Fietsaccu inleveren voor recycling - Wecycle

Fietsaccu inleveren voor recycling

De accu van je elektrische fiets werkt niet meer. Hij is gevallen, beschadigd, vervormd of gewoon op na al die jaren van gebruik. Waar kun je je oude of kapotte fietsaccu inleveren? En wat gebeurt er daarna mee? Lees meer over het proces van inleveren tot recycling.

Inleveren bij de fietsenwinkel

Een oude of kapotte fietsaccu hoort niet in de vuilnisbak. Het is een krachtige energiebron waar schadelijke stoffen in zitten voor mens, dier en milieu. Daarom moet je veilig omgaan met fietsaccu’s. Lever je accu altijd in bij een fietsenwinkel die tevens Wecycle-inleverpunt is of bij de milieustraat van je gemeente. Dan weet je zeker dat hij op een duurzame manier verwerkt wordt en niet op de verkeerde plek terechtkomt. Fietsaccu’s zitten vol metalen die hergebruikt kunnen worden, zoals koper, aluminium en nikkel. Maar dat lukt natuurlijk alleen als je je oude of kapotte fietsaccu op de juiste manier inlevert. Doen dus, naar de fietsenwinkel ermee!

Op naar het sorteerbedrijf

Fietsenwinkels hebben de wettelijke plicht hun verkochte fietsaccu’s in te nemen. Handig, want er is altijd wel een fietsenwinkel in de buurt. Is de fietsenwinkel ook een inleverpunt van Wecycle? Dan halen speciaal bevoegde chauffeurs de accu’s op. Veilig en verantwoord volgens de Europese regels voor vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg (ADR). Dat betekent: in goedgekeurde tonnen en vrachtwagens. De chauffeurs brengen de accu’s naar het sorteercentrum van Wecycle. Daar worden de fietsaccu’s gesorteerd op chemische samenstelling. Dus lithium-ionaccu’s, NiMh-accu’s en NiCd-accu’s netjes gescheiden.

Het recyclen kan beginnen

De gesorteerde fietsaccu’s gaan naar verschillende recyclebedrijven in Europa. Daar worden ze eerst fijngemalen tot kleine korrels. De korrels gaan een superhete vacuümoven in van wel 850 graden. De hitte is nodig om de metalen uit de accu’s terug te winnen. Koper, mangaan, aluminium, kobalt, nikkel, noem maar op. Van die metalen worden nieuwe kranen gemaakt, of nieuwe trappen, of nieuwe brilmonturen. Zelfs het restafval kun je hergebruiken. Dat is namelijk geschikt als asfalt op de weg. Zo duurzaam is recycling van fietsaccu’s dus.

Voordelen van recycling

Het recyclen van metalen bespaart een hoop energie. In het recycleproces zelf, want het maken van een gerecycled product kost minder energie dan het maken van een nieuw product. Maar ook in het proces van delving, raffinage en verwerking. De metalen in een fietsaccu komen immers uit de natuur: uit de zee of uit de grond. De aarde kan ons niet eindeloos voorzien in de metalen die we nodig hebben. Gelukkig zijn we in Europa enorm bedreven in recycling. Dus lever je oude of kapotte fietsaccu in.

Tip voor inleveren van fietsaccu’s

Zoek op de inleverpunt-zoeker waar je je fietsaccu kunt inleveren voor recycling.