Tien tips! Zo gaat je fietsaccu het langst mee - Wecycle

Tien tips! Zo gaat je fietsaccu het langst mee

25 januari 2021 2 minuten leestijd

Na veel wikken en wegen heb je de knoop doorgehakt. Je gaat een elektrische fiets kopen! Je ziet jezelf al helemaal gaan. Met 25 kilometer per uur zoef jij iedereen voorbij. Wat zul jij plezier hebben van je fiets. Het liefst zo lang mogelijk. Zorg daarom goed voor het meest waardevolle onderdeel van je fiets: de fietsaccu. Hoe gaat je fietsaccu het langst mee?

Tip 1 Bewaar je accu op de juiste plek

Dat betekent: in een droge, niet te warme én niet te koude omgeving. Geen volle zon, geen vrieskou en bij voorkeur op kamertemperatuur. Dan voorkom je beschadigingen. Lees ook de handleiding van je fietsaccu door. Daarin vind je specifieke bewaartips voor jouw accu.

Tip 2 Haal de accu zo mogelijk van je fiets

Van een fietsaccu mag je verwachten dat hij tegen een stootje kan. Of tegen een goede Hollandse regenbui. Maar je fiets dag en nacht, bij weer en wind buiten laten staan? Dat is geen best plan. Haal dus zo mogelijk de accu van je fiets of zet je elektrische fiets binnen. Vervoer je je fiets op de fietsendrager van je auto? Gebruik dan een regenhoes tegen opspattend water.

Tip 3 Berg je fietsaccu alleen opgeladen op

Een fietsaccu loopt langzaam leeg, dat is normaal. Het is alleen funest als hij helemaal leeg raakt. Dat heet diepteontlading. Je kunt je accu dan niet meer gebruiken en soms verlies je zelfs je garantie. Is het winter en heb je je accu een tijd niet nodig? Berg hem opgeladen op.

Tip 4 Laad je accu eens per drie maanden op

Minimaal, vaker mag ook. Dan voorkom je dat hij door diepteontlading onherstelbaar kapot gaat. Opladen doe je natuurlijk in de geadviseerde lader. Een niet-originele acculader kan je accu beschadigen. Staan er meer e-bikes in je schuur? Label dan de bijbehorende laders.

Tip 5 Houd het BMS in de gaten bij het opladen

Het BMS is het batterijenmanagementsysteem van je fietsaccu. Het regelt de voltage en de temperatuur. Handig, want het geeft een seintje als je accu zo heet wordt dat er kortsluiting dreigt. Niet dat dat snel gebeurt, maar het kán wel. En dan wil je er natuurlijk snel bij zijn.

Tip 6 Haal de fietsaccu van de lader als hij vol is

Een fietsaccu kun je niet onbeperkt blijven opladen. Elk jaar gaat de capaciteit een klein beetje achteruit. Na een jaar op vijf is je fietsaccu op. Wil je de levensduur verlengen? Haal de accu dan van de lader als hij vol is. Behalve als je een automatische acculader hebt.

Tip 7 Neem je oplader mee als je gaat fietsen

Tijdens het fietsen zorgt het BMS ervoor dat je accu altijd een beetje gevuld blijft. Maar let op! Wil je na een lange fietstocht uitrusten? Laad je accu dan tussentijds op. Anders vindt er alsnog diepteontlading plaats. Dus neem je acculader mee en pauzeer bij een oplaadpunt.

Tip 8 Fiets niet weg met trapondersteuning

Hoe meer energie je fietsaccu verbruikt, hoe vaker je hem moet opladen en hoe sneller hij uiteindelijk opgebruikt is. Het is dus zaak om energie te besparen. Dan gaat je accu langer mee. Hoe je veel energie bespaart? Zet de trapondersteuning uit bij het wegrijden.

Tip 9 Zorg voor een goede bandenspanning

Zijn je banden een beetje leeggelopen? Dan gaat het fietsen stroever. Je fietsaccu verbruikt meer energie dan nodig is. Zorg daarom dat je banden altijd op maximale spanning zijn. Dat wil zeggen: tussen de 3,5 en 4 bar. Dan doe je weer een beetje langer met je accu.

Tip 10 Bespaar energie door goed te schakelen

Met een constante snelheid fietsen is het beste voor je accu. Dat kan natuurlijk lang niet altijd. Daarom een paar schakelregels. 1) Probeer zo min mogelijk te schakelen. 2) Zet je versnelling niet te hoog. 3) Schakel terug als je voor een stoplicht staat. Of voor een berg!

Meer fietsaccutips lezen?

Wecycle heeft ook tien veiligheidstips voor je. Lees ze gauw door en leer wat een fietsaccu te maken heeft met een emmer met zand.

Naar veiligheidstips

  • Dit artikel delen: