De do’s en don’ts voor het opladen van je smartphone in de auto

10 maart 2020 2 minuten leestijd

Misschien is het wel de meest favoriete plek om je smartphone op te laden: de auto. Handig als je naar het werk gaat, een must voor de lange vakantiereis. En niet alleen de telefoon, maar ook zwaardere tablets gaan het liefst allemaal aan de oplader. Toch kun je niet zomaar alle apparaten opladen. Om iedere reiziger zoet te houden en elk apparaat van nieuwe juice te voorzien, hebben we een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet.

Draadloos opladen

Er komen steeds meer auto’s op de markt waarbij je je smartphone zonder problemen draadloos kan opladen. Geen gedoe met draden, mits je telefoon ook geschikt is voor draadloos opladen. Het nadeel is dat je telefoon minder snel oplaadt. Ook zijn er draadloze adapters te koop. Alleen zijn die ook weer aan een snoertje verbonden, dus is het probleem alleen maar een beetje verplaatst.

Via de USB-poort

Veel nieuwe auto’s hebben één of meerdere USB-poorten. Hartstikke handig, want je nieuwe auto is een flinke computer op wielen en een rijdend cinema systeem. Maar niet alle USB-poorten leveren de juiste laadstroom. In een aantal gevallen gaat het om een paar honderd milliampère, te weinig om een tablet op te laden. Of als je met je GPS-app op de smartphone de weg probeert te vinden. Gelukkig is er altijd nog de aloude sigarettenaansteker aansluiting.

Batterij van je smartphone leeg?

Laad jij je telefoon ook om de haverklap op? Waarom loopt je batterij zo snel leeg? Lees hoe je de batterij van je smartphone in optimale conditie houdt.

Lees meer

Via de sigarettenaansteker aansluiting

Om je smartphone of tablet via de sigarettenaansteker aansluiting goed op te laden heb je minimaal 2 ampère aan laadstroom nodig. Het handigst is om een USB converter te gebruiken. Je kan ze tegenwoordig overal vinden, maar check van te voren bij de aankoop van een USB converter wel even de minimale laadstroom.
Je kan ook kiezen voor een converter met meerdere USB-aansluitingen. Handig om de achterbank stil te houden tijdens een lange reis, maar de stroom wordt wel verdeeld over de poorten. Het kan dus zijn dat wanneer alle apparaten tegelijk zijn ingeplugd, er geen enkele oplaadt.

Let op de accu van je auto

Soms sta je wel eens stil en zet je de motor af, maar laat je de accu nog aan. Bijvoorbeeld als je voor een brug staat te wachten of in een file. Ontkoppel dan altijd de adapter uit de aansteker connector. Bij oude en kleine auto’s kan je al na een half uur problemen krijgen met starten.

Tot slot: is de batterij van je smartphone nou op z’n einde: verwijder dan de accu en lever hem met je andere lege batterijen in bij 1 van de 25.000 inleverpunten. Zo sparen we samen de wereld.

  • Dit artikel delen: