Inleverinstructies

Het inleveren van lege batterijen en accu’s is goed voor het milieu. Ingeleverde batterijen worden namelijk gerecycled. Dit betekent dat er metalen worden teruggewonnen waarmee nieuwe producten worden gemaakt. Denk hierbij aan fietsen, pannen of dakgoten, maar ook kaasschaven! Maar hoe lever je afgedankte batterijen en accu’s veilig in? Dat leggen we hieronder uit.

Haal de batterijen uit het apparaat

Het klinkt vanzelfsprekend, maar toch: je levert de lege batterijen in, niet het apparaat. Wil je ook het apparaat kwijt? Daar zijn aparte inleverpunten voor. In sommige gevallen kun je kleine huishoudelijke apparaten in hetzelfde inzamelmeubel deponeren als de batterijen. Er zitten dan meerdere openingen in het inzamelmeubel (ook voor lampen), dat te herkennen is aan het logo van Wecycle. Klik hier om alle inleverpunten van Wecycle te bekijken.

Plak knoopcellen en 9-volt batterijen altijd af!

Afgedankte batterijen en accu’s zijn nooit helemaal leeg. Hierdoor kan er kortsluiting ontstaan als de polen van verschillende batterijen met elkaar in aanraking komen. Het is dan ook belangrijk om de plus- en minpool van lege knoopcellen en 9-volt batterijen af te plakken (met tape of plakband) voordat je ze inlevert. Neem je verantwoordelijkheid en verklein het risico op kortsluiting zo goed mogelijk! Thuis, maar ook in de winkel (of school) waar je ze inlevert.

In sommige gevallen: individueel verpakken

Lekkende, beschadigde of verroeste batterijen kun je niet zomaar inleveren. Voordat je naar het inleverpunt gaat, doe je deze batterijen individueel in een plastic zakje of verpak je ze in huishoudfolie. Op deze manier belanden ze op verantwoorde wijze in het inzamelmiddel.

Stibat-inleverpunt of milieustraat?

Stibat heeft ruim 25.000 inleverpunten waar je jouw lege batterijen kunt inleveren. Er is er altijd wel eentje bij jou in de buurt. Denk hierbij aan de supermarkt, bouwmarkt of drogist. Maar niet alle batterijen en accu’s mogen bij deze inleverpunten worden ingeleverd.

Past de batterij of accu niet door de opening van het Stibat-inzamelmiddel? Dan moet je naar de milieustraat van de gemeente. Dit zijn bijna altijd batterijen en accu’s voor industrieel of professioneel gebruik. Vooraf weten hoe groot de opening van het Stibat-inzamelmiddel is? Maak een vuist, dan heb je ongeveer een idee. Download onderstaande infographic voor een volledig overzicht.

Download