Supersnel opladen: schadelijk voor je telefoon?

28 december 2020 2 minuten leestijd

Niks is vervelender dan een lege telefoon. In de afgelopen jaren hebben telefoonladers dan ook een flinke upgrade gehad. Snelladen is een fenomeen dat steeds vaker voorbij komt. Als je je telefoon aan een snellader legt, zorg je ervoor dat je telefoon binnen ongeveer een uur volledig is opgeladen. Handig: dan kun je weer een paar uur vooruit. Maar is dit geschikt voor elke telefoon? En is het wel veilig?

Snelladen: hoe werkt het?

Er zijn drie basiselementen bij opladen: stroomsterkte (in ampère), elektrische spanning (in volt) en vermogen (in watt). De stroomsterkte is de hoeveelheid elektriciteit die van de batterij naar de telefoon stroomt. De spanning is de kracht waarmee de stroom door de oplaadkabel geduwd wordt, en het vermogen is de stroomsterkte vermenigvuldigd met het voltage.

Iedere oplader heeft een verschillende stroomsterkte. Hoe meer ampères, hoe hoger het vermogen. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller je telefoon oplaadt. Bij snelladen gebruikt de oplader dus een hoger vermogen. Maar dit doen ze alleen in de eerste fase tot je batterij ca. 50% is opgeladen (dit percentage verschilt per telefoon). Daarna verlaagt de snellader de spanning om oververhitting en het overladen van de batterij te voorkomen, ter bescherming van de smartphone en lader.

Is het geschikt voor elke telefoon?

Niet alle telefoons kunnen opgeladen worden met een snellader. Om er wel gebruik van te kunnen maken, heb je de juiste apparatuur nodig. Je hebt zowel een snellader als een telefoon met snellaadfunctie nodig. Je komt erachter door de handleiding van je toestel te lezen. De meeste nieuwe modellen smartphones beschikken wel over een functie voor snelladen. In ieder geval beschikken de iPhone 8 en nieuwer en de Samsung Galaxy S6 en nieuwer over een snellaadfunctie. Snelladers zijn tegenwoordig in veel (online) winkels beschikbaar.

Is snelladen veilig?

De technologie van het snelladen blijft zich ontwikkelen en je kunt er vanuit gaan dat gecertificeerde snelladers veilig zijn in gebruik. Maar de batterij in je telefoon kan niet oneindig opgeladen worden. Dit merk je doordat je batterij op een gegeven moment steeds sneller leegloopt. Om dit proces te vertragen is het verstandig om de batterij op te laden bij een lage temperatuur. Juist met snelladen wordt de accu warmer vanwege het hogere wattage. Ook is een hoge spanning niet goed voor de vloeistof in de batterij, vooral wanneer een batterij al ver vol is (de tweede fase). Daarom is het af te raden om je telefoon áltijd met een snellader op te laden. Lees ook: Dit is waarom je telefoon steeds sneller leegloopt.

Snelladen, snel weg

Snelladen is dus een goede manier om een lege batterij snel op te laden tot zo’n 50%. Super handig als je net weg wilt. Eventjes opladen en je kunt weer een paar uur vooruit! Win-win dus! Let wel op dat je de juiste apparatuur, voorzien van alle certificeringen gebruikt.

Lever je oude telefoon in

Is je telefoon kapot? Laat hem dan niet ongebruikt in de kast liggen! Lever hem in voor recycling bij een inleverpunt voor kleine apparaten. Dat is wel zo veilig én goed voor het milieu.

Vind dichtstbijzijnde inleverpunt

 

 

  • Dit artikel delen: