Een lekkende batterij vasthouden? - Wecycle

Kan ik een lekkende batterij vasthouden?

14 juli 2023 2 minuten leestijd

Nee! Houd een lekkende batterij nooit met blote handen vast. Dat geldt voor alle typen batterijen: van de alkalinebatterij in je afstandsbediening tot de accu van je elektrische fiets. De korrelige vloeistof die uit de batterij lekt, kan irritatie veroorzaken aan je huid en je ogen. Zorg daarom dat je verantwoord omgaat met een lekkende batterij. Lees hieronder hoe.

Schimmel of lekkende batterij?

Heb jij weleens een batterij zien lekken? Dan weet je dat het lekkende goedje nog het meest lijkt op schimmel. Het is plakkerig, korrelig en vaalwit van kleur. Maar het is geen schimmel, het is elektrolyt. Deze vloeistof is onmisbaar voor de werking van een batterij. Als de batterij goed functioneert, stroomt elektrolyt van de minpool naar de pluspool. Binnen in de batterij dus. Is er echter iets mis? Dan kan de elektrolyt naar buiten ontsnappen. Je batterij lekt!

Lees ook: Hoe komt het dat mijn batterij lekt?

Niet met blote handen vasthouden

Heb je een lekkende batterij in huis? Dan is je eerste neiging vast: oppakken en weg ermee! Op zich is dat een prima instinct. Als je dat oppakken maar niet met blote handen doet en het weggooien niet in de prullenbak. Houd een lekkende batterij alleen vast met handschoenen. Gebruik het liefst handschoenen van rubber, nitril of latex. En bescherm je ogen met een bril. Misschien heb je een veiligheidsbril of vuurwerkbril liggen, maar een zonnebril werkt ook. Let op: gelekt zuur uit een autoaccu is gevaarlijker dan vocht uit een alkalinebatterij.

Verpakken in plastic en inleveren

Je hebt de lekkende batterij vast met je handschoenen, en dan? Zet eerst een raam open om de ruimte te ventileren of neem de batterij mee naar buiten. Verpak de lekkende batterij dan in twee (transparante) plastic zakjes of in huishoudfolie. Voor een grotere batterij zoals een fietsaccu kun je twee vuilniszakken gebruiken. Daarna lever je hem in bij een van de ruim 27.000 inleverpunten van Wecycle, of bij de milieustraat. O, en houd kinderen en huisdieren te allen tijde uit de buurt.

Lees ook: Wat moet ik doen met een lekkende batterij?

Wat doen bij brandend gevoel?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Merk je dat je huid is gaan irriteren door de lekkende batterij? Of heb je een brandend gevoel in je ogen? Geen paniek. Je kunt het gelekte elektrolyt wegspoelen met lauw water. Trek voor de zekerheid al je kleding uit en spoel je huid en je ogen met langzaam stromend lauw water. Blijf minimaal een halfuur spoelen. Daarna zou het brandende gevoel weg moeten zijn. Zo niet, ga dan naar de huisarts.

Let op batterijen in oude apparaten

Denk je nu: mijn batterijen lekken nooit? De kans dat ook jij een lekkende batterij in huis hebt, is groter dan je denkt. In een gemiddeld Nederlands huishouden zijn namelijk 107 batterijen aanwezig. Veel daarvan zitten nog in oude apparaten. En juist de batterijen die lange tijd niet zijn gebruikt, gaan snel lekken. Haal daarom altijd de batterijen uit oude apparaten. En bewaar je lege batterijen op een veilige plek in huis, zoals in de kelder.

Lees ook: Lege batterijen veilig in huis bewaren

Lekkende batterij inleveren?

Zoek een inleverpunt bij jou in de buurt. Dan zorgen wij dat de metalen in de batterij gerecycled worden. En hergebruikt voor een dakgoot, kaasschaaf of fiets!

Of gebruik mijn locatie

Wat wil je inleveren?

  • Dit artikel delen: