Een opgezwollen batterij: wat nu?

28 december 2021 2 minuten leestijd

Heeft je telefoon opeens een gekke bobbel? Of is hij zelfs zo opgezwollen dat hij twee keer zo groot lijkt? Dan is de kans groot dat je batterij te warm is geworden. Véél te warm. Oververhitting is gevaarlijk voor de lithium-ionbatterijen die tegenwoordig in telefoons zitten. Weet dus wat je moet doen bij een opgezwollen batterij en nóg beter: voorkom het.

Voorkom temperaturen > 45 graden

De lithium-ionbatterij in je telefoon is superkrachtig. Handig, want zo haalt hij in een fractie van een seconde informatie van internet. Maar met zo’n krachtige energiebron kun je maar beter voorzichtig zijn. Want er komt ook veel energie vrij als er iets misgaat. Wordt hij bijvoorbeeld te heet, dan kan er te veel gasdruk ontstaan. En door die gassen kan je batterij opzwellen. Maar dat niet alleen: de gasdruk kan ook kortsluiting en brand tot gevolg hebben. Zorg er daarom altijd voor dat je telefoon niet te warm wordt: 45 graden is het maximum.

Batterij te heet? Dat komt hierdoor

Het is toch nooit warmer dan 45 graden in Nederland? Dus dan valt dat opzwellen vast wel mee. Toch? Nee, toch niet! Op het dashboard in je auto kan het makkelijk 45 graden worden met het zonnetje op de voorruit. En dat geldt ook voor de vensterbank, zelfs als het geen hoogzomer is. Maar er zijn ook andere oorzaken voor oververhitting. Zoals een verkeerde of kapotte oplader. Het opladen van je telefoon is nooit zonder risico. Je stopt er nu eenmaal veel energie in dan. Maar opladen met een verkeerde oplader? Dat is vragen om problemen.

Lees ook: Alles wat je moet weten over het opladen van je telefoon

Vijf tips om opzwelling te voorkomen

  1. Gebruik alleen de originele oplader.
  2. Leg je telefoon nooit in de volle zon.
  3. Laad je telefoon niet op naast de verwarming.
  4. Leg je telefoon niet achter glas op de vensterbank.
  5. Let op oververhitting tijdens opladen in de auto.

Telefoon te heet om aan te raken?

Is je telefoon te heet om met je blote hand aan te raken of zelfs al opgezwollen? Schakel je toestel dan direct uit. Het heeft geen zin om te wachten tot hij weer krimpt. Door de gasdruk kan niet alleen je batterij, maar ook je hele telefoon ernstig beschadigd raken. Bewaar je telefoon buiten op een koele, onbrandbare plek. Afgekoeld? Stop hem dan in een plastic zakje en breng hem naar een telefoonwinkel, met je garantiebewijs op zak. Wie weet kunnen zij er een nieuwe batterij voor je in zetten. Ga in geen geval zelf de reparatieheld uithangen.

Lees ook: Is het slecht op je telefoon ’s nachts op te laden? Het antwoord!

Doen! Opgezwollen batterij laten recyclen

Is je telefoon onherstelbaar beschadigd door een opgezwollen lithium-ionbatterij? Dan levert de telefoonwinkel hem in bij Stibat. Of je doet het zelf even bij één van de ruim 26.000 inleverpunten. Daarmee zet je de recyclecyclus in gang. Een telefoonbatterij zit namelijk vol waardevolle metalen, zoals lithium, nikkel, kobalt en mangaan. Die metalen winnen we uit de natuur, maar dat hoeft niet! Als we de metalen recyclen, kunnen we er nieuwe producten van maken. Denk aan kranen, trappen of brilmonturen. Zo is je opgezwollen telefoon dus toch nog iets waard.

Ga slim om met je telefoon

Een opgezwollen telefoon kun je voorkomen. En daardoor gevaarlijke situaties, zoals kortsluiting en brand. Wil je meer weten over veilig en slim omgaan met je telefoon? Lees onze tips!

Tips voor je telefoon

  • Dit artikel delen: