Hoe herken je een inleverpunt voor lege batterijen?

8 mei 2020 2 minuten leestijd

In Nederland hebben we inmiddels ruim 25.000 inleverpunten om je lege batterijen in te leveren. Er is er dus altijd één bij jou in de buurt. En daar zijn we trots op. Maar zo’n inleverpunt ziet er niet altijd hetzelfde uit. Soms is het een groen inzamelmeubel, dan weer een groene inzameldoos of een (wand)meubel in de huisstijl van de winkel. Hoe dan ook: lege batterijen inleveren is belangrijk. Zo kunnen wij de materialen recyclen voor hergebruik en sparen we samen de wereld.

Waarom zijn er verschillende inzamelmiddelen?

Het soort inzamelmiddel hangt af van het inlevergedrag van de consument. De meeste lege batterijen leveren we in bij de supermarkt. Daar staat een groen inzamelmeubel of een (wand)meubel waar lekker veel in past. Op plekken waar we minder lege batterijen inleveren, staan inzameldozen. Zoals bij de drogist bijvoorbeeld.

Hoe herken je een inleverpunt?

Op alle inzamelmiddelen staat groot het woord ‘Batterijen’. Duidelijk en makkelijk te herkennen. Het inzamelmeubel en de inzameldoos hebben bovendien een Stibat groene kleur, met ons logo en een afbeelding van batterijen. Daarnaast zijn er ook (wand)meubels of hele inleverstraten in de kleuren van de eigen winkelketen. Zo sluiten ze mooi aan bij de inrichting van de winkel. Hoe het inleverpunt er ook uitziet: alle ingeleverde lege batterijen worden naar de sorteercentra van Stibat in Lelystad of Rotterdam gebracht. En wij zorgen voor de recycling!

De supermarkt

De nummer één inleverplek voor je lege batterijen is de supermarkt. We halen onze boodschappen, leveren onze lege flessen in en droppen massaal onze lege batterijen. Bij sommige supers staat er een groen inzamelmeubel, maar vaak is het inleverpunt voor lege batterijen te vinden in een (wand)meubel. In dit (wand)meubel kun je ook kleine elektrische apparaten en lampen inleveren.

De bouwmarkt

Bij de in- of uitgang van de grotere bouwmarkten kun je je batterijen inleveren in een kleine inleverstraat. Naast TL-buizen, elektrische apparaten en (spaar)lampen kun je daar ook je lege batterijen kwijt.

De milieustraat

Bij de milieustraat kun je allerlei afvalsoorten brengen, waaronder batterijen en accu’s. Hier kun je ook batterijen en accu’s uit industrieel of professioneel gebruik inleveren die niet door de opening van een gewoon inzamelmiddel passen. Sowieso is de milieustraat een handige plek: mocht je twijfelen welk elektrisch apparaat of accu waar ingeleverd moet worden, de medewerker ter plaatse wijst je de weg.

Waar je ze koopt, kun je ze kwijt

Een ezelsbruggetje voor het inleveren van je lege batterijen is ‘Waar je ze koopt, kun je ze kwijt’. Iedereen die batterijen, of apparaten met ingebouwde batterijen verkoopt, moet deze ook weer innemen als ze worden afgedankt. Als het inzamelmiddel (bijna) vol is, geeft de winkel dit aan Stibat door en komen wij deze legen. En bij álle inleverpunten van Stibat geldt dat je mee kunt doen met onze Lever ze in en WIN-actie.

Vind jouw dichtstbijzijnde inleverpunt

Heb je thuis lege batterijen? Verzamel ze en lever ze in bij één van de ruim 25.000 inleverpunten van Stibat. Je vindt jouw dichtstbijzijnde inleverpunt heel eenvoudig met behulp van je postcode in onze store locator.

Naar store locator

  • Dit artikel delen: