Wintertijd: controleer je fietsverlichting - Wecycle

Wintertijd: controleer je fietsverlichting

24 oktober 2023 2 minuten leestijd

Brrr, je voelde het al aankomen. De wintertijd gaat weer in, in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober. De klok een uur achteruit, jij een uur langer slapen en vooral ook: een uur eerder donker in de avond. Hoog tijd om je fietsverlichting te controleren! Werkt je voor- én je achterlicht? En als je geen dynamo hebt: zijn de batterijen in je fietslampen nog goed?

Fietsen zonder licht

Je zal niet de eerste zijn. Stap je na je werk op je fiets, blijken de batterijen in je fietslichten leeg. Daar ga je dan in het donker. Slecht zichtbaar voor de andere weggebruikers, een gevaar voor jezelf en een boete van € 60 riskerend. Die je overigens ook krijgt als één van je fietslampen het niet doet of als je fietslampen knipperen. Een grootschalig onderzoek van Veilig Verkeer Nederland bevestigt de conclusie dat bijna 30 procent van de Nederlanders geen of geen volledige fietsverlichting heeft. Daar zitten ook een hoop kinderen tussen.

Eisen aan fietsverlichting

Het is slim om je fietsverlichting in orde te maken voordat het donker je overvalt. Waar je op moet letten? De Rijksoverheid heeft alle eisen op een rij gezet. Concluderend heb je een wit of geel voorlicht nodig dat recht vooruit schijnt, een rood achterlicht dat recht achteruit schijnt en reflectoren op de achterkant, trappers en wielen. Deze regels gelden voor vaste lichten én voor losse fietslampjes. Aan die losse lampjes zijn nog meer voorwaarden verbonden. Zo mag je ze niet als extra fietsverlichting gebruiken en ook niet aan je arm vastmaken.

Batterijen in fietslampen

In de meeste fietslampen zitten van die ronde, platte knoopcelbatterijen of AAA-batterijen. Die kun je dus prima vervangen als je merkt dat ze leeg zijn. Zonde om meteen nieuwe fietslampjes te kopen, en ook beter voor het milieu. Fietslampbatterijen koop je gewoon in de supermarkt. Het verwisselen is eenvoudig als je weet hoe het werkt. De meeste fietslampjes kun je opendraaien met een schroevendraaier. Kan dat niet, dan is er waarschijnlijk sprake van een kliksysteem. Dat is vaak zo bij fietsverlichting die werkt op knoopcelbatterijen.

Zo verwissel je de batterijen in klikfietslampjes

  1. Zoek het smalle gaatje in de zijkant van het fietslampje.
  2. Steek het puntje van een schilmesje erin tot het dekseltje openklikt.
  3. Lift het dekseltje van het lampje voorzichtig omhoog.
  4. Controleer hoe de batterij erin moet: waar komen de plus- en minpool?
  5. Haal de lege batterijen eruit en vervang ze door de nieuwe batterijen.
  6. Klik het dekseltje van je fietslampje weer vast en klaar ben je!

Veiligheidstips voor het verwisselen

Hoe klein knoopcelbatterijen ook zijn, het blijven chemische fabriekjes waar je voorzichtig mee om moet gaan. Zo kan het zuur aan je vingers de nieuwe batterij aantasten. Gebruik tijdens het verwisselen daarom liever een pincet of een tangetje. Ook kan er in de lege batterij nog restspanning zitten. Die kan kortsluiting veroorzaken als de polen in aanraking komen met de polen van andere batterijen. Gooi lege batterijen dus niet zonder nadenken op een hoop. En plak lege knoopcellen altijd af met tape of plakband. Wel zo verantwoord!

Lege fietslampbatterijen inleveren?

Gooi de lege batterijen uit je fietsverlichting niet in de vuilnisbak, maar lever ze in bij een van de ruim 27.000 inleverpunten voor lege batterijen. Dan recyclen we de metalen en maken we er nieuwe producten van. Zoals een regenpijp, een kaasschaaf of een step! Heb je een fietslampje met een ingebouwde batterij? Die lever je in bij een inleverpunt voor apparaten of bij de milieustraat van de gemeente. Bedankt!

Vind een inleverpunt bij jou in de buurt

Vul je postcode in of gebruik je huidige locatie en zie direct de inleverpunten bij jou in de buurt!

Of gebruik mijn locatie

Wat wil je inleveren?

  • Dit artikel delen: