Mijn fietsaccu is kapot. Wat nu?

6 mei 2022 2 minuten leestijd

Balen, je fietsaccu doet het niet meer. Je merkt dat het opladen veel te lang duurt. Of dat je maar een klein stukje kunt fietsen met een volle accu. Misschien is je fietsaccu wel gevallen, natgeregend of opgezwollen. Wat er ook aan de hand is, één ding is zeker: een beschadigde accu kun je niet meer gebruiken. Wat moet je wél doen met een kapotte fietsaccu?

Wees voorzichtig met lithium-ionaccu’s

De meeste fietsaccu’s werken op basis van lithium-ion. Er zitten verbindingen van lithium in, het lichtste metaal ter wereld. Een lithium-ionaccu is zo krachtig en snel oplaadbaar dat hij voor veel elektrische producten dé energiebron is. Voor horloges, telefoons, laptops, drones, tuingereedschap, medische apparatuur, auto’s, pompinstallaties… en dus ook voor e-bikes. Met zo’n krachtige accu kun je maar beter voorzichtig zijn. Wordt hij bijvoorbeeld te heet, dan kan er te veel gasdruk ontstaan. Mogelijke gevolgen: opzwelling, kortsluiting en ontbranding.

Lees ook: Fietsaccu opladen? Zo doe je dat veilig én slim

Bewaar een kapotte accu in droog zand

Natuurlijk worden lithium-ionaccu’s uitgebreid getest voor gebruik. Een ongeluk gebeurt niet zomaar. Merk je nu toch iets vreemds aan je fietsaccu? Is hij opgezwollen, ruikt hij raar, lekt hij vloeistof, zie je rook of is hij bijna te heet om aan te raken? Aarzel dan geen moment. Denk aan je veiligheid en leg de kapotte accu in een emmer met droog zand. Let op, gebruik géén water om de accu af te blussen! Zet de accu met emmer en al buiten neer. Op een droge plek natuurlijk, en uit de buurt van brandbare materialen. Daar kan hij geen kwaad.

Lever je fietsaccu in bij de fietsenwinkel

Laat de beschadigde accu niet te lang in de emmer met zand liggen. Als hij is afgekoeld, kun je hem het best in een plastic tas stoppen. En daarna? Inleveren! Kapotte fietsaccu’s kun je inleveren bij elke fietsenwinkel die is aangesloten bij Stibat of bij de milieustraat van jouw gemeente. Dat geldt ook voor fietsaccu’s die gewoon op zijn. Net als andere batterijen is een fietsaccu klein chemisch afval. Wordt zo’n chemisch fabriekje geplet in een vuilniswagen, dan kan er brand ontstaan. Een fietsaccu hoort daarom absoluut niet bij het huisvuil.

Lees ook: Je oude fietsaccu: die lever je natuurlijk in!

En zet de cyclus van recycling in gang

Een fietsaccu zit vol waardevolle metalen. Niet alleen lithium, maar bijvoorbeeld ook koper, nikkel en mangaan. Die metalen winnen we uit de natuur: uit de zee of uit de grond. Maar dat hoeft niet! In Europa zijn we er heel bedreven in om de metalen uit je fietsaccu te recyclen. Dan maken we er nieuwe producten van, zoals kranen, trappen of brilmonturen. Een fietsaccu is bijna volledig recyclebaar. Met het restafval kunnen we zelfs asfalt maken. Dus lever je fietsaccu in en geef hem een nieuw begin!

Wat gebeurt er met je kapotte fietsaccu?

Stibat zorgt ervoor dat je fietsaccu wordt opgehaald bij de fietsenmaker én dat hij gerecycled wordt. Hoe het proces van inlevering tot recycling werkt, lees je in onze infographic.

Download infographic

  • Dit artikel delen: