Wat doe je met je oude fietsaccu? - Wecycle

Je oude fietsaccu: die lever je natuurlijk in!

10 juni 2022 2 minuten leestijd

Superfijn, een elektrische fiets. Nog nooit fietste je zo snel, comfortabel en milieuvriendelijk van A naar B. En inmiddels weet je ook precies hoe je de fietsaccu het best oplaadt en onderhoudt. Alleen, nu doet je fietsaccu het niet meer. Omdat deze bijvoorbeeld is gevallen, vervormd of gewoon op is na al die jaren van gebruik. En dan is de vraag: wat doe je met je oude fietsaccu?

Superkrachtige energiebron

Een fietsaccu is een zeer kostbare en krachtige batterij voor je e-bike. Je kunt er al snel 25 kilometer per uur mee fietsen. Klaar met je fietstocht? Dan plaats je de accu gewoon in de acculader. Want een fietsaccu is ook nog eens oplaadbaar. Supersnel oplaadbaar zelfs, dankzij een unieke chemische samenstelling met lithium-ion. Tja, en met zo’n superkrachtige energiebron kun je maar beter voorzichtig omgaan. Ook als je hem niet meer nodig hebt. Door onzorgvuldig gebruik kan een fietsaccu oververhitten of zelf ontbranden. Dat wil je niet.

Lees ook: Lege fietsaccu? Zó gooi je ‘m zonder problemen weg

Inleveren bij de fietsenwinkel

Een oude fietsaccu laten slingeren of zomaar in de vuilnisbak gooien is dus geen goed idee. Heb je een fietsaccu liggen die je niet meer gebruikt? Die kapot of opgezwollen is, of die niet meer goed oplaadt? Leg de accu dan buiten in een emmer met droog zand en uit de buurt van brandbare materialen. Breng hem vervolgens naar de fietsenwinkel of naar de milieustraat.

Wettelijke verplichting voor fietsenwinkel

In iedere fietsenwinkel die elektrische fietsen verkoopt of repareert kun je je oude fietsaccu inleveren. Logisch, want fietsenwinkels hebben de wettelijke plicht om hun verkochte fietsaccu’s in te nemen en milieuvriendelijk af te danken. Handig is het ook. Want waar je ook woont, er is altijd wel een fietsenwinkel in de buurt. En jij kunt je meteen laten adviseren over een nieuwe accu. Dus waar wacht je op? Lever je oude fietsaccu snel in.

Oude fietsaccu is recyclebaar

De oude fietsaccu die jij inlevert, wordt gerecycled. De waardevolle metalen in de fietsaccu kunnen worden hergebruikt. Bijvoorbeeld koper voor nieuwe kranen, aluminium voor trappen en nikkel voor brilmonturen. En het overgebleven restafval? Dat is heel geschikt als asfalt op het wegdek. Geweldig toch? Je fietsaccu is een bron van grondstoffen voor andere producten. Je weet nu precies wat je met je oude fietsaccu moet doen: naar de fietsenwinkel ermee, zodat het recyclen kan beginnen!

Wat gebeurt er met je oude fietsaccu?

Wecycle zorgt ervoor dat lege batterijen en (fiets)accu’s ingezameld en gerecycled worden. Wil je weten hoe dat werkt? Lees dan verder.

Recycleproces uitgelegd

  • Dit artikel delen: