Verschillende soorten batterijen in één apparaat? Niet doen - Wecycle

Verschillende soorten batterijen in één apparaat? Niet doen

20 augustus 2020 2 minuten leestijd

Heb jij thuis ook een laatje of bakje waar een voorraad batterijen ligt? Het kan maar zo zijn dat daarin van alles door elkaar ligt: verschillende types, merken en voltages. Als je ‘even snel’ een paar batterijen wil vervangen en je doet zomaar een graai in je voorraad, kan het flink mis gaan. Het is belangrijk om hetzelfde soort batterij in één apparaat te doen. Hieronder leggen we uit waarom.

Chemische reactie

Soort zoekt soort, ook in de chemie. Als je bijvoorbeeld een alkalinebatterij samen met een lithiumbatterij in een apparaat stopt, botsen de werkzame stoffen van de batterijen. De batterij die het eerst leeg is, krijgt als het ware een verkeerd gepolariseerde laadstroom door zich heen. Via de elektrolyse kunnen vervolgens chemische stoffen vrijkomen die gevaarlijk zijn, of er kan explosiegevaar optreden wegens zeer brandbare gassen en/of warmteontwikkeling.

Lees ook: Alkaline of lithium: dit zijn de verschillen

Merkenmatch

Bij batterijen luistert het allemaal erg nauw. Verschillen zitten in de kleinste details qua samenstelling en werkzame stoffen. Gebruik daarom niet alleen hetzelfde type batterij in één apparaat, maar ook van hetzelfde merk. Op deze manier presteren de batterijen het best. Vergelijk het met hardlopen: als je aan je linkervoet een Nike aantrekt en aan je rechtervoet een Adidas, dan kom je op zich prima vooruit. Maar als je aan beide voeten dezelfde schoen (van hetzelfde merk) aantrekt, loop je toch echt veel lekkerder en ben je beter in balans.

Oud en Nieuw

Je zit middenin een spannende Netflix-serie en je afstandsbediening houdt ermee op. Je kunt maar één batterij van merk X vinden en één van merk Y. Opeens herinner je je dat er nog een batterij van merk X in de console van je spelcomputer zit. Niet helemaal vol, maar wél een goede match met de andere batterij. Helaas! Ook oude en nieuwe batterijen mixen is geen goed idee. Wanneer de minst volle helemaal leeg raakt, wordt hij door de andere omgekeerd geladen en raakt-ie versneld leeg. Het lukt de andere batterij vervolgens niet meer om de vereiste stroomsterkte te leveren en de afstandsbediening houdt er al snel weer mee op.

Lees ook: Dit is waarom je telefoon steeds sneller leegloopt

Kortom…

Vervang alle batterijen in een apparaat in één keer. Kies daarbij voor batterijen met dezelfde chemische samenstelling, van hetzelfde merk én met dezelfde laadtoestand. En lees even de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Zo ben je veilig bezig en haal je het maximale uit je batterijen en je apparatuur. Halfvolle batterijen kun je trouwens wel nog gebruiken in apparaten waar maar één batterij in hoeft en die niet veel stroom verbruiken. Klokken bijvoorbeeld, of een keukenweegschaal.

Gebruik een Batterij Bewaarbox

Met een Batterij Bewaarbox bewaar je al jouw lege batterijen op een vaste plek in huis. Zo weet je altijd welke batterijen vol en leeg zijn. Handig toch?

Lees meer over de Batterij Bewaarbox

  • Dit artikel delen: