Hoe gaat je batterij het langst mee?

26 januari 2017 < 1 minuten leestijd

Wist je dat een ongebruikte alkalinebatterij per dag ongeveer 1 procent aan capaciteit verliest? Gelukkig kun je er zelf voor zorgen dat je batterij lang meegaat. Hoe? Dat lees je hieronder!

Als een batterij vermogen verliest, noemen we dat zelfontlading. Dat een alkalinebatterij dagelijks 1 procent aan vermogen kwijtraakt, klinkt misschien veel, maar bij een oplaadbare batterij is dat nog veel meer. Die kunnen we het tiendubbele per dag in vermogen verminderen. We geven zes tips om die zelfontlading zo veel mogelijk te beperken.

1. Voorkom contact

Zorg ervoor dat de plus- en minkant niet met elkaar in verbinding komen, bijvoorbeeld door een ander voorwerp dat toevallig voor dat contact kan zorgen.

2. Koel bewaren graag

Batterijen houden niet van hoge temperaturen. Ze verliezen dan vermogen en aan de binnenkant kunnen zelfs chemische reacties ontstaan. Bewaar batterijen daarom het liefst afgesloten en op een koele plek.

3. Vervang ze allemaal

Vervang altijd alle batterijen uit een apparaat als er ook maar eentje leeg of stuk is. Laat je de andere er wel in zitten, dan haalt het apparaat daar de meeste stroom uit. Het apparaat kiest namelijk altijd voor de batterijen met de meeste inhoud.

4. Combineer ze niet

Combineer in een apparaat nooit een alkalinebatterij met een oplaadbare variant. De stroom loopt dan niet zoals die lopen moet, met als gevolg kapotte batterijen. Ook batterijen van verschillende voltages kun je beter niet samen gebruiken.

5. Bij geen gebruik, batterij eruit

Als je van plan bent een apparaat voor langere tijd niet te gebruiken, kun je de batterijen er beter uit halen. Zo voorkom je dat die onnodig capaciteit verliezen.

6. Volle batterij? Leeg de lader!

Heb je een oplaadbare batterij in een lader gezet? Haal de batterij er dan uit als die vol is. Als je je batterij continu oplaadt, verkort je daarmee zijn uithoudingsvermogen.

Wist je dat veel Nederlandse huishoudens vaak onnodig batterijen in ongebruikte apparaten hebben zitten? In dit blog lees je hoeveel!

  • Dit artikel delen: