Waar lever je apparaten met ingebouwde batterijen in? - Wecycle

Waar lever je (kapotte) apparaten met ingebouwde batterijen in?

28 september 2022 < 1 minuten leestijd

De meeste mensen weten inmiddels dat je losse batterijen bij één van de ruim 27.000 inleverpunten van Wecycle inlevert, of anders bij de milieustraat van de gemeente. Maar waar moet je heen met kleine elektrische apparaten (niet langer, breder of dikker dan 25 cm) waar de batterij of accu nog in zit? Denk hierbij aan een elektrische tandenborstel, tuingereedschap, mobiele telefoon, of muis. Hieronder leggen we het uit.

Als je de batterij of accu zelf uit het apparaat kunt halen

Als je zelf gemakkelijk én veilig de batterij uit het apparaat kunt halen, kun je ze vervolgens los van elkaar inleveren. Ga met het apparaat naar een inleverpunt voor elektrische apparaten en met de batterijen naar een inleverpunt voor lege batterijen. In steeds meer gevallen kan dit in dezelfde winkel en soms zelfs in hetzelfde inzamelmeubel. Het gaat bijvoorbeeld om filialen van Albert Heijn, Jumbo en Deen. Ga je liever naar de milieustraat van de gemeente? Prima keuze, ook daar kunnen zowel elektrische apparaten als lege batterijen worden ingeleverd. De lege batterijen die bij de milieustraat worden ingeleverd komen eveneens bij Wecycle terecht.

Lees ook: Hoe herken je een inleverpunt voor lege batterijen?

Als je de batterij of accu niet zelf uit het apparaat kunt halen

Is het moeilijk of onveilig om de batterij uit het apparaat te halen? Ga dan niet zelf sleutelen en lever het apparaat (inclusief batterij of accu) in bij een inleverpunt voor apparaten, of ga naar de milieustraat van de gemeente. De batterij wordt sowieso door Wecycle gerecycled.

Alles erop en eraan

Of je het kleine elektrische apparaat nou met of zonder de batterij of accu inlevert, zorg ervoor dat eventuele opladers, afstandsbedieningen, kabels en snoeren erbij ingeleverd worden. Tip: plak ze aan het apparaat vast met een stuk tape of plakband.

Recycling

Wist je dat een Nederlands huishouden gemiddeld 93 elektrische apparaten heeft? Van bureaulamp tot broodrooster en van föhn tot iPad. De materialen waarvan deze apparaten gemaakt zijn (zoals kunststof, staal en aluminium) kunnen heel goed gerecycled worden. Zo kunnen er weer nieuwe producten van gemaakt worden. Eventuele schadelijke stoffen worden apart verwerkt zodat ze niet in het milieu terechtkomen.

Veilig omgaan met lege batterijen

Van de metalen uit lege batterijen maken we nieuwe producten: van een brilmontuur tot een fiets en van een armband tot een dakgoot. Lever ze dus in. Maar hoe doe je dat veilig? Dat leggen we uit in onze inleverinstructies.

Download infographic

  • Dit artikel delen: