Inzamelen en sorteren - Wecycle

Inleveren, ophalen, sorteren en recyclen

Overal waar je batterijen (of producten met ingebouwde batterijen) koopt, kun je ze ook weer inleveren als ze leeg zijn. Maar wat gebeurt er vervolgens mee? Wij leggen het je graag uit.

STAP 1: Inleveren

Het proces begint bij jou. Wanneer jij je lege batterijen inlevert bij één van de ruim 27.000 inleverpunten, staat jouw lege batterij aan het begin van een mooie reis. Deze inleverpunten zijn winkels, bouwmarkten en basisscholen waar een inzamelmeubel, -zuil of -doos staat. Tip: heb je een batterij die niet door de opening van het inzamelmiddel past, zoals een accu van een boormachine? Lever deze dan in bij de milieustraat van je gemeente. Ook die batterijen komen bij Wecycle terecht.

STAP 2: Ophalen

Elke dag rijden er vrachtwagens door het hele land om volle inzamelmeubels, -zuilen, -dozen te legen. De chauffeurs zorgen ervoor dat alle lege batterijen in onze sorteercentra terecht komen. Omdat een lege batterij klein chemisch afval is, moeten onze vrachtwagens aan allerlei regels voldoen.

Inzamelen volgens ADR
Onze chauffeurs hebben een speciale ADR-opleiding gevolgd. Ook zijn onze vrachtwagens ADR-proof. En zelfs de meubels waarin de lege batterijen worden vervoerd, zijn voorzien van een ADR-keurmerk. Zo vervoeren we de batterijen veilig en verantwoord. ADR is trouwens de afkorting van een héél lange Franse naam voor het Europees verdrag over het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg: “Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route”.

100% groene kilometers
Wist je dat in de regio Haarlem, Amsterdam en de kop van Zuid-Holland lege batterijen 100% elektrisch worden ingezameld? Bij zo’n 4.000 winkels, basisscholen en bedrijven halen de elektrische vrachtwagens van Wecycle de volle inzamelmeubels op. Zo worden de batterijen via een nog groenere weg verwerkt tot waardevolle grondstoffen. Een mooie stap op weg naar nóg meer groene kilometers! We gaan dit de komende tijd in veel meer steden en regio’s realiseren.

STAP 3: Sorteren

Wecycle haalt de volle inzamelmiddelen op en brengen deze naar één van onze sorteercentra. In het sorteercentrum worden handmatig alle ingeleverde batterijen gesorteerd op chemische samenstelling. Want batterijen zien er niet alleen anders uit, dat zijn ze van binnen ook. Daarna kan het recyclen beginnen!

STAP 4: Recyclen

De gesorteerde batterijen gaan naar verschillende recyclers in Europa. Zij verpulveren de batterijen waarna ze in een vacuümoven gaan op 850°C. Zo winnen we metalen terug uit de batterijen, zoals ijzer, lood, zink en mangaan. Deze metalen dienen als grondstof voor het maken van nieuwe producten. Denk aan een fiets, pan of kaasschaaf. Zo krijgt jouw batterij een tweede leven!