Lege fietsaccu? Zó gooi je 'm zonder problemen weg - Wecycle

Lege fietsaccu? Zó gooi je ‘m zonder problemen weg

14 september 2024 2 minuten leestijd

Steeds meer mensen gaan voor dit duurzame vervoersmiddel. Maar gooi je de lege fietsaccu niet op de juiste manier weg, dan ben je opeens een stuk minder duurzaam bezig. Lees waarom het niet alleen schadelijk is voor het milieu, maar ook voor de mens.

Afgelopen jaar kwamen er meer dan 450.000 fietsaccu’s op de Nederlandse markt. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat deze accu’s aan het einde van de levensduur op een verantwoorde manier gerecycled worden. Dat kan door ze in te leveren bij de fietsenwinkel waar je de elektrische fiets gekocht hebt. Toch komt het steeds vaker voor dat dergelijke accu’s bij het huisvuil belanden en dat heeft niet alleen gevolgen voor de verwerking van het afval, maar ook voor de veiligheid van de vuilnisman.

Brand in de vuilniswagen

Volgens brancheorganisatie Vereniging Afvalbedrijven, mogen consumenten daar meer bij stil staan. Jaarlijks komen komen er tegen de honderd meldingen binnen van branden in hopen afval of in vuilniswagens. Bij zo’n brand is vaak niet meer te achterhalen wat de oorzaak is. Maar steeds vaker, als het wél wordt achterhaald, blijkt de oorzaak een lithium-ion-batterij te zijn. Zoals de accu van je e-bike.

Extra gevoelig

Maar het kan ook de accu van je laptop, smartphone, een vape of je elektrische tandenborstel zijn. Lithiumbatterijen zijn extra gevoelig. Bij de afvalinzameling, komt de batterij in de pers van de vuilniswagen terecht. Door beschadiging van de batterij ontstaat er warmte en vuur. Soms kan de lading op tijd gelost worden, maar het komt ook voor dat de wagen afbrandt.

Waar je ze koopt, kun je ze kwijt

Om gevaarlijke situaties te voorkomen en het milieu niet te schaden, is het belangrijk om chemisch afval op de juiste manier weg te gooien. Dat betekent: niet bij het huishoudelijk afval, maar bij de daarvoor bestemde inleverpunten en de milieustraat van de gemeente. Voor lege batterijen en accu’s geldt: waar je ze koopt, kun je ze kwijt. Dus heb je een lege fietsaccu, lever deze in bij de fietsenwinkel die ook Wecycle-inleverpunt is, zodat hij op een verantwoorde wijze gerecycled kan worden.

P.S. Meer weten over lithiumbatterijen? Lees dan ook even dit blog.

Veilig inzamelen

Batterijen en accu’s zijn kleine draagbare fabriekjes die elektriciteit opwekken via een chemisch proces. Maar afgedankte batterijen en accu’s zijn nooit helemaal leeg: de reststroom kan kortsluiting veroorzaken. Daarom moet er met afgedankte batterijen en accu’s verantwoord worden omgegaan door ze op de juiste manier in te leveren.

Bekijk de inleverinstructies

  • Dit artikel delen: