Veilig omgaan met fietsaccu’s - Wecycle

Veilig omgaan met fietsaccu’s

Fietsaccu’s maken het mogelijk om moeiteloos lange afstanden af te leggen met de elektrische fiets. Deze accu’s bieden veel rijgemak, maar vereisen ook zorgvuldige omgang. Hoe krachtiger de accu, hoe voorzichtiger we moeten zijn. Sinds 2022 worden er in Nederland jaarlijks meer e-bikes verkocht dan gewone fietsen. Inmiddels gebruikt één op de drie Nederlanders een e-bike. Toch brengt het gebruik van fietsaccu’s ook risico’s met zich mee. Sinds 2020 zijn er in Nederland al meer dan 300 branden veroorzaakt door accu’s van elektrische fietsen. Het is dus belangrijk om te weten hoe je veilig en verantwoord omgaat met deze krachtige batterijen. Lees hier de tien tips hoe je veilig en verantwoord om gaat met de fietsaccu’s.

Tip 1 Lees de handleiding zorgvuldig

Veilig omgaan met fietsaccu’s begint bij het lezen van de handleiding. Dat is heel belangrijk omdat elke fietsaccu is ontworpen voor een specifieke elektrische fiets. Met andere woorden: geen enkele fietsaccu is hetzelfde. Zorg dat je kennis hebt van de accu op jóuw fiets.

Tip 2 Gebruik alleen de geadviseerde lader

Er zijn vele soorten fietsaccu’s in omloop. Gebruik alleen de lader die bij je fietsaccu zit of die wordt geadviseerd. Een niet-originele acculader kan je accu beschadigen.

Tip 3 Haal de accu van de lader als hij vol is

Een fietsaccu kun je maar een beperkt aantal keer opladen. De meeste accu’s gaan gemiddeld vijf jaar mee. Wil je de levensduur verlengen, haal hem uit de lader als hij vol is.

Tip 4 Bewaar en laad je fietsaccu op de juiste plek op

Dat betekent: in een droge, niet te warme én niet de koude omgeving. Geen volle zon, geen vrieskou en bij voorkeur op kamertemperatuur. Zorg voor een vrije, stabiele en onbrandbare plek, dus niet bij kussens of gordijnen. En hang voor de zekerheid een rookmelder op.

Tip 5 Laad je fietsaccu bij voorkeur overdag op

En dus niet ’s nachts, als je er geen toezicht op hebt. Dan kun je het BMS van je fietsaccu in de gaten houden: het batterijenmanagementsysteem dat de voltage en temperatuur regelt. Handig, want het BMS geeft aan wanneer je accu zo heet wordt dat er kortsluiting dreigt.

Tip 6 Laad je accu eens per drie maanden op

Minimaal, vaker mag ook. Een fietsaccu loopt langzaam leeg, dat is normaal. Hij gaat alleen onherstelbaar kapot als hij helemaal leeg raakt. Dat heet diepontlading. Je voorkomt diepontlading door je accu regelmatig op te laden. Dus ook als je je fiets niet gebruikt.

Tip 7 Laad je accu op na elke langere fietstocht

Tijdens het fietsen zorgt je BMS ervoor dat je accu altijd een beetje gevuld blijft. Maar let op! Kom je na een langere fietstocht thuis met een bijna lege accu? Stop hem dan meteen in de lader. Anders vindt er alsnog diepontlading plaats en kun je je accu niet meer gebruiken.

Tip 8 Laat je accu onderhouden door deskundige

Merk je dat je steeds korter kunt fietsen met een opgeladen accu? Of duurt het opladen langer? Probeer de accu dan niet zelf te repareren. Schakel een deskundige in, zoals een BOVAG-fietsspecialist, om je accu te beoordelen.

Tip 9 Beschadigde accu? Bewaar hem in droog zand

Merk je dat je fietsaccu niet goed functioneert? Bijvoorbeeld door een lekkende vloeistof, overmatige hitte, een sterke geur, rook of vonken? Denk dan eerst aan je eigen veiligheid. Leg de accu in een emmer met droog zand en bewaar deze buiten op een droge plek.

Tip 10 Lever je beschadigde of oude fietsaccu in

Laat een beschadigde accu niet te lang in die emmer met droog zand liggen. Lever hem zo snel mogelijk in bij een fietsenwinkel die tevens Wecycle-inleverpunt is of de milieustraat van de gemeente. Dit geldt ook voor oude fietsaccu’s die gewoon op zijn. Fietsaccu’s inleveren betekent meedoen met recyclen!