Inzamelproces

Is een inzamelton of -doos vol met lege batterijen? Dan haalt Stibat de ton of doos op bij de winkel, bouwmarkt of basisschool en brengen deze naar het sorteercentrum in Lelystad.

In totaal rijden er elke dag zeven Stibat-vrachtwagens rond door heel Nederland. De chauffeurs zorgen ervoor dat alle lege batterijen in het sorteercentrum terecht komen. Omdat een lege batterij klein chemisch afval is, moeten onze vrachtwagens aan allerlei regels voldoen.

Inzamelen volgens ADR

Dit heet het ADR: de Europese wet- en regelgeving voor veilig transport van gevaarlijke stoffen over de weg. Onze chauffeurs hebben een speciale ADR-opleiding gevolgd. Ook zijn onze vrachtwagens ADR-proof. En zelfs de tonnen waarin de lege batterijen worden vervoerd, zijn voorzien van een ADR-keurmerk. Zo vervoeren we de batterijen veilig en verantwoord.

100% groene kilometers

Wist je dat in de regio Haarlem, Amsterdam en de kop van Zuid-Holland lege batterijen nu 100% elektrisch worden ingezameld? Bij zo’n 4.000 winkels, basisscholen en bedrijven halen elektrische vrachtwagens de volle inzameltonnen op. Zo worden de batterijen via een nog groenere weg verwerkt tot waardevolle grondstoffen. De volledig elektrische inzameling is een initiatief van Stibat en Spaarnelanden. Een mooie stap op weg naar nóg meer groene kilometers. We hopen dit binnenkort ook bij andere steden in te zetten.