Waar lever je (kapotte) apparaten met ingebouwde batterijen in?

10 september 2020 < 1 minuten leestijd

De meeste mensen weten inmiddels dat je losse batterijen bij één van de ruim 25.000 inleverpunten van Stibat inlevert, of anders bij de milieustraat van de gemeente. Maar waar moet je heen met kleine elektrische apparaten (niet langer, breder of dikker dan 25 cm) waar de batterij of accu nog in zit? Denk hierbij aan een elektrische tandenborstel, tuingereedschap, mobiele telefoon, of muis. Hieronder leggen we het uit.

Als je de batterij of accu zelf uit het apparaat kunt halen

Als je zelf gemakkelijk én veilig de batterij uit het apparaat kunt halen, kun je ze vervolgens los van elkaar inleveren. Ga met het apparaat naar een inleverpunt voor elektrische apparaten en met de batterijen naar een Stibat-inleverpunt Vind jouw dichtstbijzijnde inleverpunt  . In steeds meer gevallen kan dit in dezelfde winkel en soms zelfs in hetzelfde inzamelmeubel. Het gaat bijvoorbeeld om filialen van Albert Heijn, Jumbo en Deen. Ga je liever naar de milieustraat van de gemeente? Prima keuze, ook daar kunnen zowel elektrische apparaten als lege batterijen worden ingeleverd. De lege batterijen die bij de milieustraat worden ingeleverd komen eveneens bij Stibat terecht.

Als je de batterij of accu niet zelf uit het apparaat kunt halen

Is het moeilijk of onveilig om de batterij uit het apparaat te halen? Ga dan niet zelf sleutelen en lever het apparaat (inclusief batterij of accu) in bij een Wecycle-inleverpunt Vind een inleverpunt voor elektrische apparaten  , of ga naar de milieustraat van de gemeente. De batterij komt op beide manieren alsnog bij Stibat terecht.

Alles erop en eraan

Of je het kleine elektrische apparaat nou met of zonder de batterij of accu inlevert, zorg ervoor dat eventuele opladers, afstandsbedieningen, kabels en snoeren erbij ingeleverd worden. Tip: plak ze aan het apparaat vast met een stuk tape of plakband.

Recycling

Wist je dat een Nederlands huishouden gemiddeld 90 elektrische apparaten heeft? Van bureaulamp tot broodrooster en van föhn tot iPod. De materialen waarvan deze apparaten gemaakt zijn (zoals kunststof, staal en aluminium) kunnen heel goed gerecycled worden. Zo kunnen er weer nieuwe producten van gemaakt worden. Eventuele schadelijke stoffen worden apart verwerkt zodat ze niet in het milieu terechtkomen.

Samen sparen we de wereld

In 2019 is er in Nederland 4,60 miljoen kilo lege batterijen en 251 duizend kilo aan fietsaccu’s ingeleverd. Door het inleveren van lege batterijen, het efficiënter en groener inzamelen én het recyclen van lege batterijen hebben we samen 3 miljoen kilo aan CO2-uitstoot vermeden en de uitstoot van 49 miljoen kilo aan giftige stoffen weten te voorkomen.

Meer cijferfeitjes over 2019

  • Dit artikel delen: