Zo doe je langer met je fietsaccu

7 maart 2017 < 1 minuten leestijd

Heb jij een elektrische fiets? Dankzij de slimme technologie én de fietsaccu maakt hij het trappen lichter voor je. Wees daarom lief voor je accu en zorg ervoor dat ‘ie lang meegaat. Drie tips!

  1. Fietsaccu wil warmte

De meest logische plek om je fietsaccu op te bergen, is direct ook de gevaarlijkste: de schuur. Vaak vochtig en koud en dat zijn precies omstandigheden waar je accu niet van houdt. Bewaar ‘m liever op een droge plek waar het 10 graden of warmer is. Je fiets met accu buiten stallen, bijvoorbeeld bij de bushalte, is dus ook een afrader.

  1. Opladen en ontladen

Regelmatig ontladen en weer opladen houdt een accu gezond. De accu volledig laten ontladen is dan weer geen goed idee. Hierdoor kan hij zelfs stuk raken. Zorg ervoor dat de accu voor minimaal de helft is opgeladen en laad ‘m sowieso elke maand op. Ook als je de fiets een tijdje niet gebruikt.

  1. Altijd uitschakelen

Schakel de energietoevoer van de batterij naar de fiets altijd uit na gebruik. Anders gaat het ontladingsproces gewoon door en raakt de accu sneller leeg. Omdat niet elk merk accu hetzelfde is, is het trouwens belangrijk goed de handleiding van de fiets door te lezen en de adviezen – vooral over de oplaadprocedure – die daarin staan op te volgen.

ReCYCLING!

Is je fietsaccu stuk, dan kun je die het beste naar een inleverpunt brengen. Bij elke fietsenwinkel kun je daarvoor wel terecht. Stibat maakt ze vervolgens klaar voor recycling.

  • Dit artikel delen: