Dit is waarom je telefoon steeds sneller leegloopt

8 maart 2019 2 minuten leestijd

Je koopt een nieuwe smartphone en het eerste jaar werkt de batterij nog top, maar iets later laad je ‘m om de haverklap op. Hoe kan dat? En belangrijker: hoe voorkom je het?

Allereerst is het goed om te weten hoe een lithiumbatterij, die in je smartphone zit, werkt. Het is ongelofelijk, maar batterijen anno 2019 werken bijna hetzelfde als de eerste batterij ooit. Deze werd in 1800 ontdekt door Alessandro Volta. Hij bouwde een toren van zink- en koperen plaatjes, gescheiden door stukjes papier gedrenkt in een zoutoplossing. De bovenkant en de onderkant van de toren verbond hij met een metaaldraadje. Het effect: stroom.

Toen en nu

Positief en negatief geladen ionen verplaatsen zich hierbij door de metalen draadjes. Als alle ionen van de ene kant naar de andere kant zijn verhuisd, is de batterij leeg. De batterij van nu werkt hetzelfde, maar er zijn wel verschillen. Zo komt bij een lithiumbatterij energie vrij door een reactie tussen mangaandioxide en lithium. De materialen zijn dus anders. Ook kan de lithiumbatterij in je smartphone chemische processen omkeren: je kunt je batterij weer opladen.

Batterijbrokkels

Handig, maar het opladen kan niet eindeloos vaak. Dit komt door een chemische reactie die ervoor zorgt dat de vloeistof in de batterij op den duur gaat klonteren. De lithiumionen kunnen dan minder goed naar de andere kant stromen. Daarnaast brokkelt de batterij als het ware af, doordat hij ‘ademt’. Het lithium gedeelte van de batterij krimpt als de batterij leegloopt en en zet uit als hij oplaadt. Hierdoor ontstaan er scheurtjes in het stuk lithium. Vervolgens brokkelt een stukje af. Dit stukje is dan onbruikbaar.

Voorkomen dat je batterij in laadvermogen afneemt, is niet mogelijk. Het gaat immers om natuurlijke processen. Maar met deze tips kun je wel zo lang mogelijk met de batterij van je smartphone doen:

Tip 1. Laad je smartphone nooit tot honderd procent op. Het kost namelijk meer voltage om de laatste lithiumionen terug te laten stromen. Hierdoor ontstaat hitte die de batterij onherstelbaar kan beschadigen.

Tip 2. Voorkom warmte in het algemeen. Leg je telefoon niet in de volle zon en wees terughoudend in het gebruik van een snellader. Het sneller opladen van je batterij gebeurt met een hoger voltage (meer warmte) en is dus onverstandig.

Tip 3. Heb je een nieuwe telefoon, maar wil je de oude bewaren? Bewaar deze dan ergens op kamertemperatuur, met een halfvolle batterij. Zo blijft de batterij het langste goed.

Meer weten over dit onderwerp? Lees de nieuwste Quest die nu in de winkel ligt.

Bron: Quest

Lege smartphone-batterij?

Lever deze in bij een inleverpunt bij jou in de buurt. Dan zorgen wij ervoor dat deze gerecycled wordt. Wist je dat de grondstof lithiumsulfaat onder andere wordt gebruikt in de bouwsector? Hiervoor wordt de grondstof samengevoegd met natriumcarbonaat, waardoor lithiumcarbonaat ontstaat om cement sneller te laten uitharden. Zo krijgt jouw lege batterij een tweede leven en maak je ook nog eens kans op mooie prijzen.

Vind dichtstbijzijnde inleverpunt

  • Dit artikel delen: