Je telefoon ’s nachts opladen - Wecyle

Is het slecht om je telefoon ’s nachts op te laden? Het antwoord!

9 juli 2022 2 minuten leestijd

Je telefoon ’s nachts opladen. Dat is nog eens makkelijk. Je gebruikt hem toch niet in je slaap en als je ’s morgens wakker wordt is je batterij helemaal vol. Beter kan niet, zou je denken. Eh… fout gedacht! Het is een heel slecht idee om je telefoon ’s nachts op te laden. Niet per se voor je batterij, zoals vroeger het geval was, maar voor je eigen veiligheid.

Lithium-ionbatterij is heel krachtig

Gebruik jij je telefoon ook zo vaak? Je onderhoudt er niet alleen je sociale contacten mee, het is ook je zakcomputer, je agenda, je camera, je wekker en je navigatiesysteem. Om al deze functies goed te kunnen uitvoeren, is een superkrachtige batterij nodig. In de meeste telefoons van tegenwoordig zit daarom een lithium-ionbatterij. Deze batterij werkt op basis van lithium. En laat lithium nu net één heel belangrijke eigenschap hebben: het zit boordevol energie. Zo veel, dat lithium in pure vorm met gemak een flinke explosie veroorzaakt.

Hoe krachtiger, hoe brandgevaarlijker

Natuurlijk kan je telefoon niet zomaar exploderen. De batterij is veilig opgeborgen in een hermetisch afgesloten omhulsel. Daarbij hebben producenten veel veiligheidsmechanismen ingebouwd. Zo heeft elke telefoon een Batterij Management Systeem dat de temperatuur monitort. Heel belangrijk, want een batterij mag niet te warm worden. Bij temperaturen hoger dan 45 graden komen er gassen vrij waar je batterij slecht tegen kan. En dat kán bij zo’n superkrachtige lithium-ionbatterij tot ontbranding of ontploffing leiden. Dus wees voorzichtig.

Lees ook: Alles wat je moet weten over het opladen van je telefoon

Wees vooral voorzichtig met opladen

Hoe ben je dan zo voorzichtig mogelijk? Let vooral op als je je telefoon oplaadt. Tijdens het opladen stop je energie in je batterij en dat is nooit zonder risico. Blijf er daarom bij als je je telefoon in de oplader stopt. Alleen zo merk je dat hij onverwachts te warm wordt. Of als hij ineens een gek chemisch geurtje afscheidt − dan moet je oppassen. Echt gevaarlijk wordt het als je gaat slapen. Je reuk functioneert namelijk niet in je slaap. Als het misgaat tijdens het opladen, ruik je dus helemaal niks. Laad je telefoon daarom nooit ’s nachts op!

Laad je telefoon nooit ’s nachts op

Nu weet je waarom het een slecht idee is om je telefoon ’s nachts op te laden. Je ruikt het gevaar niet en kunt dus ook niet ingrijpen. Vroeger lag dat anders. Toen zaten er in telefoons nikkel-cadmiumbatterijen. Deze batterijen werden lui als je ze te lang achter elkaar oplaadde. Dat probleem hebben de moderne lithium-ionbatterijen niet. Toch kun je ook deze batterijen niet eindeloos opladen. Gemiddeld 800 tot 1000 keer. Wel kun je zorgen dat je batterij langer meegaat. Bijvoorbeeld door hem uit de oplader te halen als hij voor 90 procent vol is. Lukt dat in je slaap? Nee natuurlijk! Nóg een reden om je telefoon niet ’s nachts op te laden!

Eindelijk heb je het antwoord!

Door je telefoon op te laden als je erbij bent, voorkom je gevaarlijke situaties. En als extraatje gaat je batterij langer mee. Wil je meer weten over veilig en slim opladen van telefoons? Lees onze tips!

Naar de oplaadtips

  • Dit artikel delen: