Kortsluiting in batterijen - Wecycle

Kortsluiting in batterijen

24 augustus 2020 2 minuten leestijd

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: opeens gaat het licht uit of doet de wasmachine of tv het niet meer. Kortsluiting! In huis lopen we tegenwoordig vrijwel geen gevaar: onze meterkasten zijn veilig en de stoppen slaan door zodat onze apparaten niet oververhit raken en er geen brand ontstaat. Wat veel mensen niet weten, is dat er in batterijen ook kortsluiting kan ontstaan. Wat zijn de gevolgen en hoe kunnen we het voorkomen?

Hoe de kortsluiting ontstaat

Elektriciteit stroomt van pool naar pool in een batterij. Als de plus- en minpool van een batterij rechtstreeks met elkaar in contact komen, ontstaat kortsluiting. Elektrische stroom volgt de weg van de minste weerstand. Wanneer de twee polen contact maken, zal de stroom hierlangs meteen een uitgang zoeken.

Lees ook: Wat moet ik doen met een lekkende batterij?

Mogelijke gevolgen:

  • Tijdens een kortsluiting loopt de batterij heel snel leeg.
  • Soms kan er (door het vrijkomen van een grote hoeveelheid energie) ineens een enorme hitte ontstaan. Door de grote druk binnenin de batterij kan dit leiden tot lekkage en in uitzonderlijke gevallen tot ontploffing. Is de batterij bijna leeg op het moment van de kortsluiting? Dan zal de impact meevallen. Na de kortsluiting zal de batterij niet langer werken of slechts een beperkte capaciteit overhouden.
  • Gebeurt de kortsluiting als de batterij nog in een apparaat zit, dan kan het apparaat erg warm worden. Laat het toestel afkoelen en open voorzichtig het batterijcompartiment. Bij voorkeur met huishoudhandschoenen om contact met de chemische stoffen te vermijden. Ruik je een brandgeur? Ga dan met het toestel naar de winkel of een reparateur.

Hoe je kortsluiting in batterijen kunt voorkomen:

  • De polen van een knoopcel liggen heel dicht bij elkaar. De kans op kortsluiting neemt hierdoor toe als je ze samen bewaart met andere batterijen. Tip: kleef knoopcellen op een strip plakband of tape. Veel veiliger!
  • De 4,5V en 9V batterijen hebben plus- en minpolen die dicht bij elkaar liggen. Als er een knoopcel klem komt te zitten tussen de polen van dit type batterij (of andere ‘geleiders’ van metaal), kan dit ook tot kortsluiting leiden. Ook in dit geval biedt plakband of tape uitkomst: plak de polen af.
  • Heb je een apparaat waar batterijen in zitten op de grond laten vallen? Ook al is het apparaat van buiten heel, check ook even de binnenkant! Controleer na de valpartij of het batterijcompartiment en de batterijen nog intact zijn.
  • Heb je de lege batterijen veilig afgeplakt en wil je ze inleveren bij een Wecycle-inleverpunt? Doe ze in een zakje en niet los in je broek- of jaszak

Meer weten?

In een gemiddeld Nederlands huishouden zijn 107 batterijen aanwezig. Dat zijn er misschien wel meer dan je had gedacht? Hoe bewaar je lege batterijen veilig in huis? Bekijk onze tips en oplossingen.

Naar de tips

  • Dit artikel delen: