Hoe herken je een inleverpunt voor lege batterijen? - Wecycle

Hoe herken je een inleverpunt voor lege batterijen?

7 maart 2022 2 minuten leestijd

In Nederland hebben we inmiddels ruim 27.000 inleverpunten om je lege batterijen in te leveren. Er is er dus altijd één bij jou in de buurt. En daar zijn we trots op. Maar zo’n inleverpunt ziet er niet altijd hetzelfde uit. Soms is het een inzamelmeubel, dan weer een inzameldoos of een (wand)meubel in de huisstijl van de winkel. Hoe dan ook: lege batterijen inleveren is belangrijk. Zo kunnen wij de materialen recyclen voor hergebruik en geven we lege batterijen een nieuw begin.

Waarom zijn er verschillende inzamelmiddelen?

Het soort inzamelmiddel hangt af van het inlevergedrag van de consument. De meeste lege batterijen leveren we in bij de supermarkt. Daar staat een inzamelmeubel of een (wand)meubel waar lekker veel in past. Op plekken waar we minder lege batterijen inleveren, staan inzameldozen. Zoals bij de drogist bijvoorbeeld.

Hoe herken je een inleverpunt?

Op alle inzamelmiddelen staat groot een afbeelding van een batterij. Duidelijk en makkelijk te herkennen. Het inzamelmeubel en de inzameldoos hebben bovendien een groene kleur. Daarnaast zijn er ook (wand)meubels of hele inleverstraten in de kleuren van de eigen winkelketen. Zo sluiten ze mooi aan bij de inrichting van de winkel. Hoe het inleverpunt er ook uitziet: alle ingeleverde lege batterijen worden naar het sorteercentrum van Wecycle in Lelystad gebracht. En wij zorgen voor de recycling!

De supermarkt

De nummer één inleverplek voor je lege batterijen is de supermarkt. We halen onze boodschappen, leveren onze lege flessen in en droppen massaal onze lege batterijen. Bij sommige supers staat er een groen inzamelmeubel, maar vaak is het inleverpunt voor lege batterijen te vinden in een (wand)meubel. In dit (wand)meubel kun je ook kleine elektrische apparaten en lampen inleveren.

De bouwmarkt

Bij de in- of uitgang van de grotere bouwmarkten kun je je batterijen inleveren in een kleine inleverstraat. Naast TL-buizen, elektrische apparaten en (spaar)lampen kun je daar ook je lege batterijen kwijt.

De milieustraat

Bij de milieustraat kun je allerlei afvalsoorten brengen, waaronder batterijen en accu’s. Hier kun je ook batterijen en accu’s uit industrieel of professioneel gebruik inleveren die niet door de opening van een gewoon inzamelmiddel passen. Sowieso is de milieustraat een handige plek: mocht je twijfelen welk elektrisch apparaat of accu waar ingeleverd moet worden, de medewerker ter plaatse wijst je de weg.

Waar je ze koopt, kun je ze kwijt

Een ezelsbruggetje voor het inleveren van je lege batterijen is ‘Waar je ze koopt, kun je ze kwijt’. Iedereen die batterijen, of apparaten met ingebouwde batterijen verkoopt, moet deze ook weer innemen als ze worden afgedankt. Als het inzamelmiddel (bijna) vol is, geeft de winkel dit aan ons door en komen wij deze legen.

Vind een inleverpunt bij jou in de buurt

Heb je thuis lege batterijen? Verzamel ze en lever ze in bij één van de ruim 27.000 inleverpunten van Wecycle. Je vindt eenvoudig een inleverpunt bij jou in de buurt met behulp van je postcode.

Of gebruik mijn locatie

Wat wil je inleveren?

  • Dit artikel delen: