Hoe komt het dat mijn batterij lekt? - Wecycle

Hoe komt het dat mijn batterij lekt?

7 oktober 2020 2 minuten leestijd

Je hebt het misschien weleens meegemaakt: je doet het batterijklepje van een apparaat open en je denkt… Bah! Is dat nou schimmel? Om je vraag maar meteen te beantwoorden: nee, het is geen schimmel. Het is een lekkende batterij. En in dit blog vertellen we je hoe het komt dat je batterij lekt.

Soorten batterijen

Batterijen komen in allerlei verschillende soorten en maten. Zo heb je bijvoorbeeld lithiumbatterijen, die veel in mobiele telefoons zitten, en loodzuurbatterijen, die meestal gebruikt worden als auto accu. Voor de meeste huis-tuin-en-keukenapparaten zoals afstandsbedieningen en wekkerradio’s worden Alkaline batterijen gebruikt. En laten dat nou net de batterijen zijn die wel eens kunnen lekken!

Lees ook: Alles over verschillende soorten batterijen

Hoe werkt een Alkaline batterij

Om erachter te komen waarom Alkaline batterijen lekken, moeten we eerst te weten komen hoe deze batterijen werken. Alkaline batterijen hebben een plus- en een minpool. Kijk maar eens op de zijkant van een batterij of in een apparaat zonder batterijen, daar zul je icoontjes van een plusje en een minnetje vinden. De elektriciteit in een batterij stroomt namelijk van de minpool naar de pluspool, door een soort vloeistof heen. Deze vloeistof heet elektrolyt. Als elektrolyt uit de batterij lekt, ontstaat er een soort witte poeder op de buitenkant van de batterij: oftewel, je batterij lekt!

Te lang…

Oké, we weten nu wat er gebeurt als een batterij lekt. Maar, wanneer gaat een batterij precies lekken? Meestal lekken batterijen als ze een lange tijd in een apparaat zitten dat niet (meer) gebruikt wordt. De vloeistoffen in de batterij tasten het omhulsel aan. Daardoor kan het zijn dat de vloeistof naar buiten lekt. Ook bij een hoge belasting van de batterij, een verhoogde temperatuur of als de batterij helemaal leeg is kan deze sneller gaan lekken.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoe voorkom ik dat mijn batterijen gaan lekken? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

  • Gebruik batterijen van hetzelfde soort in een apparaat.
  • Gebruik batterijen van hetzelfde merk in een apparaat.
  • Vervang batterijen tegelijkertijd.
  • Haal de batterijen uit een apparaat als je het lang niet gebruikt.
  • Bewaar lege batterijen niet op warme of vochtige plekken.
  • Lever je batterijen in bij een Wecycle-inleverpunt als je ze niet meer gebruikt!

Wat te doen met een lekkende batterij

Heb je toch een lekkende batterij? Lees onze tips om precies te weten wat je moet doen als een batterij is gaan lekken.

Naar de tips

  • Dit artikel delen: