5 valkuilen van afval scheiden

26 mei 2020 2 minuten leestijd

Glas in de glasbak, papier in de papierbak en lege batterijen… in de batterijenbak. Oftewel het inzamelmeubel van Stibat. Het lijkt logisch, maar soms recyclen we goedbedoeld, tóch verkeerd. Daarom 5 tips voor het beter scheiden van je afval en lege batterijen.

Valkuil 1: Papieren koffiebeker of pizzadoos

Je kartonnen pizzadoos van je favoriete takeaway is vaak vet en bevat etensresten. Daarom hoort hij niet bij het oud papier, maar mag hij bij het huisvuil. Want alleen schoon en droog papier en karton kan gerecycled worden tot nieuw papier en karton. Ook je papieren koffiebekertje deponeer je in de vuilnisbak. Hoewel het milieuvriendelijk lijkt, is het papier bedekt met een laagje plastic om lekken te voorkomen. En plastic hoort niet in de papierbak.

Valkuil 2: Glas

Feestje gehad? Dan sta je daarna met je lege flessen en gesneuvelde glazen bij de glasbak. Maar wist je dat niet alle kapotte glazen in de glasbak horen? Hittebestendig glas, zoals theeglazen en ovenschalen, heeft een hoger smeltpunt dan verpakkingsglas van glazen potten en flessen. En dat verstoort het recycleproces. Het verschil van het glas is met het blote oog niet te zien. Daarom gooi je alleen verpakkingsglas in de glasbak en hoort drinkglas bij het restafval. Op milieucentraal.nl vind je de do’s & dont’s.

Valkuil 3: Batterijen

Lege batterijen lever je natuurlijk in bij één van de ruim 25.000 inleverpunten van Stibat. Niet zo moeilijk dus, als de batterij maar niet breder is dan een gemiddelde vuist. Zo groot is namelijk de opening van het inzamelmiddel. Past de batterij of accu hier niet doorheen? Breng hem dan naar de plaatselijke milieustraat. Om kortsluiting te voorkomen is het belangrijk om de polen van knoopcellen en 9V batterijen af te plakken. En wist je dat de oude batterij van je smartphone of fotocamera ook in het inzamelmiddel mag? Lees alles over het veilig inleveren van lege batterijen in onze inleverinstructies.

Valkuil 4: Chipszak

Ben je keurig je plastic afval aan het scheiden, kom je uit bij de chipszak. Met een klein laagje aluminium hoort deze niet bij het plastic, maar bij het restafval. Ook de lege kauwgumdoordrukstrip hoort met een aluminium laagje niet bij het plastic.

Valkuil 5: Metalen verpakkingen

Waar de chipszak niet thuishoort bij het plastic afval, mogen de meeste metalen verpakkingen juist wél bij het plastic. Aluminium schaaltjes, doppen, deksels, kroonkurken en blik, het mag er allemaal bij! Magneten scheiden dit namelijk van het plastic. Maar pas op: spuitbussen zoals deodorant, haarlak en slagroomspuiten zijn een uitzondering… die horen weer bij het restafval.

Vind een inleverpunt bij jou in de buurt

Of gebruik mijn locatie

Wat wil je inleveren?

  • Dit artikel delen: