Nederland fietsland: fascinerende fietsfeiten op een rij - Wecycle

Nederland fietsland: de meest fascinerende fietsfeiten op een rij

29 augustus 2023 3 minuten leestijd

Denkend aan Nederland zien we …. fietsen, fietsen en nog eens fietsen. Met het hoogste aantal fietsen per inwoner en 37.000 kilometer aan fietspaden is ons land een waar fietsparadijs. Zelfs in de steden. We staan maar liefst drie keer in de top 10 van meest fietsvriendelijke steden ter wereld (PeopleForBikes). Hoe is dat zo gekomen? Duik mee in de wereld van fascinerende fietsfeiten.

 

De fiets is 200 jaar oud

De eerste fiets is niet de hoge bi met het reusachtige voorwiel; die werd pas in 1870 uitgevonden. Nee, al in 1817 kwam de baron Karl Drais met een alternatief voor paard en wagen: de draisine. Deze allereerste fiets heeft nog het meest weg van een uit de kluiten gewassen loopfiets voor kinderen. Van hout, dus zwaar. De draisine woog zo’n 22 kilo. Dat is bijna twee keer zo veel als een sportieve stadsfiets van nu. De loopfiets ging niet lang mee. Al gauw kwamen er pedalen op de fiets. Eerst nog direct op het voorwiel, wat voor levensgevaarlijke situaties zorgde. In 1885 werd de veiligere Rover geïntroduceerd, voorzien van een ketting en luchtbanden. De moderne fiets was geboren.

 

Fietsen versus inwoners

Hoeveel fietsen heb jij in de schuur of in het fietsenrek staan? Grote kans dat het er meer dan één is. Met ongeveer 23 miljoen fietsen en 17 miljoen inwoners zijn er in Nederland namelijk meer fietsen dan mensen! Wij weten wel waarom. Onze fiets brengt ons niet alleen snel van A naar B. Het is veel meer dan dat: onze fiets staat symbool voor duurzaamheid, onafhankelijkheid en ontspanning. Haar in de wind, gezicht in de zon, benen aan het werk. Niemand kan ons wat maken. Fietsen is onderdeel geworden van onze identiteit. Veel meer dan elders in de wereld. Er zijn wereldwijd zo’n twee miljard fietsen, maar er is geen enkel land met zo veel fietsen per inwoner als Nederland.

Aandeel e-bikes blijft stijgen

Dan de elektrische fiets. Sinds de productie in de jaren negentig op gang kwam, zijn Nederlanders al snel verknocht geraakt aan hun e-bike. Al meer dan tien jaar stijgt het aandeel e-bikes. In 2022 was zelfs 57 procent van de nieuw verkochte fietsen elektrisch. Zo’n 486.000 stuks in één jaar! Ook fietsaccu’s vliegen over de toonbank: in totaal al zo’n 22 miljoen kilo. Fietsaccu’s gaan niet eeuwig mee, maar gelukkig zijn we bedreven in recycling. De waardevolle metalen in fietsaccu’s – denk aan koper, nikkel en mangaan – kunnen we hergebruiken in nieuwe producten. Dus mocht je accu niet meer werken, lever hem dan gratis in voor recycling. Waar? Bekijk onder in de pagina voor een geschikt inleverpunt bij jou in de buurt. Heb je ook een e-bike en wil je dat je batterij zo lang mogelijk meegaat? Lees dan dit blog met handige tips!

Jongeren fietsen het meest

Heen en weer naar de supermarkt, je werk, een verjaardagsfeestje van de kinderen, de voetbal en in het weekend even lekker uitwaaien. We fietsen wat af met z’n allen. In een heel jaar gemiddeld bijna 1.000 kilometer per persoon. Dat is zo’n 10 procent van alle reizigerskilometers die we maken binnen de landgrenzen. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar dragen hier het meest aan bij. Zij fietsen gemiddeld zo’n 33 kilometer per week. Op een goede tweede plaats volgen de 65-plussers met 23,4 kilometer per week. Wie het minst fietsen? Samen met de 75-plussers: mensen tussen de 25 en 35 jaar.

Fietsen en gezondheid

De meeste Nederlanders fietsen voor hun plezier: 76 procent. Dat de lichaamsbeweging ook nog eens bijdraagt aan een goede gezondheid, is mooi meegenomen. Wat is die relatie precies, tussen fietsen en gezondheid? Nou, we hebben aantoonbaar minder kans op bepaalde ziektes en we voelen ons beter. Dat leidt weer tot hogere arbeidsproductiviteit en minder ziekteverzuim. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat mensen die dagelijks fietsen een langer leven hebben (Environmental Health Perspectives). Doe er je voordeel mee. Zullen we deze zomer wat vaker de fiets gebruiken? En als je onderweg een inleverpunt tegen komt voor lege batterijen en/of accu’s? Lever ze in!

Bronnen: ANWB, BOVAG, CBS, Environmental Health Perspectives, Fietsersbond, Historia, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NPO Kennis, RAI, Superfietsen, Travel Behaviour and Society, People for Bikes

27.000 inleverpunten

Lege batterijen of accu's inleveren? Check waar je jouw dichtstbijzijnde inleverpunt vindt!

Of gebruik mijn locatie

Wat wil je inleveren?

  • Dit artikel delen: