Is snelladen schadelijk? - Wecycle

Supersnel opladen: schadelijk voor je telefoon?

28 december 2021 2 minuten leestijd

Niks vervelender dan een bijna lege telefoon. Maar ja, met de gewone oplader duurt het opladen zeker drie uur. Die tijd heb je lang niet altijd. Gelukkig zijn er inmiddels tal van snelladers te koop: verpakt als powerbank of als oplader. Die laden je telefoon in een halfuurtje tot 50% op. Superhandig, maar is het ook goed voor je telefoon?

Snelladen niet voor elke telefoon

Niet alle opladers zijn snelladers en niet alle telefoons kun je opladen met een snellader. Je hebt een telefoon nodig met een snellaadfunctie. De meeste nieuwe telefoons hebben zo’n functie wel. In elk geval de modellen die nieuwer zijn dan de iPhone 8 en de Samsung Galaxy S6. Twijfel je of jouw telefoon kan snelladen? Check dan de gebruiksaanwijzing. Heeft je telefoon geen snellaadfunctie, houd het dan bij je gewone, orginele oplader. Van opladen met een verkeerde opladen kan je telefoonbatterij beschadigd raken.

Snelladers laden in fasen op

Heb je een telefoon met snellaadfunctie, dan kan snelladen in principe geen kwaad. Een goede, gecertificeerde oplader levert nooit meer vermogen dan je telefoonbatterij aankan. Daarbij zit er een slim mechanisme in. Van de lithium-ionbatterij in je telefoon is bekend dat hij niet tegen te hoge en niet tegen te lage spanning kan. Daarom moet je je telefoon ook nooit voor de volle 100% opladen of juist helemaal leeg laten lopen. Een snellader ‘weet’ dat: hij bouwt het laden in fasen op en weer af. Zo beschermt hij je batterij en je telefoon.

Lees ook: Je telefoon opladen? Zo doe je dat veilig en slim

Slim en veilig opladen

Snelladen op zich is dus niet schadelijk voor je telefoon. Maar je stopt natuurlijk wel een behoorlijke hoeveelheid energie in je batterij, net als bij gewoon opladen. Houd je daarom altijd aan de regels voor slim en veilig opladen. Wacht niet met opladen totdat je telefoon uitvalt. Hang hem aan de snellader als hij 10% of meer aangeeft. En haal de stekker er weer uit als je telefoon 90% of minder aangeeft. Dan gaat je batterij een stuk langer mee. En daarbij: door het opladen in fasen laadt de snellader in de laatste 10% heel langzaam op.

Let op de temperatuur

De lithium-ionbatterij in je telefoon heeft nog een belangrijke gebruiksaanwijzing. Hij kan heel slecht tegen hoge én lage temperaturen. Je hebt tijdens een winterse wandeling vast weleens meegemaakt dat je telefoon extreem snel leegloopt. Dat komt door de vrieskou! Vermijd daarom temperaturen onder de 0 graden en laad je telefoon dan zeker niet op. Hetzelfde geldt voor temperaturen boven de 45 graden. Dus nooit meer opladen in de volle zon of op het dasboard van je auto met het zonnetje erop. Daar kan je batterij niet tegen.

Ken je telefoon!

Je weet nu meer over snelladen. Maar hoe werkt de lithium-ionbatterij van je telefoon precies? Wat is de beste oplaadplek? En wat doe je met een beschadigde batterij?

Alles over je telefoon opladen

 

 

  • Dit artikel delen: