Feit of fabel: verschillende soorten batterijen mixen in één apparaat is een prima idee!

4 december 2017 2 minuten leestijd

De twee AAA-batterijen van je afstandsbediening zijn leeg. Je hebt een nieuw alkaline-exemplaar in huis en een nieuwe oplaadbare batterij. Doen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: niet doen! Batterijen mixen die niet dezelfde chemische samenstelling hebben, is geen goed idee. Gebruik alkalinebatterijen dus uitsluitend met alkaline, lithium alleen met lithium, lithium-ion alleen met lithium-ion en ga zo maar door.

Minder presteren

Wanneer je verschillende typen batterijen combineert, nemen de gezamenlijke prestaties van de batterijen af. Het apparaat functioneert daardoor minder goed dan het eigenlijk kan.

Verschillende merken batterijen mixen?

Oké, terug naar onze  afstandsbediening. Je hebt toch nog ergens een tweede alkaline-batterij AAA vandaan weten te toveren. Van merk X. De andere is van merk Y, maar zou dat veel uitmaken? Helaas wel…

Kies voor één merk

Het wordt aangeraden om altijd batterijen van hetzelfde merk te gebruiken. Het maakt niet uit of dat goedkope of dure zijn, als er maar hetzelfde merk op staat. Doe je dat niet, dan ligt ook in dit geval prestatieverlies op de loer.

Oud & nieuw?

Maar wacht eens even! Opeens herinner je je de afstandsbediening van die spelcomputer die je toch al een tijdje niet meer gebruikt. Daarin zit nog een alkaline AAA-tje. Niet helemaal vol, maar wél van merk X. Dat zijn er dus twee! Hoera! Je hoeft niet naar de winkel. Denk je. Want ook dit is niet de oplossing voor het probleem met je afstandsbediening.

Zorg voor dezelfde laadtoestand

Batterijen mixen die niet dezelfde laadtoestand hebben, is geen goed plan. De een is voller dan de andere en wanneer de minst volle helemaal leeg is, wordt hij door de andere omgekeerd geladen en raakt-ie versneld leeg. Het lukt de andere batterij vervolgens niet meer om de vereiste stroomsterkte te leveren en het apparaat gaat uit.

Volg de fabrikant

Een laatste tip voor veilig batterijengebruik: voor elk apparaat geldt dat je het best gebruik kunt maken van de maat en soort batterijen zoals die door de fabrikant van het apparaat worden voorgeschreven.

Dus?

Vervang alle batterijen in een apparaat in één keer. Kies daarbij voor batterijen met dezelfde chemische samenstelling, van hetzelfde merk en met dezelfde laadtoestand. En lees even de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Zo ben je veilig bezig en haal je het maximale uit je batterijen én je apparatuur. Halfvolle batterijen kun je trouwens nog goed gebruiken in apparaten waar maar één batterij in hoeft en die niet veel stroom verbruiken. Klokken bijvoorbeeld of een keukenweegschaal.

Op naar de winkel!

Inderdaad, om een setje lekker verse batterijen aan te schaffen. En als je daar toch bent, kun je meteen je lege batterijen inleveren. 100% zeker. Want voor batterijen geldt: waar je ze koopt, kun je ze kwijt!

Lever ze in en WIN!

Misschien wist je het al, maar door lege batterijen in te leveren maak je kans op mooie prijzen. Elke maand worden er 100 Rode Pluimen t.w.v. 25 euro verloot, 2 prijzen van 500 euro aan reischeques en een hoofdprijs van 1.000 euro aan reischeques! Hoe je meedoet? Stop tien batterijen in een zakje, doe er een briefje bij met je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres en inleveren maar. Dat is alles!

Gemak dient de mens

Batterijen verzameld voor de Lever ze in en WIN!-actie? Dan kun je hier het briefje printen voor erbij. Veel succes!

Briefje printen

  • Dit artikel delen: