Je telefoon opladen in de auto - Wecycle

De do’s en don’ts voor het opladen van je telefoon in de auto

28 december 2021 2 minuten leestijd

Je telefoon opladen in de auto: ideaal! Zeker als je hem tijdens de autorit gebruikt als navigator. Afhankelijk van je auto, kan het opladen op verschillende manieren. Via de sigarettenaansteker, de USB-aansluiting in het dashboard, een draadloze oplader of een powerbank. Waar moet je op letten als je je telefoon oplaadt in de auto?

Draadloos opladen of powerbank

Heb je een nieuwe auto? Dan is de kans groot dat je je telefoon draadloos kunt opladen. De technologie zit vaak verstopt in een lade of onder de armsteun, maar met een speciale autohouder geef je je telefoon een vaste oplaadplek in de auto. Geen gedoe met snoeren, hartstikke handig. Let er alleen wel op dat jouw telefoon geschikt is voor draadloos opladen. Ondersteunt jouw auto de draadloze oplaadtechnologie niet? Dan kun je altijd nog kiezen voor een draadloze powerbank. Die laadt meestal nog sneller op ook.

Lees ook: Supersnel opladen: schadelijk voor je telefoon?

USB-poort of sigarettenaansteker

Veel nieuwere auto’s hebben een ingebouwde USB-poort. Bijvoorbeeld in het dashboard of bij de versnellingspook. Voor het opladen via een USB-poort, heb je alleen een geschikte kabel nodig. Maar besef wel: lang niet alle USB-poorten leveren genoeg laadstroom. Zeker niet als je je telefoon als navigator gebruikt. Gelukkig is er altijd nog de sigarettenaansteker. Plug je daar een converter in met USB-poort, dan laad je telefoon op met een stroomsterkte van 2 ampère. Meer dan genoeg! Check wel even of je converter de stroomsterkte aankan.

Veilig opladen in zomer en winter

Is het zomers warm buiten? Kijk dan uit met opladen in de auto. De lithium-ionbatterij in je telefoon kan heel slecht tegen temperaturen hoger dan 45 graden. En dat wordt het al snel achter de voorruit in het zonnetje! De gassen die vrijkomen bij hoge temperaturen, kunnen kortsluiting en brand veroorzaken. Dat wil je niet. Ook in de winter moet je oppassen. Je autoaccu krijgt dan sneller problemen als je je telefoon oplaadt via de sigarettenaansteker. Dus sta je in de file of voor een brug te wachten? Haal je telefoon dan even uit de oplader.

Lees ook: Dit is waarom je telefoon steeds sneller leegloopt

Loopt je telefoon snel leeg in de auto?

Dan laad je hem misschien niet op de juiste manier op. Je kunt je telefoon in totaal maar 800 tot 1000 keer opladen. Dat is normaal, omdat lithium-ionbatterijen nu eenmaal niet eindeloos meegaan. Maar je kunt wel de levensduur van je batterij verlengen! Hoe? Door je telefoon nooit voor de volle 100% op te laden. Haal hem uit de oplader als hij voor 90% vol is, ook in de auto. En weet je wat ook slim is? Om je telefoon in de oplader te stoppen als de batterij 10% aangeeft. Want ook als je batterij helemaal leeg is, loopt hij schade op.

Opladen in de auto versus thuis

Je weet nu hoe je je telefoon slim en veilig oplaadt in de auto. Maar hoe zit dat met opladen thuis? Waar moet je dan op letten? Wat is de beste oplaadplek? En mag je je telefoon wel ’s nachts opladen?

Alles over je telefoon opladen

  • Dit artikel delen: