Je telefoon steeds sneller leeg? - Wecycle

Dit is waarom je telefoon steeds sneller leegloopt

28 december 2021 2 minuten leestijd

Yes, eindelijk een nieuwe telefoon! Hij is zo mooi, snel en handig: daar heb je vast nog jarenlang plezier van. De eerste twee jaar loopt alles ook gesmeerd, zelfs de batterij lijkt onverwoestbaar. Maar dan merk je opeens dat je je telefoon vaker moet opladen dan eerst. En hij lijkt ook steeds sneller leeg te lopen! Hoe kan dat en wat kun je ertegen doen?

Zo werkt je telefoonbatterij

In nieuwe telefoons zit een lithium-ionbatterij of een lithium-polymeerbatterij. Dat zijn beide ultramoderne, superkrachtige en snel oplaadbare batterijen. Toch werken deze batterijen nog bijna hetzelfde als de allereerste batterij ooit, die stamt uit 1800. Ja, echt! Elke batterij heeft een plus- en een minkant, met daarin verschillende metalen. De batterij wekt pas elektriciteit op als er een chemische reactie plaatsvindt tussen die metalen. Hoe dat kan? Er zitten negatief geladen deeltjes aan de minkant en die willen naar de plus toe. Gaan ze eenmaal stromen, dan krijg je energie. Totdat alle deeltjes naar de overkant zijn verhuisd.

Klein, krachtig en oplaadbaar

Ten opzichte van 1800 zijn batterijen natuurlijk sterk verbeterd. Ze zijn veel kleiner, lichter en krachtiger. Dat komt doordat er nu andere metalen in zitten. Geen koper en zink meer, maar mengsels van lithium en grafiet en lithiumoxide, nikkel, kobalt en mangaan. En nog een belangrijk verschil: je telefoonbatterij is oplaadbaar. Je kunt het chemische proces in de batterij weer omkeren. Gewoon door de stekker in het stopcontact te steken! Er stromen dan dus geen deeltjes van de min naar de plus, maar juist weer terug van de plus naar de min.

Lees ook: Alles wat je moet weten over het opladen van je telefoon

Opladen: 800 tot 1000 keer

Het principe van je telefoon opladen werkt dus simpel. Hartstikke handig. Er is alleen één maar: de chemische processen in je batterij blijven niet eindeloos doorgaan. Ze worden steeds een beetje minder sterk, waardoor ook de capaciteit van je batterij langzaam achteruit gaat. Daarom loopt je telefoon dus steeds sneller leeg! En daarom moet je hem na enige tijd opeens vaker opladen. Dat is vervelend, maar volkomen normaal. Een telefoonbatterij kun je gemiddeld maar 800 tot 1000 keer opladen. Daarna loopt het chemische proces ten einde.

Zo gaat je batterij langer mee

Kun je voorkomen dat je batterij er op een gegeven moment mee ophoudt? Nee, helaas niet. Maar je kunt wel zorgen dat hij langer meegaat. Houd je daarvoor aan twee belangrijke regels. 1) Laad je telefoon nooit helemaal op en 2) voorkom dat de batterij helemaal leeg raakt. In beide gevallen loopt je batterij namelijk schade op, hoe gek het ook klinkt. Haal je telefoon dus uit de oplader als de batterij voor 90% vol is. Zelfs als je een nieuw model hebt, dat automatisch stopt met opladen. En doe hem in de oplader als de batterij 10% aangeeft. Kleine moeite, groot plezier! Want zo gaat je telefoonbatterij een stuk langer mee.

Meer tips voor slim opladen?

Weet je waar je telefoonbatterij ook niet van houdt? Van vrieskou en van temperaturen boven de 45 graden. Lees al onze tips voor het slim en veilig opladen van je telefoon.

Naar de oplaadtips

  • Dit artikel delen: