Alles wat je moet weten over lithium(-ion)batterijen - Wecycle

Alles wat je moet weten over lithium(-ion)batterijen

31 augustus 2020 2 minuten leestijd

Batterijen zijn er in allerlei soorten en maten. De batterij-typen die het meest voorkomen, zijn alkaline en lithium. We zoomen in dit blog in op lithiumbatterijen. Wat voor eigenschappen hebben deze batterijen, welke voor- en nadelen hebben ze en hoe kun je er zo veilig mogelijk mee omgaan?

Chemie

Bij een lithiumbatterij komt energie vrij door de reactie tussen mangaandioxide en lithium. Er zijn twee soorten lithiumbatterijen: lithiummetaal en lithium-ion. De eerste gebruikt zuivere lithium in metaalachtige vorm als basis. Deze batterij is niet-oplaadbaar. Lithium-ionbatterijen gebruiken lithiumverbindingen en zijn wél oplaadbaar. De ionen van de batterij verschuiven van de negatieve elektrode naar de positieve elektrode en andersom en wekken zo energie op.

Prestaties

Door hun chemische samenstelling, gaan lithiumbatterijen tot zo’n zeven keer langer mee dan alkaline. Bovendien behouden ze hun capaciteit bij temperaturen onder nul. Lithiumbatterijen zijn doorgaans wel wat duurder in de aanschaf.

Lees ook: Verschillende soorten batterijen in één apparaat? Niet doen

Toepassing

Lithiumbatterijen zijn bij uitstek geschikt voor apparaten die een laag stroomverbruik, maar lange batterijduur hebben. Je vindt ze bijvoorbeeld in een klok, rekenmachine of afstandsbediening. Ze kunnen los verkocht worden, zitten in batterijpakketten of zijn ingebouwd in een apparaat.

Opladen

De oplaadbare variant: de lithium-ion-batterij vind je veelal in toepassingen met hoog stroomverbruik, zoals je laptop, mobiele telefoon of elektrische fiets, maar ze zijn er ook als ‘gewone’ batterijen: AA, AAA, etc.

Lees ook: Lege fietsaccu? Zó gooi je ‘m zonder problemen weg

Veiligheid

Hoe krachtiger een batterij of accu, hoe voorzichtiger we ermee om moeten gaan. Bij verkeerd gebruik kan een lithium-ionbatterij spontaan ontbranden of zelfs ontploffen. Tips voor het veilig omgaan met lithium(-ion)batterijen:

  1. Lees de handleiding zorgvuldig.
  2. Gebruik alleen de geleverde of geadviseerde batterij en lader.
  3. Haal de batterij van de lader als deze vol is.
  4. Stel het product en de lader niet bloot aan vrieskou of volle zon.
  5. Laad de batterij tenminste eens in de drie maanden op.
  6. Is de batterij gevallen, beschadigd, vervormd of niet meer te gebruiken? Lever deze in! Bekijk de inleverinstructies voor het veilig en verantwoord inleveren van beschadigde batterijen.
  7. Gebruik rookmelders in de ruimte waar je de batterijen oplaadt.
  8. Laat de batterij altijd door een deskundige onderhouden.
  9. Leg de batterij tijdens het opladen vrij en op een stabiele onbrandbare plek neer.
  10. Laad de batterij bij voorkeur overdag en onder toezicht op.

Waar kun je lithium(-ion)batterijen inleveren?

Wecycle heeft ruim 27.000 inleverpunten waar je jouw lege batterijen kunt inleveren. Past de batterij of accu niet door de opening van het Wecycle-inzamelmiddel? Dan moet je naar de milieustraat van de gemeente. Dit zijn bijna altijd batterijen en accu’s voor industrieel of professioneel gebruik. Download onze inleverinstructies voor een volledig overzicht.

Download inleverinstructies

  • Dit artikel delen: