Inleverinstructies lege batterijen - Wecycle

Inleverinstructies

Van de metalen uit lege batterijen maken we nieuwe producten: van een brilmontuur tot een fiets en van een armband tot een dakgoot. Lever ze dus in. Maar hoe doe je dat veilig? Dat leggen we hieronder uit.

Haal de batterijen uit het apparaat

Het klinkt vanzelfsprekend, maar toch: je levert de lege batterijen in, niet het apparaat. Wil je ook het apparaat kwijt? Daar zijn aparte inleverpunten voor. In sommige gevallen kun je kleine huishoudelijke apparaten in hetzelfde inzamelmeubel deponeren als de batterijen. Er zitten dan meerdere openingen in het inzamelmeubel (ook voor lampen), dat te herkennen is aan de grote afbeelding van een batterij. Met onze inleverpunt-zoeker vind je ook een inleverpunt voor kleine huishoudelijke apparaten bij jou in de buurt.

Plak knoopcellen en 9-volt batterijen altijd af!

Afgedankte batterijen en accu’s zijn nooit helemaal leeg. Hierdoor kan er kortsluiting ontstaan als de polen van verschillende batterijen met elkaar in aanraking komen. Het is dan ook belangrijk om de plus- en minpool van lege knoopcellen en 9 Volt batterijen af te plakken (met tape of plakband) voordat je ze inlevert. Neem je verantwoordelijkheid en verklein het risico op kortsluiting zo goed mogelijk! Thuis, maar ook in de winkel (of school) waar je ze inlevert.

In sommige gevallen: individueel verpakken

Lekkende, beschadigde of verroeste batterijen kun je niet zomaar inleveren. Stop ze gescheiden van elkaar in een plastic zakje of verpak ze in huishoudfolie vóórdat je ze inlevert bij een inleverpunt. Op deze manier belanden ze op verantwoorde wijze in het inzamelmiddel.

Wecycle-inleverpunt of milieustraat?

Wecycle heeft ruim 27.000 inleverpunten waar je jouw lege batterijen kunt inleveren. Er is er altijd wel eentje bij jou in de buurt. Denk hierbij aan de supermarkt, bouwmarkt of drogist. Maar niet alle batterijen en accu’s mogen bij deze inleverpunten worden ingeleverd.

Past de batterij of accu niet door de opening van het Wecycle-inzamelmiddel? Dan moet je naar de milieustraat van de gemeente. Dit zijn bijna altijd batterijen en accu’s voor industrieel of professioneel gebruik. Goed om te weten: de opening van het Wecycle-inzamelmiddel is ongeveer zo groot als een gebalde vuist. Download onderstaande infographic voor een volledig overzicht.

Download