Weetjes en wist-je-datjes

Wist je dat een huishouden in Nederland gemiddeld 118 batterijen heeft? En dat je elektriciteit kunt opwekken middels een kam? Lees hieronder meer leuke weetjes en wist-je-datjes!

118 batterijen

Je denkt er misschien niet bij na, maar het is echt waar. In elk huis liggen wel 118 batterijen! 81 batterijen worden gebruikt in allerlei huishoudelijke apparaten. 10 zitten in afgedankte apparaten op zolders, kelders en kasten. En 28 batterijen zijn nieuw of leeg. Hoeveel heb jij er?

Energie opwekken

Stuiter jij van energie? Dan eet en drink je vast genoeg. Je lichaam wekt namelijk energie op uit de dingen die je eet en drinkt. Met een eenvoudig proefje kun je zelf ook energie opwekken.

Maak zelf elektriciteit

Knip een stuk papier in kleine stukjes en pak een kam. Wrijf met de kam een paar keer door je haar of over je trui. Houd je kam nu boven de stukjes papier. Ze kleven aan de kam. Dit is statische elektriciteit. Voelt het weleens alsof je haar rechtop staat? Knettert het weleens als je iemand aanraakt? Ook dat is statische elektriciteit. Het is niet gevaarlijk.

Elektrische lading

Er zijn twee soorten elektrische lading: positieve lading en negatieve lading. Elektronen zijn onzichtbare kleine deeltjes en hebben een negatieve lading. Gelijke ladingen stoten elkaar af en ongelijke ladingen trekken elkaar aan. In het voorbeeld met de kam en het papier wordt de positieve lading in het papier aangetrokken door de negatieve lading in de kam.

Elektriciteit van een batterij

Een batterij werkt ook zo. De elektriciteit wordt daarin opgewekt door een chemische reactie. In een batterij bevinden zich bepaalde chemicaliën. Deze chemicaliën gaan over in andere chemicaliën en brengen hierdoor een elektrische stroom voort. Deze elektriciteit komt vrij als je de batterij in een apparaat stopt. De batterij werkt net zolang totdat de oorspronkelijke chemicaliën in de andere zijn omgezet.

Andere bronnen van energie

Stroom uit het elektriciteitsnet (stopcontact) wek je anders op. Je hebt een bron nodig, zoals aardolie of steenkool. Als je die verbrandt, komt er energie vrij. Er komt dan ook een stof vrij die slecht is voor het milieu: kooldioxide. Bovendien hebben we niet genoeg aardolie en steenkool. Daarom wordt er nu gezocht naar bronnen van energie waar we wel genoeg van hebben en die geen vervuiling opleveren. Bijvoorbeeld de zon of de wind.