Hoera, het is Wereld Fietsdag! - Legebatterijen

Hoera, het is Wereld Fietsdag!

31 mei 2024 2 minuten leestijd

Op Wereld Fietsdag is de fietsaccu je beste bondgenoot

Hoera! Vandaag, 3 juni, is het Wereld Fietsdag! Op deze internationale dag, uitgeroepen door de Verenigde Naties, vieren we het leven op twee wielen. Met de wind in onze haren staan we stil bij de ontwikkeling die de fiets in twee eeuwen heeft doorgemaakt. Van houten loopfiets tot flitsende e-bike. De fietsaccu heeft het fietsen opnieuw gedefinieerd, en hoe!

Van loopfiets tot e-bike

De allereerste fiets is in 1817 uitgevonden door de Duitse baron Karl von Drais. Veel meer dan een houten frame met twee wielen en een stuur was het niet. Maar sindsdien is de fiets niet meer weg te denken uit ons leven. De eerste elektrische fietsvariant stamt uit 1895, een uitvinding van de Amerikaanse Ogden Bolten Jr. Zijn loodzuuraccu was weliswaar log, zwaar en milieuvervuilend, maar legde wel de basis voor de e-bike zoals we die vandaag de dag − Wereld Fietsdag − kennen. Hypermodern, duurzaam en met een geavanceerde fietsaccu.

De fietsaccu anno 2024

Sinds de introductie van de lithium-iontechnologie zijn fietsaccu’s lichter, efficiënter en duurzamer. Anno 2024 kun je met gemak 100 kilometer fietsen zonder je zorgen te maken over het leegraken van je accu. Ook is je accu zo weer vol dankzij de ontwikkelingen in de laadtechniek. En met het geavanceerde batterijbeheersysteem is hij beter beschermd tegen slijtage. Je fietsaccu gaat dus langer meer dan ooit. Gelukkig maar, want op Wereld Fietsdag is je fietsaccu je beste bondgenoot. Dat één onderdeel zo veel voordelen kan hebben.

Meer vrijheid op wielen

Fietsen is altijd al een geliefde manier geweest om je te verplaatsen. Het is ontspannend, gezond en milieuvriendelijk. Met een accu als trapondersteuning krijgt het fietsen nog een extra dimensie: je wereld wordt groter. Je kunt flink tempo maken, langere afstanden afleggen en bestemmingen aandoen die je eerder onbereikbaar achtte. Wat een vrijheid! Daarbij is de dagelijkse gang naar werk, winkels of vrienden niet langer een race tegen de klok, maar een verkwikkende rit waarbij je zonder moeite door de straten manoeuvreert.

E-bikes zijn voor iedereen

Niet iedereen heeft dezelfde fysieke capaciteiten. Voor ouderen en mensen met een fysieke beperking is de fietsaccu van grote waarde. Zij ervaren de onafhankelijkheid om te gaan en staan waar ze willen. Heuvels zijn geen belemmering meer. Dit verhoogt zowel hun mobiliteit als hun levenskwaliteit. Welk ander vervoersmiddel heeft zo’n grote impact? En dan te bedenken dat de e-bike ook jongere generaties op hun wenken bedient. Zeker met gadgets als smartphone-integratie, GPS-tracking en speciale sensoren voor de bandenspanning.

De beste groene optie

Met elke kilometer die je maakt op een e-bike, draag je ook nog eens bij aan een beter milieu. Niet alleen omdat je de auto laat staan en dus geen schadelijke gassen uitstoot. Ook omdat moderne fietsaccu’s zijn ontworpen met het oog op recycling. Dat is tegenwoordig onze belangrijkste gezamenlijke missie: we moeten zuinig zijn op onze planeet. Het milieu minder belasten en de waardevolle metalen uit fietsaccu’s recyclen. Hou die gedachte als je vandaag op Wereld Fietsdag de voordelen viert van de fietsaccu. Veel fietsplezier!

Lever je fietsaccu in voor recycling!

Werkt je fietsaccu niet meer? Is hij gevallen, beschadigd of gewoon op? Zoek een inleverpunt in de buurt en lever hem in voor recycling.

Of gebruik mijn locatie

Wat wil je inleveren?

  • Dit artikel delen: