Waar of niet waar: batterijen in de koelkast bewaren verlengt de levensduur

4 juni 2020 < 1 minuten leestijd

Een goedbedoelde tip om de levensduur van je batterijen te verlengen is om je (volle) batterijen in de koelkast te bewaren. De koele temperaturen zouden er voor zorgen dat ze minder snel leeglopen. Maar is dat wel zo én is dat een goed idee?

Batterijen lopen héél langzaam leeg

Als je lang batterijen bewaart voordat je ze gebruikt bestaat de kans dat de batterijen langzaam leeglopen. Dat gebeurt sneller bij warme temperaturen dan bij koude. Maar om de batterijen daarom in de koelkast te leggen is geen goed idee. Simpelweg omdat de koelkast te koud is. De ideale temperatuur om je batterijen te bewaren is bij een temperatuur tussen de 15 tot 17 graden. Bijvoorbeeld in de donkere garage of in de proviandkast.

Condensvorming

Nog belangrijker dan de temperatuur is de vochtigheid. Batterijen houden helemaal niet van vochtige plekken. In de koelkast is het erg vochtig. En met de kou van de koelkast ontstaat eenvoudig condensvorming. Het vocht zorgt ervoor dat de batterij wordt aangetast en snel tot roestvorming kan overgaan. Zonde dus. Ook een tuinhuisje of buitenschuur is vaak te vochtig. Bewaar je batterijen dus altijd op een droge plek.

Oplaadbare batterijen

De accu van je telefoon, een powerbank of andere oplaadbare batterijen houden niet van kou. Juist door de lage temperaturen laden ze minder snel op. En vocht en condensvorming kan leiden tot kortsluiting. Misschien heb je je lege accu van telefoon wel eens in een koude auto moeten opladen. Grote kans dat je telefoon een stuk later weer aan ging dan bij normale temperaturen.

  • Dit artikel delen: