Je telefoon opladen? Zo doe je dat veilig en slim!

28 december 2021 3 minuten leestijd

O nee! De batterij van je telefoon geeft 3% aan. Je moet hem nu echt opladen! Maar je wilt nog een paar appjes sturen, een filmpje bewerken en een adres opzoeken. Eén ding weet je zeker: dat gaat je niet allemaal meer lukken. Maar weet je ook dat je eigenlijk al te laat bent met het opladen van je telefoon? Ja, echt! Lees hoe het zit in onze oplaadtips.

Ken de handleiding van je telefoon

In de meeste telefoons zit een lithium-ionbatterij. En die heeft een bijzondere handleiding. Hij loopt schade op als hij helemaal leeg of juist voor 100% opgeladen is! Dat zit zo. De capaciteit van je batterij gaat langzaam achteruit. Dat is normaal. Je kunt hem niet eindeloos achter elkaar gebruiken. Sterker nog: je kunt hem maar een beperkt aantal keer opladen. Gemiddeld 800 tot 1000 keer. En telkens als je batterij helemaal leeg of helemaal vol is, gaat de laadcapaciteit achteruit. Dan gaat je batterij dus nog minder lang mee. Dat wil je niet!

Verleng de levensduur: twee regels

Gelukkig kun je ervoor zorgen dat je telefoonbatterij zo lang mogelijk meegaat. Wil je de levensduur verlengen, dan zijn er twee belangrijke regels. 1) Laad je telefoon nooit helemaal op en 2) voorkom dat de batterij helemaal leeg raakt. Het is slim om je telefoon uit de oplader te halen als de batterij voor 90% vol is. Zelfs als je een nieuwer model hebt, dat automatisch stopt met opladen. Ook is het slim om je telefoon in de oplader te doen als de batterij 10% aangeeft. Houd je je aan deze twee regels? Dan gaat je telefoon geheid langer mee.

Lees ook: Alles wat je moet weten over het opladen van je telefoon

Voorkom temperaturen > 45 graden

En hoe zit het met de veiligheid? Je leest weleens dat een lithium-ionbatterij vlam heeft gevat. Dat risico bestaat inderdaad altijd, vooral tijdens het opladen. Een lithium-ionbatterij is superkrachtig, en daardoor snel oplaadbaar. Handig, maar hoe krachtiger een batterij, hoe meer energie er vrijkomt als er iets misgaat. En dat kán een brand of ontploffing tot gevolg hebben. Het is vooral belangrijk dat je batterij niet te warm wordt: 45 graden is het maximum. Denk je nu: zo warm is het toch nooit in Nederland? Nou, wel in de zon op de vensterbank!

Laad je telefoon veilig op

Bij hoge temperaturen komen er gassen vrij waar je batterij slecht tegen kan. Dat wil je voorkomen. Gelukkig kan dat door goed na te denken. Blijf sowieso in de buurt als je je telefoon oplaadt. Dan merk je het als hij te warm wordt, vloeistof lekt of chemisch ruikt. En zorg voor een koele, onbrandbare oplaadplek. Zoals een natuurstenen of glazen tafel. Leg je telefoon dus niet op de bank, op de vloerbedekking, in bed, tegen kussens of bij gordijnen. Te koel is trouwens ook niet aan te raden: bij vrieskou loopt je telefoon extreem snel leeg.

Tien tips voor veilig en slim opladen

  1. Lees de handleiding zorgvuldig.
  2. Gebruik alleen de originele oplader.
  3. Laat je batterij nooit helemaal leeglopen.
  4. Haal de oplader uit je telefoon als hij vol is.
  5. Laad je telefoon alleen op als je erbij bent.
  6. Laad je telefoon nooit op als je slaapt.
  7. Leg je telefoon nooit in de volle zon.
  8. Leg je telefoon nooit of de vrieskou.
  9. Sleutel nooit zelf aan je telefoon en haal je batterij er niet zelf uit.
  10. Houd tijdens het opladen 1.50 meter afstand van brandbare materialen.

Lees ook: Is het slecht op je telefoon ’s nachts op te laden? Het antwoord!

Telefoon beschadigd? Niet opladen!

Heb je het idee dat je telefoon te warm is geworden? Zo warm dat je hem met je blote hand niet kunt aanraken? Dan is je batterij misschien beschadigd. Stop hem in dat geval nóóit in de oplader. Verpak je telefoon volgens de inleverinstructies in een plastic zakje of in huishoudfolie. Lever je telefoon daarna zo snel mogelijk in bij een inleverpunt van Stibat of bij de milieustraat van de gemeente. Zij zetten dan de recyclecyclus in gang. De metalen in een beschadigde telefoonbatterij kun je namelijk nog prima recyclen. Wie weet krijgt jouw oude telefoon een nieuw leven als steelpan, oorbellen of kaasschaaf!

Lege batterijen? Lever ze in en geef ze een nieuw begin!

In heel Nederland zijn ruim 26.000 inleverpunten voor lege batterijen, fietsaccu’s en kleine apparaten, zoals telefoons. Stibat zorgt voor het ophalen, sorteren en recyclen. Help je ook mee?

Of gebruik mijn locatie

Wat wil je inleveren?

  • Dit artikel delen: