Kom met je elektrische (bak)fiets de winter door! 10 tips

9 februari 2023 2 minuten leestijd

“Zonder mijn elektrische bakfiets ben ik nergens”, zegt Ellemiek, moeder van 2 jonge kinderen. “Het is het ultieme vervoersmiddel voor in de stad. De fiets is duurzaam, ik breng er m’n beide kinderen mee naar school, ga er vervolgens mee naar mijn werk en vervoer er daarna al mijn boodschappen mee. En dat allemaal zonder me in het zweet te trappen”, lacht Ellemiek.

Wind, hagel en sneeuw

Zelfs de winter straks, met wind, hagel en sneeuw, houdt Ellemiek niet tegen om de bakfiets te pakken. “De kinderen zitten droog en windvrij onder de kap en zelf kleed ik me warm aan. En met elektrische trapondersteuning is windkracht 5 nog steeds een makkie.” Goede handschoenen zijn wél een investering waard, beaamt ze met een knipoog. 

Accucapaciteit neemt af door kou

Maar… met de koude wintermaanden voor de deur verandert er wel wat aan de prestaties van de accu van je elektrische fiets. De capaciteit kan bijvoorbeeld tot een kwart afnemen. “Ja, dat merk ik eigenlijk wel”, verzucht Ellemiek. “Is daar wat aan te doen dan?” Ja dus!

10 tips

Daarom, voor Ellemiek én alle andere elektrische (bak)fiets liefhebbers: 10 tips om de winter goed door te komen met de fietsaccu.

  1. Deze is simpel: check altijd eerst de gebruiksaanwijzing voor het bewaaradvies van jouw type accu.
  2. Blijf erop uit gaan! De accu van je elektrische fiets blijft in goede conditie door hem regelmatig te laden en ontladen.
  3. Hou er rekening mee dat bij koude temperaturen de accu sneller leegloopt. De actieradius van je fietsaccu kan in de winter met 25% dalen t.o.v. de zomer. Zet je fiets dus als het even kan in een schuur, garage of berging.
  4. Fiets je in de wintermaanden nou niet of weinig, bewaar dan de accu in een droge omgeving én op kamertemperatuur. Laad de accu iedere drie maanden bij kamertemperatuur op. Minimaal, vaker mag ook. Denk eraan dat een accu door zelfontlading langzaam leeg loopt.
  5. Voorkom diepontlading. De accu van je elektrische fiets loopt langzaam leeg als je hem niet gebruikt. Dat is normaal. Maar is je fietsaccu he-le-maal leeg, dan is er sprake van diepontlading. Je fietsaccu is zo leeg dat je hem niet meer kunt gebruiken, niet meer kunt opladen en zelfs niet meer kunt laten repareren. Van diepontlading gaat je accu onherstelbaar kapot.
  6. Wacht na een winterse fietstocht met opladen tot de fietsaccu op kamertemperatuur is.
  7. Plaats de fietsaccu pas kort voor vertrek terug in je elektrische fiets.
  8. Staat je fiets de hele dag buiten en heb je een afneembare accu? Neem de accu dan mee naar binnen en bewaar hem op een veilige, warme en droge plek. Er zijn speciale beschermhoezen waar je de accu in kunt bewaren.
  9. Haal de lader van de accu uit het stopcontact wanneer deze vol is. Sommige accu’s schakelen automatisch zelf af van het stroomnet. Lees voor de juiste instructies altijd de handleiding. 
  10. Veiligheid voor alles! Laad je fietsaccu bij voorkeur overdag op. En dus niet ’s nachts, als je er geen toezicht op hebt. Houd altijd een oogje in het zeil.

Belangrijke 11e tip

En is de fietsaccu écht aan het einde van zijn latijn? Lever je fietsaccu dan in voor recycling. Vind hieronder een inleverpunt bij jou in de buurt.

Of gebruik mijn locatie

Wat wil je inleveren?

  • Dit artikel delen: