Mijn kind heeft een batterij ingeslikt. Wat nu?

13 juni 2023 2 minuten leestijd

Kinderen zijn van nature speels en nieuwsgierig. Batterijen glimmen, hebben vaak mooie kleurtjes en vooral knoopcellen hebben het formaat van een snoepje.

Heeft jouw kind een batterij ingeslikt?

  • Blijf rustig, bel 112 en ga direct naar de spoedeisende hulp (ook als je kind geen klachten heeft).
  • Laat je kind niet braken.
  • Geef je kind enkele lepels honing. Honing is een zwak zuur en helpt de schade in je lichaam te beperken.
  • Indien mogelijk: neem de verpakking van de batterij mee of het apparaat waar de batterij in zat, zodat de arts weet om wat voor type batterij het gaat.

Lees ook: Lege batterijen veilig in huis bewaren

In het ziekenhuis

Eenmaal in het ziekenhuis wordt onderzocht waar de batterij zich op dat moment bevindt: nog in de slokdarm, of al in de maag.

  • Zit de batterij vast in de slokdarm? Als het daar te lang blijft zitten kan dat ernstige gevolgen hebben. De batterij zal daarom direct worden verwijderd middels een scopie.
  • Blijkt de batterij al in de maag te zitten? Dan zal de arts waarschijnlijk adviseren om te wachten tot de batterij vanzelf via de ontlasting het lichaam verlaat. Meestal is dat binnen 5 dagen. Draagt je kind een luier, check dan steeds of je de batterij ziet. Gebeurt dat niet, dan moet er alsnog ingegrepen worden.

Is je kind in de dagen na het doorslikken van de batterij onrustig of uit zijn doen? Weigert hij te eten? Heeft hij moeite met slikken, last van braken, buikpijn of zwarte stoelgang? Laat hem dan nogmaals onderzoeken door een arts.

In neus of oor

Naast inslikken, komt het regelmatig voor dat kleine kinderen smalle batterijen of knoopcellen in hun neus of oor duwen. Of ze doen dit bij een ander kind. Het is allemaal onderdeel van het ontdekken en experimenteren. Ook in dit geval: bel 112 en ga direct naar de spoedeisende hulp.

Tips om het bovenstaande te voorkomen

Eind goed al goed? Gelukkig. Of misschien lees je deze pagina alleen uit voorzorg. Laten we het dan nu hebben over hoe je bovenstaande situaties kunt voorkomen! Hieronder staan enkele tips.

  • Bewaar lege én ongebruikte batterijen op een veilige en bij voorkeur hoge plek, bijvoorbeeld in een afsluitbare doos op de bovenste plank van een kast.
  • In veel speelgoed zitten batterijen. Plaats de batterijen als de kinderen op bed liggen of niet in de buurt zijn. Als ze geen weet hebben van de batterijen in hun speelgoed, dan is er ook geen aantrekkingskracht. Bijkomend voordeel: je hebt meer rust en aandacht voor de handeling, zodat je goed kunt checken of alles dicht zit en veilig werkt.
  • Gebruik speelgoed waarbij de batterijhouder alleen geopend kan worden met een schroevendraaier of muntstuk.

Is je kind uitgekeken op bepaald speelgoed (of boeken met geluid, waar ook batterijen in zitten)? Haal de batterijen eruit en berg ze op.

11 veiligheidstips

We gebruiken vaak meer batterijen in ons leven dan we denken. Wist je dat een huishouden gemiddeld 107 batterijen in huis heeft? Lees hoe je veilig en verantwoord met batterijen omgaat.

Bekijk tips

  • Dit artikel delen: