Zijn batterijen gevaarlijk? - Wecycle

Zijn batterijen gevaarlijk?

14 februari 2023 < 1 minuten leestijd

Batterijen zijn niet gevaarlijk. Als je ze zorgvuldig gebruikt en netjes verzamelt als ze leeg zijn, is er niks aan de hand. Ga je er onvoorzichtig mee om, dan is het andere koek.

Batterijen inslikken

Knoopcelbatterijen kunnen bijvoorbeeld schadelijk zijn als je er niet zorgvuldig mee omgaat. Dat zijn die kleine, platte, batterijtjes die je vooral tegenkomt in rekenmachines, afstandsbedieningen en fietslampjes. Die zijn zo klein, dat vooral kinderen die makkelijk kunnen inslikken. Zit de batterij vast in de slokdarm? Als het daar te lang blijft zitten kan dat ernstige gevolgen hebben. Het geeft dan stroom af in je lichaam en het lekt chemicaliën. Gevolg: een gat in je slokdarm. Brrr!

Lees ook: Mijn kind heeft een batterij ingeslikt. Wat nu?

Witte vloeistof

Ook zonder ze in te slikken, kunnen batterijen schadelijk zijn. Bij verkeerd gebruik kunnen ze namelijk gaan lekken. Je ruikt niets, maar ziet dan aan de buitenkant een oranje of witte plakkerige vloeistof. Komt dit goedje op je huid, dan kan het irritatie veroorzaken. Was het daarom ook altijd direct af. Krijg je de vloeistof in je ogen of in je mond, bel dan meteen de dokter.

Hoe kun je lekkende batterijen voorkomen?

  • Gebruik in een apparaat batterijen van hetzelfde type en merk.
  • Vervang alle batterijen tegelijkertijd.
  • Gebruik je een apparaat een tijdje niet? Haal de batterijen er dan uit.
  • Plaats nieuwe batterijen zorgvuldig in het apparaat. Dus eerst de negatieve (min)kant, daarna de positieve (plus)kant. Haal je ze eruit, doe het dan precies andersom;
  • Bewaar lege batterijen op een droge plek bij maximaal 15 tot 17 graden. 
  • Lever je lege batterijen regelmatig in bij een inleverpunt van Wecycle.

Lees ook: Wat moet ik doen met een lekkende batterij?

Veilig en verantwoord omgaan met batterijen

We gebruiken in ons dagelijks leven vaak meer batterijen dan we denken. Bijvoorbeeld in een rookmelder, horloge of keukenweegschaal. Hoe ga je veilig en verantwoord om met al deze batterijen? Lees onze tips en oplossingen.

Naar de tips en oplossingen

  • Dit artikel delen: