4 tips om nóg meer uit je batterijen te halen - Wecycle

4 tips om nóg meer uit je batterijen te halen

21 mei 2024 2 minuten leestijd

Je kent het wel: zit je net klaar met popcorn voor een filmavond, doet je afstandsbediening het niet. Batterij leeg! Met deze vier tips gebeurt dat je niet meer.

Tip 1: Bewaar batterijen koel

Wil je zo lang mogelijk plezier hebben van je batterijen? Bewaar ze op een plek waar het tussen de 15°C en 17°C is. Koudere temperaturen kunnen de spanning van de batterij verlagen, terwijl warmere temperaturen de prestaties verminderen en zelfs lekkage kunnen veroorzaken. Ook voor de accu van je smartphone of laptop geldt: vermijd direct zonlicht en hitte. Bewaar batterijen op een droge plek.

Tip 2 Laad slim op voor een langere levensduur

Moderne lithium-ion batterijen, zoals die in smartphones, functioneren anders dan de oudere nikkel-cadmium batterijen. Vroeger was het verstandig om je accu helemaal leeg te laten lopen en vervolgens volledig op te laden. Met de huidige lithium-ion technologie is het echter beter om de lading tussen de 40% en 80% te houden. Dit voorkomt de negatieve effecten van zowel volledig ontladen als volledig opladen, die de batterij kunnen beschadigen. Door deze laadgewoontes te volgen, blijft je batterij langer gezond en gaat je apparaat langer mee.

Tip 3: Volg de aanbevelingen van de fabrikant

Gebruik altijd de aanbevolen maat en soort batterijen voor je apparaat. Over het algemeen is het geen goed idee om verschillende type batterijen te combineren. Doe je dit wel, dan nemen de gezamenlijke prestaties van de batterijen af. Dit komt doordat ze een andere chemische samenstelling kunnen hebben. Zonde, want dan functioneert het apparaat niet of minder goed dan het eigenlijk kan. Ook batterijen mixen die niet dezelfde laadtoestand hebben, is geen goed plan. Wanneer de minst volle helemaal leeg is, wordt hij door de andere omgekeerd geladen en loopt hij sneller leeg. Kortom: vervang een setje altijd in één keer en gebruik hetzelfde type batterijen.

Tip 4: Kies de juiste batterij voor de job

Er zijn verschillende soorten batterijen beschikbaar, zoals alkaline en lithium. Lithiumbatterijen hebben een hogere energiedichtheid en gaan ongeveer zes keer langer mee dan alkalinebatterijen, wat ze ideaal maakt voor apparaten met een hoge energiebehoefte. Hoewel ze duurder zijn, bieden ze betere prestaties en een langere levensduur, waardoor ze een slimme investering kunnen zijn voor intensief gebruik.

Bonustip: Lever je lege batterijen in

Door je batterijen in te leveren, draag je bij aan een duurzamer gebruik van energiebronnen. De gesorteerde batterijen worden naar verschillende recyclers in Europa gestuurd. Hier worden ze verpulverd en vervolgens in een vacuümoven van 850°C verwerkt. Dit proces wint metalen terug zoals ijzer, lood, zink en mangaan, die dienen als grondstof voor nieuwe producten zoals fietsen, pannen en kaasschaven. Zo krijgt jouw batterij een tweede leven!

Dus heb je lege batterijen? Of het nu lithium-, oplaadbare of AA-batterijen zijn, je kunt ze inleveren bij een van de meer dan 28.000 inleverpunten in ons land. Het principe is simpel: waar je ze koopt, kun je ze ook kwijt. Grotere batterijen die niet door de opening van het inzamelmiddel passen, kun je naar de milieustraat van je gemeente brengen.

Waar wacht je nog op?

Vul je postcode in en vind een inleverpunt bij jou in de buurt.

Of gebruik mijn locatie

Wat wil je inleveren?

  • Dit artikel delen: