Een opgezwollen batterij: wat nu?

1 oktober 2020 2 minuten leestijd

Misschien heb je het wel eens gezien: een telefoon, tablet, laptop of e-reader met een gekke bobbel. Dit soort apparaten werken op basis van een lithium-ionbatterij. Lithium-ion is het werkzame stofje in de batterij. Het heeft gunstige eigenschappen, zoals een hoge energiedichtheid en een lage zelfontlading, maar ook een nadeel: het is veel reactiever dan andere stoffen die in ander type batterijen zitten. De cellen van een lithium-ion batterij kunnen bij oververhitting namelijk een soort gas produceren. De gasdruk die hierdoor ontstaat veroorzaakt een zwelling. Deze reactie kan er bovendien voor zorgen dat het apparaat gek gaat ruiken, stuk gaat of zelfs explodeert. Om dat te voorkomen staan hieronder 7 tips.

7 tips om een opgezwollen batterij te voorkomen:

  1. Laat het apparaat niet achter op een plek waar het heel warm kan worden. Bijvoorbeeld in de auto op een zonnige dag of in de buurt van een verwarming. Zorg ook dat je apparaten niet aan de oplader legt op een plek waar de temperatuur kan oplopen.
  2. Houdt de ventilatieopening van apparaten vrij. Neem bijvoorbeeld een laptop: als het systeem te warm wordt, gaat de interne ventilator harder werken om het apparaat te koelen. Je hoort je laptop als het ware ‘blazen’. Zorg er daarom voor dat je de ventilatieopening niet blokkeert en zet je laptop op een koelere plek.
  3. Sommige apparaten kunnen oververhit raken door overmatig gebruik. Een hele nacht gamen op je smartphone terwijl ie in de oplader zit? Geen goed idee.
  4. Gebruik je een apparaat langere tijd niet? Haal (als dat kan) de batterij eruit en bewaar het apparaat (en eventueel de batterij) op een droge koele plek Waar of niet waar: batterijen in de koelkast bewaren verlengt de levensduur  .
  5. Gebruik alleen de oplader die bij het apparaat hoort. Is hij stuk, koop dan een nieuwe oplader van hetzelfde merk en type. Het kan verleidelijk zijn om een veel goedkopere oplader te kopen, maar als hierdoor je smartphone of e-reader stuk gaat ben je veel meer geld kwijt.
  6. Laat je toestel niet constant in het stopcontact. De batterij stopt automatisch met opladen als ie vol is, maar toch is het beter om ‘m dan van het stroom af te halen en te gaan gebruiken tot ie weer (bijna) leeg is.
  7. Loopt een batterij/accu snel leeg? Waarschijnlijk gaat ie al een tijdje mee en is ie toe aan vervanging. Bij sommige apparaten is het beter om dit over te laten aan een professional. Je weet dan zeker dat het goed gebeurt en het is veiliger voor jou en je omgeving.

Wat te doen met een opgezwollen batterij

Ga zorgvuldig om met een opgezwollen batterij. Zorg ervoor dat deze batterij geen kortsluiting kan veroorzaken. Verpak elke opgezwollen batterij apart in huishoudfolie of doe ze individueel in een plastic zakje. Bewaar ze niet bij andere batterijen en houd ze ver van brandgevoelig materiaal vandaan. Breng de verpakte batterij zo snel mogelijk naar een Stibat-inleverpunt.

Vind jouw dichtstbijzijnde inleverpunt

Stibat heeft ruim 25.000 inleverpunten. Er is dus altijd een inleverpunt bij jou in de buurt. Vul je postcode in op onze inleverpunt-zoeker en vind jouw dichtstbijzijnde inleverpunt.

Naar inleverpunt-zoeker

  • Dit artikel delen: