Waarom je batterijen niet in de prullenbak gooit - Wecycle

Waarom je batterijen niet in de prullenbak gooit

21 juli 2024 2 minuten leestijd

Lege batterijen in de prullenbak, afvalemmer of vuilcontainer? Nee dus! Ze mogen absoluut niet tussen het gewone huisvuil belanden. Maar waarom eigenlijk niet? We geven de 3 belangrijkste redenen waarom je batterijen gescheiden moet inleveren.

1. Voor mens, dier en milieu

Batterijen vallen onder ‘klein chemisch afval’. Aan de buitenkant zie je er niets van, maar er zitten stoffen in batterijen die schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Als deze stoffen in grote hoeveelheden in de lucht en in ons oppervlaktewater terecht komen, sterven er planten, vogels en vissen en worden er mensen ziek. Het is daarom belangrijk dat we lege batterijen scheiden van het overige afval.

Lees ook: 5 valkuilen van afval scheiden

2. Brandveiligheid

Je kunt batterijen vergelijken met kleine chemische fabriekjes. Er vinden daar binnen allerlei processen plaats. Als er kortsluiting plaatsvindt (doordat de polen van batterijen bijvoorbeeld met elkaar in contact komen) of als een (lithium)batterij openbarst, dan kan het flink mis gaan.

Misschien denk je: ik let goed op, bij mij gebeurt zoiets niet. Jouw weggegooide batterijen hebben echter nog een hele reis te gaan nadat jouw huisvuil is opgehaald. Zo komen ze eerst in een grote container terecht bij de afvalinzamelaar en daarna belanden ze bij de afvalverwerker. Bij de verwerking van al het huisvuil wordt een grote pers gebruikt. Hierdoor wordt alles geplet, inclusief jouw weggegooide batterijen. De enorme druk op de batterijen kan ervoor zorgen dat deze in brand vliegen, vooral als het gaat om lithiumbatterijen. Kortom: je draagt met wat je weggooit niet alleen de verantwoordelijkheid voor je eigen huishouden, ook voor de veiligheid van vele anderen.

Lees ook: Waar lever je (kapotte) apparaten met ingebouwde batterijen in?

3. Recycling

Door lege batterijen gescheiden in te leveren, draag je bij aan een duurzame wereld. Door de grondstoffen uit batterijen te hergebruiken, kunnen er nieuwe producten worden gemaakt. Er gaat zo min mogelijk verloren ten koste van de natuur. Wist je dat er van jouw ingeleverde batterijen fietsen, kaasschaven en dakgoten worden gemaakt? Lees hier meer over.

Voordat lege batterijen gerecycled worden, brengt Wecycle alle ingeleverde batterijen eerst naar een sorteercentrum. Daar worden de batterijen gesorteerd naar type. Immers: in elk type batterij zit een ander soort chemisch fabriekje. Als dat gedaan is, gaan de batterijen naar verschillende recyclers in Europa. Daar winnen ze de grondstoffen (zoals nikkel, lood, zink en mangaan) terug waar nieuwe producten van worden gemaakt. Wie weet schaaf jij jouw kaas wel met iets dat gemaakt is van stoffen uit een ingeleverde batterij!

Vind jouw dichtstbijzijnde inleverpunt

In totaal zijn er ruim 28.000 inleverpunten voor lege batterijen in Nederland. Er is er dus altijd eentje bij jou in de buurt. Een handig geheugensteuntje hierbij is “Waar je ze koopt, kun je ze kwijt.”

Of gebruik mijn locatie

Wat wil je inleveren?

  • Dit artikel delen: