Inleverinstructies

Het inleveren van lege batterijen is goed voor het milieu. Ingeleverde batterijen worden namelijk gerecycled. Dit betekent dat er grondstoffen worden teruggewonnen waarmee nieuwe producten worden gemaakt, zoals een fiets, pan of kaasschaaf. Maar hoe lever je afgedankte batterijen en accu’s veilig in?

Afplakken en verpakken van batterijen

Afgedankte batterijen en accu’s zijn nooit helemaal leeg. Wanneer de polen van verschillende batterijen met elkaar in aanraking komen, bestaat de kans dat deze restspanning voor kortsluiting zorgt. Het is daarom belangrijk dat je de polen van lege knoopcellen en 9-volt batterijen afplakt met tape of plakband.

Lekkende, beschadigde of verroeste batterijen kun je het beste apart verpakken in een plastic zakje of huishoudfolie zonder andere batterijen erbij. Zo lever je je lege batterijen op een verantwoorde manier in.

Stibat inleverpunt of milieustraat?

Stibat heeft ruim 25.000 inleverpunten Bekijk de inleverpunten bij jou in de buurt  in Nederland waar je jouw lege batterijen kunt inleveren, zoals bij de supermarkt, bouwmarkt of drogist. Maar niet alle batterijen en accu’s mogen bij deze inleverpunten worden ingeleverd.

Kleine én grote huis-, tuin- en keukenbatterijen die door de opening van het inzamelmiddel passen, mogen worden ingeleverd bij een inleverpunt van Stibat. Echter, batterijen en accu’s uit industrieel of professioneel gebruik die niet door de opening van het inzamelmiddel passen moeten worden ingeleverd bij de milieustraat van de gemeente. Download onderstaande infographic voor een volledig overzicht:

Download