Help, mijn kind wil een e-bike! - Wecycle

Help, mijn kind wil een e-bike!

4 juni 2021 2 minuten leestijd

Tijd voor de middelbare school? Dan is het tijd om na te denken over een elektrische fiets. Zeker als de school 15 kilometer verderop ligt, zoals die van Nova Glim (13) uit Wervershoof. ‘Het is net alsof je vliegt, zo snel ga je. Ik zou geen gewone fiets meer willen.’ Voor kinderen als Nova is een e-bike een uitkomst. En als het fietsen veilig gebeurt, voor ouders ook.

Snel en makkelijk

Nova zit in de tweede van het Tabor College in Hoorn. Elke dag fietst zhij drie kwartier heen en terug van huis naar school. Een lang recht stuk met een paar stoplichten. ‘Dat gaat echt veel makkelijker op een elektrische fiets,’ vertelt Nova. ‘Ik rij 25 kilometer per uur. Mijn fiets is zo ingesteld dat hij dan stopt met trapondersteuning geven.’ De eerste keer op de e-bike vond Nova best spannend. ‘De fiets is zwaar en snel. Door de snelheid voelde ik de adrenaline in mijn lijf. Ik dacht: straks doet de rem het niet! Maar alles ging goed, gelukkig.’

Ingebouwde accu

De e-bike van Nova heeft een ingebouwde accu. ‘Hij zit dus vast aan mijn fiets, onder mijn bagagedrager.’ Dat heeft zo zijn nadelen. ‘Op een volle accu kan ik niet heen én terug naar school. Maar ik kan de accu ook niet van mijn fiets halen om hem op school op te laden. Anderen doen dat wel.’ De school van Nova heeft zeker 10 stopcontacten per lokaal, en die worden goed gebruikt. Onveilig is dat niet, denkt Nova. ‘Het is geen wirwar van snoeren, maar misschien is dat anders op scholen waar nog meer kinderen e-bikes hebben.’

Trapondersteuning

Hoe zorgt Nova dat zhij genoeg acculading heeft voor de terugweg? Door slim te zijn! ‘De trapondersteuning van mijn fiets heeft vier standen. Stand 2 is de normale trapzwaarte. Dan trap ik dus net zo hard als op een gewone fiets, alleen ga ik wel 25 km per uur. Stand 4 is mijn lievelingsstand. Dan hoef ik helemaal niks te doen, haha!’ Om acculading te sparen, fietst Nova op de heenweg in stand 2. ‘Na school ben ik moe. Dan wil ik echt in stand 4 naar huis fietsen.’ Het was even puzzelen, maar nu weet Nova precies hoe haar e-bike werkt.

Fietsenstalling

Een e-bike is een behoorlijke investering. Die wil je dus liever niet zonder toezicht buiten laten staan. De school van Nova heeft daar een goede oplossing voor. ‘Wij hebben twee fietsenstallingen: binnen en buiten. Alle elektrische fietsen en fietsen zonder manden mogen binnen staan. De rest moet buiten blijven.’ De binnenstalling is ook handig voor de accu van Nova’s fiets. ‘Dan kan hij niet nat worden. Van regen gaat mijn accu moeilijk doen.’ De meeste fietsaccu’s gaan gemiddeld vijf jaar mee. Wat Nova daarna wil? ‘Een nieuwe e-bike!’

Fietstips van Stibat

 • Koop een e-bike niet op de groei: het zijn zware fietsen.
 • Maak proefritten voordat je kind op de fiets naar school gaat.
 • Zorg dat je kind goed overweg kan met de trapondersteuning.
 • Lees samen de gebruiksaanwijzing van de elektronica door.
 • Bespreek hoe je het best kunt omgaan met de accu op de fiets.
 • Laat je kind altijd met een volle accu van huis vertrekken.
 • Check of de school veilige oplaadpunten heeft voor fietsaccu’s.
 • Check of de school een veilige, droge fietsenstalling heeft.
 • Zorg voor een goed slot en sluit eventueel een verzekering af.
 • Zorg dat een zware schooltas veilig vervoerd kan worden.

Extra tip van Nova

Let voordat je een e-bike koopt, goed op de informatie die het display geeft. ‘Op mijn display zie ik de acculading niet in percentages, maar in streepjes. Als ik dus nog maar één streepje zie, dan kan mijn accu voor 1 procent vol zijn of voor 19 procent. Dat is nogal een verschil!’

Zorg goed voor je fietsaccu

Dan gaat hij langer hij mee! Hoe ga je goed om met je fietsaccu? Bekijk de 10 veiligheidstips.

Naar de 10 tips

 

 • Dit artikel delen: