E-bike voor de middelbare school: ja of nee?

E-bike voor de middelbare school: ja of nee?

18 juli 2024 2 minuten leestijd

Gaat je kind na de zomervakantie naar de middelbare school? Hoog tijd voor een nieuwe fiets! Grote kans dat je kind zelf de voorkeur geeft aan een e-bike of fatbike. Een elektrische fiets kan een uitkomst zijn, zeker als de school niet om de hoek ligt. Maar hoe veilig is dat? Waar let je op bij de aanschaf en daarna? Wij helpen je een verantwoorde keuze maken.

Snel, makkelijk en veilig

Veel kinderen moeten een flink stuk fietsen voordat ze op hun middelbare school zijn. Lange, rechte stukken door de polders of slingerend door dorpen of steden. Wat wil je dan liever? Keihard trappen om vooruit te kruipen bij tegenwind, heuvels of veel stoplichten? Of zonder al te veel moeite over het fietspad vliegen en uitgerust op school aankomen? De meeste kinderen weten het wel. Die willen gewoon een e-bike: lekker snel en makkelijk. En als je goed met je elektrische fiets overweg kunt, is het ook een veilig vervoersmiddel.

Leren fietsen op een e-bike

Een elektrische fiets is 10 tot 15 kilo zwaarder dan een gewone fiets, afhankelijk van het type, de motor en de fietsaccu. Daar moeten kinderen mee om leren gaan, zeker bij het op- en afstappen. Ook de snelheid is even wennen. Op een e-bike mag je 25 kilometer per uur rijden, daarna stopt de trapondersteuning. Dat is even snel als een zeer ervaren wielrenner. Ook even snel als een snorfiets, waar je sinds 1 januari 2023 een helm voor op moet. Zorg dus dat je goed oefent samen met je kind, zodat het fietsen en remmen veilig gebeurt.

Slim omgaan met de fietsaccu

De accu van een e-bike heeft ook een gebruiksaanwijzing. Sommige accu’s zijn ingebouwd, bijvoorbeeld onder de bagagedrager of in het frame. Die kun je dus niet van je fiets halen voor het opladen. Dan moet je slim zijn: met een volle accu van huis vertrekken, inschatten hoe ver je daarmee kunt rijden en je trapondersteuning zo nodig aanpassen. Wie moe is na school, wil het liefst zo min mogelijk trappen. Daar moet je accu wel vol genoeg voor zijn. Kun je de accu van de fiets halen? Kijk dan of de school genoeg veilige oplaadpunten heeft.

Fietstips voor de middelbare school

  • Koop een e-bike niet op de groei: het zijn zware fietsen.
  • Maak proefritten voordat je kind alleen naar school fietst.
  • Zorg dat je kind overweg kan met de trapondersteuning.
  • Lees samen de gebruiksaanwijzing van de elektronica door.
  • Bespreek hoe je het best kunt omgaan met de fietsaccu.
  • Laat je kind altijd met een volle accu van huis vertrekken.
  • Check of de school veilige oplaadpunten heeft voor fietsaccu’s.
  • Check of de school een veilige, droge fietsenstalling heeft.
  • Zorg voor een goed slot en sluit zo mogelijk een verzekering af.
  • Zorg dat een zware schooltas veilig vervoerd kan worden.

De fatbike: een aparte overweging

Heeft je kind zijn zinnen gezet op een fatbike? Besef dan goed wat de risico’s zijn. Volgens de wet is een fatbike weliswaar een elektrische fiets, maar daar denkt niet iedereen hetzelfde over. Veilig Verkeer Nederland stelt dat de fatbike geen fiets is. Eerder een snorfiets, want de motor doet het meeste werk. Je hoeft alleen maar een beetje mee te trappen. Daarbij is een fatbike makkelijk op te voeren – kwestie van een online tutorial volgen – en dan rijd je welbeschouwd op een illegale brommer. Zonder helm, zonder rijbewijs, zonder verzekering.

Toch een fatbike: hier kun je op letten

Natuurlijk is een fatbike niet alleen maar onveilig en zal niet elk kind hem willen opvoeren. Het is ook een mooi vervoersmiddel, met zijn stoere uitstraling, en dankzij de dikke banden zit je comfortabel en stabiel. Dus wil je toch een fatbike voor je kind? Kies dan een model waarbij je kracht kunt zetten op de trappers. Bij lage modellen kan dat niet. Dan móet je de motor gebruiken en is de fietsaccu zo leeg. Onderwerp verder motor, remmen en fietsaccu aan een kwaliteitscheck. Voldoet de fatbike aan de EN-15194-norm? Dan zit je goed!

Fiets, e-bike of fatbike: wat wordt het?

Een elektrische fiets is een behoorlijke investering. Een kwalitatief goede e-bike of fatbike kost algauw 2.200 euro. Al zijn er uitschieters naar boven. Weeg het gemak en de snelheid dus goed af tegen de kosten. En neem de afstand tot de school en de route ernaartoe ook mee in de overweging. Misschien voldoet een stevige transportfiets met versnellingen ook wel? Zeker voor fietsen in de stad. Maar aan de andere kant: je doet je kind een groot plezier met een elektrische fiets. En het is nog altijd gezonder dan de auto of het openbaar vervoer!

Zorg goed voor je fietsaccu

Dan gaat je nieuwe e-bike of fatbike langer mee. Hoe ga je veilig en verantwoord om met je fietsaccu? Lees het in onze tips!

Naar de 10 tips

  • Dit artikel delen: