Op vakantie met de e-bike: tien tips - Legebatterijen

Op vakantie met de e-bike: tien tips

1 juli 2024 4 minuten leestijd

Het aftellen is begonnen: bijna vakantie! Neem je dit jaar ook je e-bike mee? Goed idee! Of je nu een trektocht plant, dagtochtjes maakt vanaf de camping of naar Zuid-Frankrijk reist per auto of trein: met je elektrische fiets haal je nog meer uit je vakantie. Zorg wel dat je goed voorbereid op pad gaat. Laat de voorpret maar beginnen met deze tien vakantietips.

Vakantietip #1 Kies een goede fietsbestemming

Dit is stap één voor een geslaagde e-bikevakantie. Waar ga je naartoe? Blijf je in Nederland en fiets je van adres naar adres? Dan zijn er mooie fietsroutes en overnachtingsplekken te over. Maar Europa telt veel meer fietsvriendelijke vakantiebestemmingen. Wat dacht je van een rondje Bodenzee, op de grens van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland? De kasteelrijke Loirevallei in Frankrijk, de grillige westkust van Zweden of de idyllische Dolomieten in Italië? Inspiratie over fietsroutes in Europa, van licht tot zwaar, vind je op de website van Europa fietsers.

Vakantietip #2 Auto of trein: vervoer je e-bike veilig

Ga je met de auto naar je vakantiebestemming? Dan is een fietsendrager op de trekhaak van je auto onmisbaar. Let er wel op dat hij het gewicht van een elektrische fiets kan dragen. Zorg verder voor een kentekenplaat en werkende rem- en achterlichten. En haal voor vertrek alle losse onderdelen van je fiets, zoals fietstassen, kinderzitjes en zo mogelijk je fietsaccu. Reis je per trein? Check dan de regels van de treinmaatschappij. Een gelukje voor wie in Nederland reist: in de zomermaanden mag je e-bike ook tijdens spitsuren mee de trein in.

Vakantietip #3 Plan je route op basis van je fietsaccu

Weet jij hoe ver je kunt fietsen met een volle fietsaccu? Zo niet, test het dan voor vertrek. Stap eens op de fiets en houd de tijd bij, het liefst bij verschillende weersomstandigheden. Bedenk ook dat de accuprestatie op vakantie vaak nog iets achteruitgaat. Bijvoorbeeld door zware bagage, aanhoudende hitte of hoogteverschillen. Als je weet hoe jouw accu presteert, kun je een handige route uitstippelen. Een route waarbij je batterij het de hele afstand uithoudt. Dan hoef je dus niet het laatste zware stuk zonder trapondersteuning te fietsen.

Vakantietip #4 Geef je e-bike een onderhoudsbeurt

Ook een essentieel onderdeel van een goede voorbereiding. Plan een onderhoudsbeurt in bij een fietsspecialist of geef je e-bike zelf de nodige aandacht. Controleer je remmen, lichten en versnellingen. Check je banden op slijtage, pomp ze tot de juiste druk op en vet je ketting in met kettingolie. Voert je fietsvakantie verder weg of over afgelegen paden? Pak dan zeker een reparatiesetje in. Zelfs antilekbanden kunnen lek gaan. Laat de vakantiepret niet bederven doordat je een zware elektrische fiets met een lekke band moet voortduwen.

Vakantietip #5 Bescherm je accu, ook tijdens opladen

Je fietsaccu is een krachtige batterij waar je veilig mee om moet gaan. Zeker tijdens een vakantie waar je accu lang niet altijd op de ideale kamertemperatuur kan blijven. Dat is niet erg, maar blijf behoedzaam. Hou de fietsaccu zo mogelijk uit de volle zon. Ga je pauzeren? Zet je fiets dan in de schaduw. Leg je de accu even aan de kant? Doe er een speciale accutas omheen. Wil je de accu opladen? Laat hem dan eerst afkoelen. Voorkom wel dat de fietsaccu helemaal leeg raakt. Een volledig ontlaadde accu is helaas niet meer te gebruiken. Lees hier de 10 tips om veilig om te gaan met je accu.

Vakantietip #6 Gun jezelf een goed fietszadel

Pijnlijke zitbotjes, te stijf om af te stappen, verdrukking van zenuwen en bloedvaten, een schrale huid door wrijving … Zadelpijn kan een flinke spelbreker zijn tijdens je fietsvakantie. Zorg daarom voor een goed zadel. Niet te zacht, niet te dik en de juiste vorm en breedte voor jouw lichaam. Wat ook helpt, is een goede fietshouding. Licht voorovergebogen, zodat je met beide zitbotjes op het brede achterste deel van je zadel zit. Die houding neem je vanzelf aan als je het stuur iets lager zet. Doen dus! Net als voldoende trainen en zitvlees kweken.

Vakantietip #7 Zorg voor de juiste fietskleding

Investeren in fietskleding is geen overbodige luxe voor een ontspannen fietsvakantie. Zweten en schuren wil je zo veel mogelijk voorkomen. Laat je katoenen T-shirt dus thuis. Dat droogt niet snel genoeg en draag zeker geen synthetische stoffen. Kies in plaats daarvan materiaal dat ademt en vocht afdrijft. Een fietsbroek met zeem helpt zadelpijn voorkomen. Ook goede fietsschoenen zijn aan te raden. Dat betekent vooral: niet te klein, een stevige zool en goede ventilatie. Is flink doortrappen soms lastig voor je? Draag dan extra steunzooltjes.

Vakantietip #8 Stel je paklijst slim samen

Wat je meeneemt, is uiteraard afhankelijk van jouw vakantie. Toch mag een aantal zaken niet ontbreken. Denk aan belangrijke documenten, zoals je paspoort en je zorgpas. Je telefoon, inclusief oplader en powerbank, en een navigatiesysteem of routeboekje. Een drinkfles, fietsslot, acculader en EHBO-kit met daarin ook zonnebrandcrème en anti-insectenspray. Op de website van Nederland fietsland stel je je eigen paklijst slim samen. Zorg ook voor waterdichte fietstassen om alles in te vervoeren.

Vakantietip #9 Denk aan je veiligheid onderweg

In het buitenland zijn wegen lang niet altijd zo verzorgd en goed verlicht als in Nederland. Je zult niet de eerste zijn die een bocht, kuil of boomwortel te laat ziet. Daarbij zit een ongeluk in een klein hoekje, zeker als je ergens onbekend bent. Wij raden je daarom aan een fietshelm te dragen. Zorg verder voor goede fietsverlichting, reflecterende kleding en fietsspiegels. Dat maakt dat je zelf goed ziet én zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Kies zo mogelijk rustige fietspaden uit. Een veilige fietsvakantie is een ontspannen fietsvakantie.

Vakantietip #10 Ga voor een georganiseerde fietstocht

Denk je nu: dat is wel erg veel voorbereiding voor een korte vakantie? Dan kun je overwegen de organisatie uit handen te geven. Er zijn verschillende reisorganisaties die verschillende oplossingen bieden. Van routeplanning, bagagevervoer en fietsverhuur tot volledige ontzorging op locatie. Dat brengt ons weer naar vakantietip 1: waar gaat de reis naartoe? De ene organisatie is vooral werkzaam in Scandinavië, de andere in Zuid-Europa. Kijk voor een overzicht eens op de website van fietsvakanties. Fijne fietsvakantie gewenst!

  • Dit artikel delen: