10 tips tegen diefstal van je e-bike - Wecycle

Maak het fietsdieven moeilijk: 10 tips tegen diefstal van je e-bike

20 februari 2024 2 minuten leestijd

Harde cijfers zijn er niet, maar de politie windt er geen doekjes om. Er worden in Nederland steeds meer e-bikes gestolen. Veel meer dan de 22.593 aangiften per jaar aangeven, want de meeste mensen maken geen melding van diefstal. En het vervelende is: fietsdiefstal kun je nooit helemaal voorkomen. Wel kun je het fietsdieven extra moeilijk maken. Tien tips!

Diefstaltip #1 Gebruik altijd een extra slot

Zet je elektrische fiets altijd met twee sloten vast. Alleen een ringslot voldoet niet. Met een loper is zo’n slotje makkelijk te openen. Bovendien willen dieven snel handelen. Een extra slot vertraagt de boel. Dus laat ze maar lekker doorlopen naar een makkelijker doelwit.

Diefstaltip #2 Slot om voorwiel, frame én fietsenrek

Maak niet de beginnersfout om je e-bike alleen aan het voorwiel vast te zetten. Of nog erger: los op straat te laten staan. Hoe je je fiets goed op slot zet? Eerst door je voorwiel, dan door het frame en daarna aan het fietsenrek. Of aan een lantaarnpaal, zolang hij maar vaststaat.

Diefstaltip #3 Laat het slot niet op de grond hangen

Een slot dat op de grond bungelt of dicht tegen een muur hangt, kunnen dieven makkelijk kapotslaan. Bevestig je slot daarom zo hoog mogelijk. Heb je een lang kettingslot? Wikkel het dan meerdere keren om het fietsenrek heen. Kleine moeite, groot plezier.

Diefstaltip #4 Track & trace je elektrische fiets

Het loont de moeite om een track & trace-systeem te laten inbouwen, als dat niet al standaard in je e-bike zit. Van de fietsen met een gps-tracker wordt 80 procent binnen 48 uur teruggevonden. Vaak hebben dieven niet eens door dat ze gevolgd worden. Superhandig!

Diefstaltip #5 Haal je fietsaccu van je e-bike

Gemiddeld is een fietsaccu al gauw € 500 waard. Zoiets waardevols kun je maar beter niet op je fiets laten zitten. Haal je accu dus van je e-bike en bewaar hem op een veilige en droge plek. Niet in de volle zon, niet in de vrieskou en bij voorkeur op kamertemperatuur.

Diefstaltip #6 Zet je fiets op een veilige plek

Dat betekent: zo mogelijk in een bewaakte fietsenstalling. Zeker bij een van de fietsdiefstal-hotspots: winkelgebieden, treinstations en uitgaansplekken. Ga anders voor een strategische plek: goed in het zicht, zoals tegenover een tramhalte. Dieven willen geen pottenkijkers.

Diefstaltip #7 Zet je fiets ook thuis op slot

Bijna een derde van de e-bikes wordt rond het huis gestolen. Zelfs uit schuren en garages. Dus zet je fiets ook thuis op slot, met twee sloten. En zet hem ergens aan vast. Laat in de schuur bijvoorbeeld een muuranker plaatsen, of een beugel met anti-inbraakschroeven.

Wist je dat?

  • Er gemiddeld 300 fietsen per dag worden gestolen?
  • Vijf procent van de gestolen fietsen wordt teruggevonden?
  • Zo’n 80% van de teruggevonden fietsen heeft een tracker.

Wat zijn de meest gestolen fietsenmerken?

  • Gazella
  • Cortina
  • Giant

 

Diefstaltip #8 Maak een foto van je framenummer

Als je fiets toch gestolen wordt, wil je kunnen aantonen dat hij van jou is. Bijvoorbeeld om aangifte te kunnen doen. Zorg daarom altijd dat je het framenummer weet. Dat maakt je fiets uniek. Elk framenummer bestaat uit twee tot vier letters, gevolgd door zeven cijfers.

Diefstaltip #9 Registreer je e-bike bij Stop Heling

Nog beter dan alleen je framenummer fotograferen: registreer je elektrische fiets op de website stopheling.nl of in de bijbehorende app. Dan heb je alle belangrijke gegevens van je e-bike bij elkaar. Wordt hij dan gestolen, dan kan de politie snel handelen.

Diefstaltip #10 Ga voor een gewone fiets 😉

Dit is een bonustip voor wie eigenlijk geen e-bike nodig heeft. Met een gewone fiets loop je minder risico op diefstal. En dan geldt: hoe opvallender de fiets, hoe beter. Dus geen zwarte omafiets! Die is moeilijk te herleiden naar de eigenaar en dus gewild onder fietsdieven.

  • Dit artikel delen: