Hoe laad je je fietsaccu veilig op? - Wecycle

Fietsaccu opladen? Zo doe je dat veilig én slim

21 juni 2023 2 minuten leestijd

Fietsen op een e-bike is alsof je altijd de wind in de rug hebt. Lekker licht, snel en efficiënt. Dat past precies bij je gezonde levensstijl. Het was een flinke investering, die elektrische fiets, vooral door de kostbare fietsaccu. Je hoopt dat je er nog járen plezier van hebt. Goed nieuws: dat heb je deels zelf in de hand. Door je fietsaccu op de juiste manier op te laden, gaat hij langer mee. Maar hoe doe je dat veilig en slim: je fietsaccu opladen?

Weet welke fietsaccu op jouw e-bike zit

Elke fietsaccu is ontworpen voor een specifieke elektrische fiets. Er zijn dan ook honderden soorten fietsaccu’s. Zorg dat je kennis hebt van de accu op jóuw fiets. Is het bijvoorbeeld een lithium-ionaccu, zoals de meeste fietsaccu’s tegenwoordig? Dan heb je te maken met een heuse krachtpatser. Aan de ene kant is dat fijn: een lithium-ionaccu gaat lang mee en laadt snel op. Aan de andere kant moet je natuurlijk wel weten hoe je veilig met zo’n krachtige fietsaccu omgaat. Dat staat in de handleiding van jouw fiets. Lezen dus, die handleiding.

Houd het BMS van je fietsaccu in de gaten

De meeste batterijen hebben een ventiel. Handig, want bij kortsluiting kunnen gevaarlijke stoffen daardoor ontsnappen. Een fietsaccu heeft zo’n ventiel niet. Die zit juist in een volledig afgesloten omhulsel. Hoe weet je dan dat je je fietsaccu veilig kunt opladen? Dat hij niet te heet wordt? Dat zie je aan het batterijenmanagementsysteem: het BMS. Dit systeem regelt het voltage en de temperatuur van je accu. Houd het BMS dus goed in de gaten. En laad je fietsaccu daarom bij voorkeur overdag op. Niet ’s nachts, als je er geen toezicht op hebt.

Verleng de levensduur: twee vuistregels

Een fietsaccu loopt langzaam leeg, dat is normaal. Het is ook normaal dat de capaciteit elk jaar een beetje achteruit gaat. Je kunt een accu nu eenmaal niet eindeloos achter elkaar gebruiken. Een gemiddelde fietsaccu gaat vijf jaar mee. Wil je de levensduur verlengen, dan zijn er twee vuistregels: 1) haal een volle fietsaccu van de lader en 2) voorkom dat de accu helemaal leeg raakt. Regelmatig opladen is dus belangrijk. Wat dat concreet betekent? Na elke langere fietstocht en sowieso eens per drie maanden als je je e-bike niet gebruikt.

Tien tips voor veilig en slim opladen

  1. Lees de handleiding zorgvuldig.
  2. Gebruik alleen de geadviseerde acculader.
  3. Laad de accu op in een droge omgeving.
  4. Zorg dat de fietsaccu vrij en stabiel ligt.
  5. Stel de accu niet bloot aan volle zon of vrieskou.
  6. Haal de fietsaccu van de lader als hij vol is.
  7. Laad de accu minimaal eens per drie maanden op.
  8. Laad de fietsaccu bij voorkeur overdag op.
  9. Zorg voor een onbrandbare oplaadplek.
  10. Hang voor de zekerheid een rookmelder op.

Laad een beschadigde accu NOOIT op

Merk je dat je fietsaccu niet goed functioneert? Lekt hij vloeistof, ruikt hij sterk of is hij erg heet? Dan kun je hem niet meer gebruiken en niet meer opladen. Leg de accu voor de veiligheid in een emmer met droog zand. Lever hem daarna zo snel mogelijk in bij een fietsenwinkel die tevens Wecycle-inleverpunt is of bij de milieustraat van de gemeente. Zij weten er wel raad mee. Want die beschadigde fietsaccu van jou kun je nog prima recyclen.

Meer veiligheidstips

Je veiligheid is natuurlijk niet alleen tijdens het opladen belangrijk. Lees nog meer tips voor veilig omgaan met fietsaccu’s!

Naar tips

  • Dit artikel delen: