Waar lever je je vape na gebruik in? - Wecycle

Lever jij je lege vape in? Dan zorgen wij voor recycling!

19 december 2022 2 minuten leestijd

Vapes, ook wel e-sigaretten genoemd, zijn populairder dan ooit. Ongetwijfeld door alle kleurtjes en smaakjes als suikerspin, marshmallow en bubblegum. Je hebt bijna niet door dat je een elektronisch apparaat in je hand hebt. Toch is dat zo. En dat betekent dat een lege vape niet in de vuilnisbak hoort. Waar dan wel? Hoe lever je je vape veilig en verantwoord in?

Elektronische sigaret

Eerst even wat achtergrondinformatie. Wat is een vape precies en hoe werkt hij? Een vape is een elektronische sigaret die in de basis bestaat uit drie onderdelen: elektronica, batterijen en een flesje vloeistof waar producenten smaakstoffen en soms ook nicotine aan toevoegen. Neem je een hijsje of druk je op het knopje? Dan geeft de batterij stroom aan een gloeispiraal. De spiraal warmt op en drukt tegen een vochtig stukje katoen aan, waardoor de vloeistof verdampt. En die verdamping, die inhaleer je.

Hervulbare vapes

Er bestaan twee soorten vapes: de hervulbare vape en de werpwerpvariant. Van de hervulbare vape kun je – de naam zegt het al − de vloeistof hervullen als die op is. Je koopt een los flesje en vult het tankje bij. De meeste hervulbare vapes hebben een aluminium omhulsel en een ingebouwde accu die je kunt opladen. Maar er bestaan ook exemplaren met losse batterijen of met een oplaadbare accu die je uit het apparaat kunt halen. Al met al gaat de hervulbare vape ongeveer twee jaar mee.

Wegwerp vape

Dan de wegwerp vape. Die lijkt in bijna niets op de hervulbare variant. Het is een klein en licht wegwerpapparaat met een omhulsel van plastic in plaats van aluminium. De vloeistof kun je niet hervullen en de batterijen zijn altijd ingebouwd. Dat heeft een reden: de wegwerp vape is zo gemaakt dat de vloeistof en de batterij gelijktijdig opraken. Al na één dag! Dat betekent dat elke dag duizenden vapes worden weggegooid. Helaas nog veel te vaak in de vuilnisbak, waar ze niet thuishoren.

Niet in de vuilnisbak

Waarom mag je een vape eigenlijk niet in de vuilnisbak gooien? Dat heeft te maken met de batterij: daar zit namelijk lithium-ion in. Lithium-ion is een krachtige energiebron die ook voor accu’s van telefoons, laptops en elektrische fietsen wordt gebruikt. Handig spul, maar kwetsbaar. Door beschadiging, hitte of water kan zelfs de kleinste lithium-ionbatterij kortsluiting veroorzaken, met mogelijk brand tot gevolg. Dat wil je niet op je geweten hebben. Niet in je eigen huis en niet in de vrachtwagen van de afvalverzamelaar.

Inleveren bij inleverpunt

Ben je klaar met je wegwerp vape? Lever het apparaat dan met batterij en al in bij een inleverpunt voor lege batterijen. Ook je hervulbare vape kun je hier na gebruik inleveren. In totaal zijn er meer dan 27.000 inleverpunten in heel Nederland. Bij de supermarkt, de bouwmarkt, de drogist of de milieustraat van de gemeente. Er is er dus altijd wel eentje in de buurt!

Vapes recyclen

Lever jij voortaan je vapes in? Super! Dat heeft naast het voorkomen van kortsluiting nog een groot voordeel. Vapes bevatten namelijk waardevolle metalen die we goed kunnen recyclen. Dat geldt zowel voor de omhulsels als voor de batterijen. Denk aan aluminium, staal en zink. Van de gerecyclede metalen maken we weer nieuwe producten. Jouw vape kan dus een tweede leven krijgen als steelpan, brilmontuur of kaasschaaf. Maar alleen als jij hem op de juiste plek inlevert! Doen dus. Bedankt!

Lever je vape veilig in

Zoek een inleverpunt voor lege batterijen bij jou in de buurt. Dan zorgen wij voor de recycling!

Of gebruik mijn locatie

Wat wil je inleveren?

  • Dit artikel delen: