Mijn fietsaccu is gevallen. Kan ik hem nog gebruiken? - Wecycle

Mijn fietsaccu is gevallen. Kan ik hem nog gebruiken?

12 april 2022 < 1 minuten leestijd

Het kan de beste overkomen. Je bent net terug van een heerlijke tocht op je elektrische fiets. Gauw zet je je fiets in de schuur. Je bukt je om je accu te pakken, want die wil je natuurlijk opladen. Voor je het weet, glijdt de accu uit je handen. O nee! Hij is op de grond gevallen. Wat kun je nu het best doen? Kun je je fietsaccu nog wel gebruiken na een val?

Schade zit vaak aan de binnenkant

Is je fietsaccu gevallen? Of misschien wel je hele fiets, met accu en al? Wees dan op je hoede. Een val kan een fietsaccu flink beschadigen. Aan de buitenkant merk je vaak niks, op een paar krasjes na. Maar aan de binnenkant kan de schade groot zijn. In je accu zitten accucellen met sterk ontvlambare metalen, zoals lithium-ion. Als die verschuiven, loop je het risico op kortsluiting met brand tot gevolg. Na een val is het dus niet meer veilig om je accu te gebruiken.

Laat je gevallen fietsaccu nakijken

Een gevallen accu kun je niet meer gebruiken. Dat betekent: niet meer mee fietsen én niet meer opladen. Probeer hem ook niet zelf open te maken om te kijken hoe groot de schade is. Moet je je fietsaccu dan maar gewoon afschrijven? Terwijl er misschien niet eens iets aan de hand is? Gelukkig niet. Voor accu’s van e-bikes bestaat speciale testapparatuur. Laat je gevallen accu daarom beoordelen door een deskundige, zoals een fietsspecialist van BOVAG. Is de testuitslag goed? Dan zit jij weer veilig op je fiets, met je vertrouwde accu.

Toch kapot? Laat je accu recyclen

Wat nu als de testuitslag niet goed is? Dat bij de controle blijkt dat je fietsaccu te beschadigd is om te gebruiken? Balen, maar dan zit er maar één ding op. Een kapotte accu moet je inleveren. Als je fietsspecialist tevens inleverpunt van Wecycle is, kan hij de accu voor je innemen. Wel zo makkelijk en jij weet zeker dat je accu goed terechtkomt. Niet op een vuilnisbelt, waar de chemische stoffen schade aanrichten aan de natuur. Maar in een van de gecertificeerde recyclefabrieken van Europa. En daarna in je nieuwe kraan, trap of brilmontuur!

Van gevallen fietsaccu tot nieuwe bril

Is je fietsaccu kapot? Laat hem dan niet ongebruikt in de kast liggen! Lever hem in voor recycling bij een fietsenwinkel die ook Wecycle-inleverpunt is of bij de milieustraat van je gemeente. Dat is wel zo veilig én goed voor het milieu.

Lees over het recycleproces

  • Dit artikel delen: