Lege batterijen veilig in huis bewaren - Wecycle

Lege batterijen veilig in huis bewaren

In een gemiddeld Nederlands huishouden zijn 107 batterijen aanwezig. Dat zijn er misschien wel meer dan je had gedacht? Ze zitten bijvoorbeeld in afstandsbedieningen, rookmelders, draadloze muizen en speelgoed. Ook hebben veel mensen oude apparaten op zolder of in de schuur staan waar nog batterijen in zitten. Hoe bewaar je lege batterijen veilig in huis? Hieronder vind je tips en oplossingen die antwoord geven op deze vraag.


Plak lege knoopcellen en 9 Volt batterijen af

Batterijen zijn eigenlijk een soort kleine chemische fabriekjes. Er kan altijd nog restspanning in zitten, ook als ze leeg zijn en een apparaat daardoor niet meer werkt. Wanneer de polen van verschillende batterijen met elkaar in aanraking komen (bijvoorbeeld als je ze na gebruik in een la legt), bestaat de kans dat deze restspanning voor kortsluiting zorgt. Het is daarom belangrijk dat je de plus- en minpool van lege knoopcellen en 9 Volt batterijen afplakt met tape of plakband.


Bewaar lege batterijen en (half)volle batterijen niet samen

Zorg ervoor dat je lege batterijen en bruikbare batterijen apart van elkaar bewaart in verschillende doosjes of op verschillende plaatsen. Plak op beide doosjes een label zodat je weet wat erin zit. Als je ze apart bewaart, weet je meteen welke batterijen je nog kunt gebruiken en welke niet. Ook het mixen van oude en nieuwe batterijen in één apparaat is geen goed idee.


Bewaar batterijen op een koele, maar droge plek

Batterijen kun je het best bewaren op een droge plek, waar het bovendien maximaal 15 tot 17 graden is. In een buitenschuur of tuinhuis kan het vochtig zijn en ook de koelkast is geen geschikte plek. Een kelder, garage of koele berging voldoen wel aan alle eisen.


Bewaar batterijen niet in een metalen doos

Bewaar batterijen niet in een metalen doos. Hiermee voorkom je kortsluiting. Gebruik een plastic bakje, glazen potje of kartonnen doosje. Tip: maak gebruik van de Batterij Bewaarbox om je lege batterijen veilig in te bewaren.


Bewaar batterijen buiten bereik van kinderen

Houd batterijen altijd buiten bereik van kinderen. Bewaar ze op een veilige en bij voorkeur hoge plek, bijvoorbeeld in een afsluitbare doos op de bovenste plank van een kast. Zo voorkom je dat kinderen toegang hebben tot de batterijen, wat tot ongelukkige situaties kan leiden. Loopt het ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch fout? Lees hier wat je dan het beste kan doen.


Houd lekkende batterijen nooit met blote handen vast

Lekkende batterijen zijn te herkennen aan de plakkerige, korrelige vloeistof die eruit komt. Deze vloeistof kan huidirritatie veroorzaken, dus pak de lekkende batterijen niet vast met je blote handen. Gebruik handschoenen of een stevig stuk keukenrol.


Verpak lekkende of verroeste batterijen

Lekkende of verroeste batterijen doe je in een plastic zakje of verpak je in huishoudfolie. Pas daarna kun je ze bij de rest van de lege batterijen leggen. Weten hoe je lekkende batterijen kunt voorkomen? Lees dan dit blog.


Ga zorgvuldig om met beschadigde of opgezwollen batterijen

Zorg ervoor dat beschadigde of opgezwollen batterijen geen kortsluiting kunnen veroorzaken. Verpak elke beschadigde of opgezwollen batterij apart in huishoudfolie of doe ze individueel in een plastic zakje. Bewaar ze niet bij andere batterijen en houd ze ver van brandgevoelig materiaal vandaan.


Breng je lege batterijen regelmatig naar een Wecycle-inleverpunt

Lever jouw lege batterijen regelmatig in bij een officieel Wecycle-inleverpunt. Zo blijven batterijen nooit te lang bij je in huis en draag je bij aan een beter milieu. Batterijen bevatten namelijk waardevolle metalen, zoals ijzer, lood, zink en mangaan. De batterijen die jij inlevert worden zorgvuldig gesorteerd en daarna gerecycled. De teruggewonnen metalen worden hergebruikt om bijvoorbeeld nieuwe fietsen, pannen of kaasschaven van te maken!