4 tips om nóg meer uit je batterijen te halen

6 juni 2018 2 minuten leestijd

Je kent het wel: ben je net geïnstalleerd op de bank voor een nieuw seizoen Boer zoekt Vrouw, doet je afstandsbediening het niet. Batterij leeg! Nu al? Met deze 4 tips overkomt dat je niet meer.

1. Hou het koel

Het langst van je batterijen genieten? Bewaar ze op een plek waar het tussen de 15°C en 17°C graden is. Veel kouder is niet goed, want bij te lage temperaturen gaat er spanning verloren waardoor je batterij minder lang meegaat. Warmer is ook niet oké: (extreem) hoge temperaturen reduceren de prestaties van de batterijen en kunnen zelfs voor lekkende batterijen zorgen. Er kan zich dan een kristallijne structuur aan de buitenzijde van de batterij vormen. En dat wil je voorkomen! Dit geldt ook voor de accu in je smartphone of laptop. Laat je deze liggen in de volle zon, dan kan dit schadelijk zijn voor de accu. Bewaar batterijen verder altijd op een droge plek, bijvoorbeeld in een glazen potje of Batterij Bewaarbox.

2. Laad niet langer op dan nodig

Bij de vorige generatie (nikkel-cadmium) batterijen in mobiele telefoons, was het verstandig om de batterij helemaal leeg te laten lopen en dan pas op te laden tot de volle 100%. Dit was nodig omdat deze batterijen de hoeveelheid opgeladen energie memoriseerden. Bij volgende oplaadbeurten konden ze slechts dezelfde hoeveelheid energie opslaan als bij vorige oplaadbeurten. Tegenwoordig werken de batterijen in onze smartphones (lithium-ion batterijen) precies omgekeerd. Deze batterijen kunnen schade oplopen als ze helemaal leeg zijn of helemaal opgeladen zijn. Het beste moment om je smartphone aan de lader te leggen is vanaf zo’n 40%. Zo gaat jouw batterij nog wel een tijdje mee … en je telefoon ook!

3. Houd je aan de batterij-instructies van het apparaat

Kijk altijd goed naar welke maat en soort batterijen je het beste kunt gebruiken volgens de fabrikant van het apparaat. Over het algemeen is het geen goed idee om verschillende type batterijen te combineren. Doe je dit wel, dan nemen de gezamenlijke prestaties van de batterijen af. Dit komt doordat ze een andere chemische samenstelling kunnen hebben. Zonde, want dan functioneert het apparaat niet of minder goed dan het eigenlijk kan. Ook batterijen mixen die niet dezelfde laadtoestand hebben, is geen goed plan. Wanneer de minst volle helemaal leeg is, wordt hij door de andere omgekeerd geladen en loopt hij sneller leeg. Kortom: vervang een setje altijd in één keer en gebruik hetzelfde type batterijen.

4. Déze batterij gaat lang mee

Batterijen zijn er in allerlei soorten en maten. Varianten die je vaak tegenkomt, zijn alkaline en lithium. Het verschil? Lithiumbatterijen hebben de hoogste energiedichtheid (op de lithium-ion-polymeer-accu na) en een hoog vermogen met een lange levensduur. Ze gaan hierdoor zo’n zes keer langer mee dan de traditionele alkalinebatterijen, waardoor ze geschikt zijn voor apparaten die een wat zwaardere batterij nodig hebben met een hoge stroomvraag. Het ‘nadeel’ van deze batterij: hij is duurder ten opzichte van andere batterijen. Maar hé, de prestaties liegen er niet om.

Lege batterijen? Waar je ze koopt, kun je ze kwijt.

Of het nu lithium-, oplaadbare of AA-batterijen zijn, alle lege batterijen voor huishoudelijk gebruik lever je in bij een van de ruim 27.000 inleverpunten in ons land. Daarbij geldt: waar je ze koopt, kun je ze kwijt. Grotere exemplaren – die niet door de opening van het inzamelmiddel passen – lever je in bij de milieustraat van je gemeente. 

Waar wacht je nog op?

Vul je postcode in en vind een inleverpunt bij jou in de buurt.

Of gebruik mijn locatie

Wat wil je inleveren?

  • Dit artikel delen: