Lever jij je lege e-sigaret in? Dan zorgen wij voor recycling!

19 december 2022 2 minuten leestijd

E-sigaretten zijn populairder dan ooit. Ongetwijfeld door alle kleurtjes en smaakjes als suikerspin, marshmallow en bubblegum. Je hebt bijna niet door dat je een elektronisch apparaat in je hand hebt. Toch is dat zo. En dat betekent dat een lege e-sigaret niet in de vuilnisbak hoort. Waar dan wel? Hoe lever je je e-sigaret veilig en verantwoord in?

Elektronische sigaret

Eerst even wat achtergrondinformatie. Wat is een e-sigaret precies en hoe werkt hij? Een e-sigaret is een elektronische sigaret die in de basis bestaat uit drie onderdelen: elektronica, batterijen en een flesje vloeistof waar producenten smaakstoffen en soms ook nicotine aan toevoegen. Neem je een hijsje of druk je op het knopje? Dan geeft de batterij stroom aan een gloeispiraal. De spiraal warmt op en drukt tegen een vochtig stukje katoen aan, waardoor de vloeistof verdampt. En die verdamping, die inhaleer je.

Hervulbare e-sigaret

Er bestaan twee soorten e-sigaretten: de hervulbare e-sigaret en de werpwerpvariant. Van de hervulbare e-sigaret kun je – de naam zegt het al − de vloeistof hervullen als die op is. Je koopt een los flesje en vult het tankje bij. De meeste hervulbare e-sigaretten hebben een aluminium omhulsel en een ingebouwde accu die je kunt opladen. Maar er bestaan ook exemplaren met losse batterijen of met een oplaadbare accu die je uit het apparaat kunt halen. Al met al gaat de hervulbare e-sigaret ongeveer twee jaar mee.

Wegwerp-e-sigaret

Dan de wegwerp-e-sigaret. Die lijkt in bijna niets op de hervulbare variant. Het is een klein en licht wegwerpapparaat met een omhulsel van plastic in plaats van aluminium. De vloeistof kun je niet hervullen en de batterijen zijn altijd ingebouwd. Dat heeft een reden: de wegwerp-e-sigaret is zo gemaakt dat de vloeistof en de batterij gelijktijdig opraken. Al na één dag! Dat betekent dat elke dag duizenden e-sigaretten worden weggegooid. Helaas nog veel te vaak in de vuilnisbak, waar ze niet thuishoren.

Niet in de vuilnisbak

Waarom mag je een e-sigaret eigenlijk niet in de vuilnisbak gooien? Dat heeft te maken met de batterij: daar zit namelijk lithium-ion in. Lithium-ion is een krachtige energiebron die ook voor accu’s van telefoons, laptops en elektrische fietsen wordt gebruikt. Handig spul, maar kwetsbaar. Door beschadiging, hitte of water kan zelfs de kleinste lithium-ionbatterij kortsluiting veroorzaken, met mogelijk brand tot gevolg. Dat wil je niet op je geweten hebben. Niet in je eigen huis en niet in de vrachtwagen van de afvalverzamelaar.

Inleveren bij inleverpunt

Ben je klaar met je wegwerp-e-sigaret? Lever het apparaat dan met batterij en al in bij een inleverpunt voor kleine elektronische apparaten. Ook je hervulbare e-sigaret kun je hier na gebruik inleveren. Maar let op: dat geldt alleen voor het apparaat zelf. Kun je de batterij eruithalen? Dan lever je die apart in, bij een inleverpunt van Stibat. In totaal zijn er meer dan 25.000 inleverpunten in heel Nederland. Bij de supermarkt, de bouwmarkt, de drogist of de milieustraat van de gemeente. Er is er dus altijd wel eentje in de buurt!

Waar lever je je e-sigaret in? Download de handige infographic.

E-sigaretten recyclen

Lever jij voortaan je e-sigaretten in? Super! Dat heeft naast het voorkomen van kortsluiting nog een groot voordeel. E-sigaretten bevatten namelijk waardevolle metalen die we goed kunnen recyclen. Dat geldt zowel voor de omhulsels als voor de batterijen. Denk aan aluminium, staal en zink. Van de gerecyclede metalen maken we weer nieuwe producten. Jouw e-sigaret kan dus een tweede leven krijgen als steelpan, brilmontuur of kaasschaaf. Maar alleen als jij hem op de juiste plek inlevert! Doen dus. Bedankt!

Lever je e-sigaret veilig in

Zoek een inleverpunt bij jou in de buurt. Voor kleine elektronische appraten en voor lege batterijen. Dan zorgen wij voor de recycling!

Of gebruik mijn locatie

Wat wil je inleveren?

  • Dit artikel delen: