Resultaten batterijenonderzoek 2021 - Wecycle

Aha, dus zó gaan Nederlanders met batterijen om!

22 november 2021 2 minuten leestijd

Hoeveel batterijen heb jij in huis? Wat gebeurt er met je lege batterijen zodra ze gerecycled zijn? En waar bewaar je lege batterijen? In een jampotje, een keukenlaatje of in de Batterij Bewaarbox? Voor de zevende keer op is er een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar batterijen in Nederlandse huishoudens. De resultaten zullen je verrassen.

Gemiddeld 107 batterijen in huis

Kun je het je voorstellen? Een Nederlands huishouden heeft gemiddeld 107 batterijen in bezit. Nieuwe, lege én gebruikte. Verreweg de meeste batterijen zitten in apparaten, wel 69. Denk je nu: maar zo veel apparaten héb ik helemaal niet? Toch wel, en al helemaal als je kinderen hebt. Denk aan al het speelgoed, maar ook aan de afstandsbediening, je draadloze toetsenbord, de tuinverlichting, de melkopschuimer en de rookmelders. Overigens is 107 batterijen nog weinig. In 2018 hadden mensen gemiddeld zelfs 118 batterijen in bezit.

Test je kennis van batterijen

Hoera! Nederlanders weten vrij veel van batterijen, blijkt uit het onderzoek. Hoe zit het met jouw batterijkennis? Welke van de onderstaande stellingen zijn juist, denk je?

  1. Een accu is een batterij.
  2. In mijn telefoon zit een batterij.
  3. Een knoopcel (uit bijvoorbeeld je horloge) mag je in de prullenbak gooien.
  4. Overal waar je batterijen koopt, kun je ze weer inleveren.
  5. Van de metalen uit gerecyclede batterijen kun je nieuwe batterijen maken.
  6. Van de metalen uit gerecyclede batterijen kun je een kaasschaaf maken.
  7. Lege batterijen kun je alleen inleveren bij de milieustraat van de gemeente.

Deze stellingen stonden ook in het onderzoek. En wat denk je? Bijna alle deelnemers weten dat stelling 1, 2 en 5 juist zijn. Stelling 4 is ook juist, alleen weet 39% dat niet. Wel beseft bijna iedereen dat stelling 3 en 7 onjuist zijn. Want een knoopcel is natuurlijk een batterij en die lever je in! Dat kan bij de milieustraat van de gemeente, maar ook bij een van de ruim 27.000 inleverpunten voor lege batterijen. En stelling 6? Die is juist, maar lang niet iedereen (45%) weet dat je van recyclede batterijen nieuwe producten kunt maken. Hoeveel stellingen had jij goed?

Lege batterijen inleveren heel belangrijk

Lever jij je lege batterijen in? Goed zo, net als de meeste deelnemers aan het onderzoek. Op een schaal van 1 tot 10 vinden mensen het heel belangrijk (8,7) om lege batterijen in te leveren. De batterijen bewaren ze meestal op een vaste plaats (83%) in een speciaal bakje. Ruim 14% gebruikt daarvoor de Batterij Bewaarbox. Misschien ook iets voor jou? Overigens winnen oud papier en glas het van lege batterijen: 65% levert lege batterijen altijd in. Bij oud papier (83%) en glas (80%) ligt dat aantal hoger. Dus er is zéker nog winst te behalen.

Batterijenonderzoek: hoe en waarom

Het batterijenonderzoek wordt elke drie jaar uitgevoerd door onderzoeksbureau Panteia. Dit jaar deden bijna 1.500 huishoudens in Nederland mee aan het onderzoek. De huishoudens ontvingen een online vragenlijst met meerkeuzevragen, open vragen en een batterijboekje. In het batterijboekje konden mensen precies aangeven welke apparaten ze in huis hebben, en dus hoeveel batterijen. Stibat gebruikt het onderzoek om de inzameling en recycling van lege batterijen te bevorderen. Op naar een schonere groenere wereld!

Lege batterijen? Lever ze in en geef ze een nieuw begin!

Van de metalen in lege batterijen maken we nieuwe producten. Zoals kaasschaven, oorbellen of een fiets. Vul je postcode in en vind een inleverpunt bij jou in de buurt.

Of gebruik mijn locatie

Wat wil je inleveren?

  • Dit artikel delen: