Alkaline of lithium: dit zijn de verschillen

27 september 2017 2 minuten leestijd

Batterijen zijn er in allerlei soorten en maten. Varianten die je vaak tegenkomt, zijn alkaline en lithium. De verschillen? Je lees het hier!

Het basisverschil zit ‘m in de chemische samenstelling. Een alkalinebatterij levert energie door de elektrochemische reactie tussen zinkpoeder, mangaandioxide en grafiet. De batterij dankt zijn naam alkaline aan het alkalische materiaal kaliumhydroxide. Dat zorgt voor de verbinding tussen de twee polen van de batterij. Bij een lithiumbatterij komt energie vrij door de reactie tussen mangaandioxide en lithium.

Langere levensduur

Door hun chemische samenstelling, gaan lithiumbatterijen tot zo’n zeven keer langer mee dan alkaline. Bovendien behouden ze hun capaciteit bij temperaturen onder nul. Lithiumbatterijen zijn doorgaans duurder in de aanschaf.

Alkaline of lithium, wat gebruik je waarvoor?

Lithiumbatterijen zijn bij uitstek geschikt voor apparaten die een hoog stroomverbruik hebben. Bijvoorbeeld professionele fotoapparatuur of radiografisch bestuurbaar speelgoed. Alkalinebatterijen hebben een lage zelfontlading. Daardoor zijn ze juist heel geschikt voor apparaten die langdurig weinig stroom verbruiken, zoals klokken en afstandsbedieningen.

Alkalinebatterijen opladen?

In principe zijn alkalinebatterijen niet oplaadbaar. Er zijn wel speciale opladers verkrijgbaar waarmee je ze kunt herladen, maar erg rendabel is dat niet. Je kunt dus beter ‘echte’ oplaadbare batterijen aanschaffen. Die zijn ervoor gemaakt. Wat je in elk geval nooit moet doen is alkalinebatterijen proberen op te laden met een gewone oplader. In het slechtste geval raken ze daarin oververhit, kunnen scheuren en zelfs ontploffen.

En lithium?

Gewone lithiumbatterijen – ook wel: lithium-metaal-batterijen – zijn niet oplaadbaar. Een andere lithiumvariant is dat wel: de lithium-ion-batterij. De accu van je laptop, smart phone of e-bike is vaak zo’n batterij, maar ze zijn er ook als ‘gewone’ batterijen (AA, AAA etc).

Lege batterijen inleveren

Of het nou alkaline-, lithium-, of lithium-ion-batterijen zijn, alle lege batterijen voor huishoudelijk gebruik kun je inleveren bij een van de 24.000 inleverpunten in ons land. Daarbij geldt: waar je ze koopt, kun je ze kwijt. Grotere exemplaren – ook wel: bijzondere batterijen – kun je inleveren bij de milieustraat van je gemeente. In het geval van lege fietsaccu’s kan dat ook bij vrijwel elke fietsenwinkel.

Inzamelmeubel of milieustraat?

Twijfel je over welke batterij je waar mag inleveren? Het inzamelmeubel wijst je de weg. Het gat bovenop dit meubel is groot genoeg voor alle typen batterijen die erin mogen. Past het niet, dan hoort de batterij thuis bij de milieustraat. Deze video vertelt je er alles over. Weten waar jouw dichtstbijzijnde inleverpunt is? Check dan de store locator.

  • Dit artikel delen: