Alkaline of lithium: wat zijn de verschillen? Lees het hier! - Wecycle

Alkaline of lithium: dit zijn de verschillen

19 september 2022 2 minuten leestijd

Batterijen zijn er in allerlei soorten en maten. Varianten die je vaak tegenkomt, zijn alkaline en lithium. De verschillen? Je lees het hier!

Het basisverschil zit ‘m in de chemische samenstelling. Een alkalinebatterij levert energie door de elektrochemische reactie tussen zinkpoeder, mangaandioxide en grafiet. De batterij dankt zijn naam alkaline aan het alkalische materiaal kaliumhydroxide. Dat zorgt voor de verbinding tussen de twee polen van de batterij. Bij een lithiumbatterij komt energie vrij door de reactie tussen mangaandioxide en lithium.

Langere levensduur

Door hun chemische samenstelling, gaan lithiumbatterijen tot zo’n zeven keer langer mee dan alkaline. Bovendien behouden ze hun capaciteit bij temperaturen onder nul. Lithiumbatterijen zijn doorgaans duurder in de aanschaf.

Alkaline of lithium, wat gebruik je waarvoor?

Lithiumbatterijen zijn bij uitstek geschikt voor apparaten die een hoog piekvermogen vragen. Bijvoorbeeld professionele fotoapparatuur of radiografisch bestuurbaar speelgoed. Alkalinebatterijen zijn juist heel geschikt voor apparaten die langdurig weinig stroom verbruiken, zoals klokken en afstandsbedieningen.

Alkalinebatterijen opladen?

In principe zijn alkalinebatterijen niet oplaadbaar. Er zijn wel speciale opladers verkrijgbaar waarmee je ze kunt herladen, maar erg rendabel is dat niet. Je kunt dus beter ‘echte’ oplaadbare batterijen aanschaffen. Die zijn ervoor gemaakt. Wat je in elk geval nooit moet doen is alkalinebatterijen proberen op te laden met een gewone oplader. In het slechtste geval raken ze daarin oververhit, kunnen scheuren en zelfs ontploffen.

En lithium?

Gewone lithiumbatterijen – ook wel: lithium-metaal-batterijen – zijn niet oplaadbaar. Een andere lithiumvariant is dat wel: de lithium-ion-batterij. De accu van je laptop, smart phone of e-bike is vaak zo’n batterij, maar ze zijn er ook als ‘gewone’ batterijen (AA, AAA etc).

Lege batterijen inleveren

Of het nou alkaline-, lithium-, of lithium-ion-batterijen zijn, alle lege batterijen voor huishoudelijk gebruik kun je inleveren bij een van de ruim 27.000 inleverpunten in ons land. Daarbij geldt: waar je ze koopt, kun je ze kwijt. Past de batterij of accu niet door de opening van het inzamelmeubel? Lever hem dan in bij de milieustraat van de gemeenten. Ook batterijen die ingebouwd zijn in kleine elektrische apparaten breng je naar de milieustraat van de gemeente of lever je in bij een inleverpunt voor kleine elektrische apparaten. Download de infographic met inleverinstructies.

Vind een inleverpunt bij jou in de buurt

Wecycle heeft ruim 27.000 inleverpunten voor lege batterijen door heel Nederland. Op zoek naar een inleverpunt bij jou in de buurt? Vind hem met onze inleverpunt-zoeker.

Of gebruik mijn locatie

Wat wil je inleveren?

  • Dit artikel delen: