Veilig en verantwoord omgaan met batterijen - Wecycle

Veilig en verantwoord omgaan met batterijen

We gebruiken vaak meer batterijen in ons leven dan we denken. Bijvoorbeeld tijdens het tv kijken (afstandsbediening), wanneer we willen weten hoelaat het is (horloge of wandklok) of als we tijdens het koken onze pasta willen afmeten (keukenweegschaal). Hoe ga je veilig en verantwoord om met al deze batterijen? Hieronder vind je tips en oplossingen die antwoord geven op deze vraag.


Houd je aan de batterij-instructies van het apparaat

Lees altijd een bijgeleverde handleiding voor het juiste gebruik van het apparaat en de batterij. Daar staat ook in welke maat en soort batterijen je het beste kunt gebruiken. Het combineren van verschillende batterijtypen is geen goed idee. Doe je dit wel, dan neemt de gezamenlijke prestatie van de batterijen af.


Laad niet langer op dan nodig

Gebruik de originele oplader die met het apparaat is meegeleverd. Bij de vorige generatie (nikkel-cadmium) batterijen in bijvoorbeeld mobiele telefoons, was het verstandig om de batterij helemaal leeg te laten lopen en dan pas op te laden tot de volle 100%. Tegenwoordig werken de lithium-ion batterijen precies omgekeerd. Deze batterijen lopen juist schade op als ze helemaal leeg zijn of helemaal opgeladen zijn. Het beste moment om je apparaat op te laden is vanaf zo’n 40%. Zo gaat jouw batterij langer mee en het apparaat ook.


Bewaar batterijen in een koele omgeving

Batterijen kun je het best bewaren op een droge plek waar het maximaal 15 tot 17 graden is. Veel kouder is niet goed, want bij te lage temperaturen gaat er spanning verloren waardoor je batterij minder lang meegaat. Warmer is ook niet gunstig, want (extreem) hoge temperaturen reduceren de prestaties van de batterij en kunnen zelfs voor lekkage zorgen. Leg een batterij (of een apparaat met batterij erin) dan ook nooit in de volle zon.


Combineer batterijen niet

Combineer in een apparaat nooit een alkalinebatterij met een oplaadbare variant. De stroom loopt dan niet zoals die lopen moet, met als gevolg: kapotte batterijen. Ook batterijen van verschillende voltages kun je beter niet samen gebruiken. Lees er hier meer over.


Bij geen gebruik, batterij eruit

Als je van plan bent een apparaat voor langere tijd niet te gebruiken, kun je de batterijen er beter uit halen. Zo voorkom je dat de batterijen onnodig capaciteit verliezen of gaan lekken.


Houd de contactoppervlakken van batterijen schoon

Zorg ervoor dat de contactoppervlakken van de batterij, dus de min- en pluspool en de contacten in het batterij-vak schoon zijn. Dit kun je doen met een schone potloodgom of een ruwe doek telkens wanneer je de batterijen vervangt.


Vervang alle batterijen tegelijkertijd

Vervang altijd alle batterijen in een apparaat tegelijkertijd. Ook als er maar eentje leeg of stuk is. Laat je de andere er wel in zitten, dan kan de gezamenlijke prestatie van de batterijen afnemen.


Houd batterijen uit het zicht van kinderen

Kinderen in huis? Na het openen van een verpakking met meerdere batterijen, bewaar je de batterijen die je nog niet gebruikt op een veilige en bij voorkeur hoge plek. Bijvoorbeeld op de bovenste plank van de kast. Zo voorkom je dat kinderen toegang hebben tot de batterijen, wat tot ongelukkige situaties kan leiden. Loopt het ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch fout? Lees hier wat je dan het beste kan doen.


Maak batterijen of batterijpacks nooit zelf open

Ga niet zelf aan een batterij sleutelen wanneer deze het niet meer doet. Maak batterijen of batterijpacks ook nooit zelf open. De kans is aanwezig dat de batterij gaat branden of zelfs zal exploderen.


Houd lekkende batterijen nooit met blote handen vast

Lekkende batterijen zijn te herkennen aan de plakkerige, korrelige vloeistof die eruit komt. Deze vloeistof kan huidirritatie veroorzaken, dus pak de lekkende batterijen niet vast met je blote handen. Gebruik handschoenen of een stevig stuk keukenrol.


Breng je lege batterijen regelmatig naar een Wecycle-inleverpunt

Heb je een lege batterij? Lever deze dan zo snel mogelijk in bij een officieel inleverpunt van Wecycle. Zo blijven batterijen nooit te lang bij je in huis en draag je bij aan een beter milieu. Batterijen bevatten namelijk waardevolle metalen, zoals ijzer, lood, zink en mangaan. De batterijen die jij inlevert worden zorgvuldig gesorteerd en daarna gerecycled. De teruggewonnen metalen worden hergebruikt om bijvoorbeeld nieuwe fietsen, pannen of kaasschaven van te maken!