Hoe ver kom ik met een volle fietsaccu? - Wecycle

Hoe ver kom ik met een volle fietsaccu?

8 november 2022 3 minuten leestijd

Het is heerlijk fietsen op een e-bike. Maar als je accu leeg is, trapt je fiets behoorlijk zwaar. Tussentijds opladen lukt niet altijd. Veel handiger is het om te weten hoeveel kilometer je kunt maken met een volle fietsaccu. Dat verschilt per fiets en per rit. Gelukkig kun je het zelf vrij goed inschatten. Hoe? Door de actieradius van je fiets te berekenen.

Wat is de actieradius van je e-bike

Je hebt het vast in de gebruiksaanwijzing van je fietsaccu zien staan: de actieradius. Hoe groter de actieradius, hoe verder je zonder op te laden kunt fietsen met een volle accu. Onder ideale omstandigheden kun je met een fietsaccu van 400 wattuur zo’n 60 kilometer fietsen. Maar is die actieradius van 60 kilometer realistisch? Nee natuurlijk, want de omstandigheden zijn vaak niet ideaal. Tegenwind, bagage meesjouwen, heuvels in de weg, iets plattere banden, verkeerd schakelen… het is allemaal van invloed op de actieradius.

Ken de capaciteit van je fietsaccu

In het algemeen geldt: hoe groter de capaciteit van je fietsaccu, hoe verder je kunt fietsen. Het is dus belangrijk om de capaciteit van je accu te kennen: de hoeveelheid energie die in je accu past. De capaciteit wordt uitgedrukt in wattuur. Een accu met 400 wattuur kan een uur lang een vermogen van 400 watt leveren. Of twee uur 200 watt. Of vier uur 100 watt. Maar de vraag is: hoe ver kun je daarmee fietsen tot je accu helemaal leeg is? Daarvoor moet je nog iets weten: de energie die je verbruikt op basis van je eigen fietsgedrag.

Lees ook: Welke soorten fietsaccu’s zijn er?

Weet wat je eigen fietsgedrag is

Je eigen fietsgedrag bepaalt deels hoe ver je kunt fietsen. Ga maar na. Met opgepompte banden fiets je sneller. Ben je iemand die regelmatig zijn banden oppompt of juist niet? En hoe zit het met je schakelkunsten? Fiets je bij een stoplicht weg in een zware versnelling? Kan hoor, maar dan verbruik je meer energie. Ook de route die je neemt is van invloed. Ben je een liefhebber van vlakke wegen of van kronkelpaadjes in de bossen? Bij een gemiddelde toerfiets of stadsfiets ligt je eigen energieverbruik tussen de 5 en 8 wattuur per kilometer.

Bereken hoe ver je kunt fietsen

Stel, je hebt een fietsaccu van 400 wattuur en je schat je eigen energieverbruik op 6 wattuur. Dan kun je de actieradius berekenen met een eenvoudige deelsom. Deel de capaciteit van je fietsaccu (400 wattuur) door je energieverbruik (6 wattuur). 400 / 6 = 66,67. Met een volle accu kun je dus 66,67 kilometer fietsen. Dat is je actieradius. Wil je verder kunnen fietsen? Pas dan je fietsgedrag eens aan. Pomp je banden op, schakel efficiënt en hou het aantal trapbewegingen stabiel. Dan verbruik je minder energie en schiet de actieradius omhoog.

Houd rekening met variabelen

Heel precies kun je de actieradius natuurlijk niet berekenen. Je weet nooit exact hoeveel energie je zelf verbruikt. Daarbij zijn er nog meer variabelen van invloed. Variabelen waar je zelf weinig aan kunt veranderen. Denk aan de leeftijd van je accu. Met een oude accu fiets je minder ver dan met een nieuwe accu. Of aan de windkracht. Logisch dat je met een flinke tegenwind meer energie verbruikt. Ook de temperatuur heeft invloed. Bij kou levert een accu beduidend minder energie. In de winter kan de actieradius tot wel 50 procent lager zijn.

Lees ook: Tien tips! Zo gaat je fietsaccu het langst mee

Praktische tips voor een fietstocht

Het weer heb je niet onder controle en je kunt er ook weinig aan doen dat een fietsaccu nu eenmaal veroudert. Wil je toch zo ver mogelijk fietsen met een volle accu? Dan hierbij wat tips. Pomp je banden op. Reis met weinig bagage. Zorg dat je accu is opgeladen. Plan een goede route met weinig stops. Hou een constante snelheid aan van circa 20 kilometer per uur. Vermijd slecht wegdek. Probeer goed te schakelen. Zet je trapondersteuning in een lage stand. Sluit geen telefoon aan op je accu. Enne… vergeet bovenal niet te genieten hè!

Maak meer kilometers met je fietsaccu

Hoe beter je voor je fietsaccu zorgt, hoe langer hij meegaat. Hoe ga je goed om met je fietsaccu? 10 tips!

Bekijk onze 10 tips

  • Dit artikel delen: