Batterij van je fietslamp leeg? Doe de grote wisseltruc! - Wecycle

Batterij van je fietslamp leeg? Doe de grote wisseltruc!

20 oktober 2022 2 minuten leestijd

De winter komt eraan en de dagen worden donkerder. Het is weer tijd om je fietslampjes tevoorschijn te halen, zodat je goed zichtbaar bent onderweg. Hoe zorg je ervoor dat jouw lampjes het langste meegaan? Verwissel de batterijen op tijd én meer praktische tips.

Altijd zichtbaar

Wanneer het hard regent, het eerder schemert in de avond of de ochtenden nog pikkedonker zijn, is het belangrijk dat je onderweg goed zichtbaar bent. Goede reflectoren én goed werkende fietslampjes zijn daarom onmisbaar. Een fietslamp die wordt aangestuurd door een dynamo kennen we allemaal. Echter levert dit vaak gedoe op bij nat weer, kan de houder gebogen zijn of het dopje slijten. Dit maakt het aanzetten van je fietslamp niet gemakkelijker. Gelukkig komen er steeds meer alternatieven. Zo wordt zonne-energie populairder, maar is ook de batterij een optie om je fietslamp snel en effectief te laten werken.

De batterijen in fietslampjes

De meest voorkomende batterij in fietslampjes is de knoopcelbatterij. Dit is een ronde, platte batterij die je kunt kopen in iedere supermarkt. Ook AAA batterijen vind je vaak in het achterlicht van je fiets. Onthoud altijd dat batterijen kleine chemische fabriekjes zijn waar nog wat restspanning in kan zitten. Ook wanneer ze leeg zijn. Merk je dat jouw fietslampje toe is aan nieuwe batterijen? Haal de batterijen uit het lampje, maar bewaar ze niet zonder bescherming bij elkaar. Wanneer de polen van verschillende batterijen met elkaar in aanraking komen, bestaat de kans dat deze restspanning voor kortsluiting zorgt. Het is daarom belangrijk dat je de polen, van met name de lege knoopcellen, afplakt met tape of plakband. Bewaar ze vervolgens op een vaste plek: in onze Batterij Bewaarbox of in een glazen potje.

Hoe haal ik mijn lege batterijen uit een fietslampje?

Veel fietslampjes belanden in de vuilnisbak. Zijn de batterijen van je fietslampjes leeg? Dan hoef je niet per se naar de winkel of bouwmarkt toe te rennen om nieuwe lampjes te kopen. Je kunt het namelijk goedkoper oplossen: door de batterijen te vervangen. Zo spaar je ook nog eens het milieu. Veel fietslampjes op batterijen kun je opendraaien met een schroevendraaier. Kan dit niet? Dan werkt het lampje waarschijnlijk met een kliksysteem. Dat is vaak het geval bij fietslampjes die werken op knoopcelbatterijen. Met deze how-to verwissel je ze veilig en efficiënt:

  1. Steek het puntje van een schilmesje voorzichtig in de inkeping van de zijkant van de lamp en lift het ‘dekseltje’ van het lampje omhoog, zodat je deze eraf kunt halen.
  2. Controleer altijd in welke positie de batterijen in het lampje liggen. Want ook knoopcellen hebben een plus- en min-zijde. Zo voorkom je dat je de nieuwe batterijen er verkeerd in legt.
  3. Probeer de nieuwe batterijen zo min mogelijk met je vingers aan te raken. Het zuur van je vingers kan nadelig zijn voor de batterij en je wilt immers dat deze zo lang mogelijk meegaan. Pak de batterijen liever met een kunststof pincet of tang.
  4. Haal de oude batterijen uit het lampje en vervang deze door nieuwe batterijen (de grote wisseltruc).
  5. Sluit het fietslampje door het dekseltje er weer stevig op te drukken. Et voilà: je bent weer goed zichtbaar op de fiets!

Waar kan ik mijn lege batterijen inleveren?

Gooi de lege batterijen niet zomaar weg, maar lever ze in bij één van de ruim 27.000 inleverpunten van Wecycle. Zitten de batterijen in jouw fietslampje ingebouwd? Lever dan het (kapotte) fietslampje in bij een inleverpunt voor apparaten, of ga naar de milieustraat van de gemeente.

Of gebruik mijn locatie

Wat wil je inleveren?

  • Dit artikel delen: