Zijn batterijen gevaarlijk?

7 oktober 2016 < 1 minuten leestijd

Batterijen zijn niet gevaarlijk. Als je ze zorgvuldig gebruikt en netjes verzamelt als ze leeg zijn, is er niks aan de hand. Ga je er onvoorzichtig mee om, dan is het andere koek.

Batterijen inslikken

Knoopbatterijen kunnen bijvoorbeeld schadelijk zijn als je er niet zorgvuldig mee omgaat. Dat zijn die kleine, platte, batterijtjes die je vooral tegenkomt in rekenmachines, afstandsbedieningen en fietslampjes. Die zijn zo klein, dat vooral kinderen die makkelijk kunnen inslikken. Wordt de batterij niet binnen een uur verwijderd, dan is de kans op ernstige schade groot. Het geeft dan stroom af in je lichaam en het lekt chemicaliën. Gevolg: een gat in je slokdarm. Brrr!

Witte vloeistof

Ook zonder ze in te slikken, kunnen batterijen schadelijk zijn. Bij verkeerd gebruik kunnen ze namelijk gaan lekken. Je ruikt niets, maar ziet dan aan de buitenkant een oranje of witte plakkerige vloeistof. Komt dit goedje op je huid, dan kan het irritatie veroorzaken. Was het daarom ook altijd direct af. Krijg je de vloeistof in je ogen of in je mond, bel dan meteen de dokter.

Hoe kun je lekkende batterijen voorkomen?

  • Gebruik voor een apparaat batterijen van hetzelfde merk;
  • Gebruik één batterij niet voor meerdere apparaten;
  • Plaats nieuwe batterijen zorgvuldig in het apparaat. Dus eerst de negatieve (min)kant, daarna de positieve (plus)kant. Haal je ze eruit, doe het dan precies andersom;
  • Laat lege batterijen niet liggen, maar lever ze zo snel mogelijk in.
  • Dit artikel delen: