Veilig opladen met een powerbank - Wecycle

Je telefoon opladen met een powerbank: tips & tricks!

28 december 2021 2 minuten leestijd

Powerbanks. Je hebt ze in allerlei kleuren, vormen en maten. En ze zijn superhandig als je je telefoon onderweg wilt opladen. Zie je nog maar 10% op je display staan? En wil je toch echt die serie afkijken in de trein? Dan plug je je telefoon gewoon in de USB-aansluiting van je powerbank. Hartstikke handig! Alleen: hoe ga je veilig en slim om met een powerbank?

Kies de juiste capaciteit

Wil je een powerbank aanschaffen? Bedenk dan eerst waar je hem voor nodig hebt. Hoe vaak wil je je telefoon ermee opladen? Wil je ook laptops en tablets kunnen opladen? Of zoek je een powerbank met meerdere USB-aansluitingen voor meerdere apparaten? De capaciteit van je powerbank, uitgedrukt in milliampère per uur (mAh), bepaalt wat je ermee kunt. En dan is de werkelijke capaciteit ook nog eens tweederde lager dan de aangegeven capaciteit. De rest van de energie gaat tijdens het opladen namelijk verloren als warmte.

Hoe vaak je telefoon opladen?

  • Powerbank van 5.000 mAh: één keer je telefoon opladen
  • Powerbank van 10.000 mAh: twee keer je telefoon opladen
  • Powerbank van 20.000 mAh: ook laptops en tablets opladen
  • Powerbank van 27.000 mAh: voor meerdere apparaten tegelijk

Lees ook: De do’s en don’ts voor het opladen van je telefoon in de auto

Powerbank in auto of vliegtuig

Een powerbank is ideaal voor een lange reis. In het vliegtuig kun je lekker naar muziek blijven luisteren en in de auto zijn je kinderen zoet met de spelletjes op je telefoon. En dat zonder stopcontact! Let er wel op dat je niet zomaar alle powerbanks in je handbagage mag stoppen. Een algemene regel is dat je maximaal twee powerbanks voor in totaal 27.000 mAh mag meenemen in het vliegtuig. Die regel geldt natuurlijk niet voor je eigen auto. Maar ook dan moet je opletten: laat je powerbank vooral niet te warm worden tijdens het opladen!

Je powerbank veilig gebruiken

Vergis je niet. Een powerbank is een energiebron. Er zit een batterij in, net als in je telefoon, tablet of laptop. En dat betekent dat je altijd voorzichtig moet zijn met een powerbank. Alle veiligheidsregels die voor je telefoon gelden, gelden ook voor een powerbank. Lees altijd de handleiding, houd hem droog en zorg dat hij niet te warm wordt. Laad je telefoon dus nooit op met een powerbank als je in de zon op een terras zit. En laat hem ook niet in de auto slingeren of in je tas zitten. Bewaar hem in plaats daarvan op een koele, onbrandbare plek.

Lees ook: Alles wat je moet weten over het opladen van je telefoon

Houd je powerbank uit de hitte

Wat gebeurt er dan als je powerbank te warm wordt? Dat wil zeggen: zo warm dat je hem niet met je blote hand kunt aanraken? Nou, dat wil je niet meemaken. Door oververhitting komen er gassen vrij waar je batterij niet tegen kan. Die gassen kunnen kortsluiting en brand veroorzaken. Natuurlijk zijn er powerbanks die hier ingebouwde bescherming voor bieden. Maar dan nog. Je kunt beter blijven opletten. Blijf daarom in de buurt als je je powerbank oplaadt of als je je telefoon oplaadt met een powerbank. Better be safe than sorry!

Wat te doen met je oude powerbank?

Die lever je natuurlijk op een verantwoordelijke manier in! Bij een van de ruim 27.000 inleverpunten van Wecycle. Wij zorgen ervoor dat de metalen in je powerbank worden gerecycled. Goed voor het milieu!

Of gebruik mijn locatie

Wat wil je inleveren?

  • Dit artikel delen: